F1: Τα βάρη των φετινών μονοθεσίων

Παρότι τα βάρη των φετινών μονοθεσίων της Formula 1 δεν αποκαλύπτονται από τις ομάδες, υπάρχουν μερικές πληροφορίες όσον αφορά που περίπου κυμαίνονται.

F1: Τα βάρη των φετινών μονοθεσίων

Παρότι τα βάρη των φετινών μονοθεσίων της Formula 1 δεν αποκαλύπτονται από τις ομάδες, υπάρχουν μερικές πληροφορίες όσον αφορά που περίπου κυμαίνονται.

Έπειτα από αρκετές αυξήσεις, το βάρος των φετινών μονοθεσίων ορίστηκε, μόλις ημέρες πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, στα 798 κιλά. Ωστόσο, υπό τους τεχνικούς κανονισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ για φέτος, πολλές ομάδες αντιμετώπισαν δυσκολίες να φτάσουν το ελάχιστο όριο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το βάρος του οδηγού με τον εξοπλισμό του (80 κιλά για όλους). Για αυτό και πολλά φετινά μονοθέσια έχουν άβαφτα μαύρα ανθρακονήματα στο κάτω μέρος τους και τις αεροτομές τους.

Έπειτα από τους τρεις πρώτους αγώνες της σεζόν, εμφανίστηκαν κάποιες αρχικές εκτιμήσεις όσον αφορά το βάρος στο οποίο κυμαίνεται κάθε φετινό μονοθέσιο του grid, τουλάχιστον στην αρχή της σεζόν, καθώς ορισμένες ομάδες έχουν επικεντρωθεί στην εξοικονόμηση βάρους, μέσω παρουσίασης καινούργιων ελαφρύτερων εξαρτημάτων.

Γνωρίζαμε από την αρχή της σεζόν ότι η Alfa Romeo αποτελεί το πιο ελαφρύ μονοθέσιο του grid, όντας πολύ κοντά στο όριο. Πολύ κοντά της, δηλαδή στα 800 κιλά, εκτιμάται ότι βρίσκεται και η Ferrari F1-75, καθώς και τα μονοθέσια των AlphaTauri, Williams και Alpine. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Pat Fry επικεφαλής τεχνικού στελέχους της Alpine, η γαλλική ομάδα στοχεύει να έχει κατέβει κάτω από το όριο των 798 κιλών, μέχρι το μέσο της σεζόν.

Φυσικά, οι τιμές αυτές δεν είναι απολύτως ακριβείς. Υπάρχουν άλλες πηγές που εκτιμούν ότι η Alfa Romeo βρίσκεται κάτω του ορίου και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει 3 – 4 κιλά έρματος. Άλλες πηγές, αναφέρουν ότι η Haas για παράδειγμα, είναι 8 κιλά βαρύτερη από την Alfa Romeo. Αυτό ενδέχεται να συνάδει με τις τελευταίες εκτιμήσεις που προέρχονται από την Ιταλία, οι οποίες θέλουν τη Haas να ζυγίζει περίπου 803 κιλά.

Στα 805 κιλά εκτιμάται η McLaren MCL36, στα 806 η Mercedes W13, ενώ η Red Bull αναφέρεται ότι ζυγίζει περίπου 810 κιλά. Για αυτό και η αυστριακή ομάδα σκοπεύει να παρουσιάσει στον επόμενο αγώνα της σεζόν, στην Imola, αναβαθμίσεις που θα μειώσουν το βάρος της RB18. Η Aston Martin παρουσιάζεται ως το βαρύτερο μονοθέσιο του grid στα 815 κιλά, αν και αυτή η τιμή φαίνεται λίγο υπερβολική.

Μονοθέσιο Βάρος
Mercedes W13 806 κιλά
Red Bull RB18 810 κιλά
Ferrari F1-75 800 κιλά
McLaren MCL36 805 κιλά
Alpine A522 800 κιλά
AlphaTauri AT03 800 κιλά
Aston Martin AMR22 815 κιλά
Williams FW44 800 κιλά
Alfa Romeo C42 800 κιλά
Haas VF-22 803 κιλά
Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!