F1 – GP Σαουδικής Αραβίας FP1: Ο Leclerc επικεφαλής

Ο Charles Leclerc σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές του GP Σαουδικής Αραβίας, αλλά o χρόνος του Max Verstappen με τη σκληρή γόμα ήταν εντυπωσιακός.

F1 – GP Σαουδικής Αραβίας FP1: Ο Leclerc επικεφαλής

Ο Charles Leclerc σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές του GP Σαουδικής Αραβίας, αλλά o χρόνος του Max Verstappen με τη σκληρή γόμα ήταν εντυπωσιακός.

Ο Charles Leclerc, που προηγείται για πρώτη φορά στην καριέρα του στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος και είναι ο πρώτος Μονεγάσκος που καταφέρνει κάτι τέτοιο, έγραψε τον ταχύτερο χρόνο του FP1 στο Grand Prix Σαουδικής Αραβίας με τη Ferrari να χρησιμοποιεί τη μαλακή γόμα. Ο Lelcerc σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο του με τη δεύτερη γρήγορη προσπάθεια με το συγκεκριμένο σετ στα τελικά στάδια. Μάλιστα, στην τελευταία του προσπάθεια, ο Μονεγάσκος ήταν ακόμη ταχύτερος στο πρώτο τμήμα της πίστας, αλλά έκανε ένα λάθος στη στροφή 16, ακολουθώντας ένα άλλο μονοθέσιο από κοντά. Νωρίτερα, είχε χάσει το pit της Ferrari, χωρίς κάποια συνέπεια.

Ωστόσο, εντυπωσιακός ήταν ο ρυθμός του Max Verstappen με τη σκληρή γόμα στο πρώτο μισό της διαδικασίας. Ο Ολλανδός Πρωταθλητής ήταν μόλις 1 δέκατο του δευτερολέπτου πιο αργός από τον Leclerc με τη σκληρή γόμα. O Verstappen εγκατέλειψε το γρήγορο γύρο του με τη μαλακή γόμα έχοντας βρει άλλα μονοθέσια μπροστά του. Ο Ολλανδός ρώτησε στον ασύρματο αν είχε ανέβει η ένταση του ανέμου, καθώς ανέφερε ότι οι συνθήκες είχαν δυσκολέψει αρκετά μετά από τη διακοπή λόγω κόκκινης σημαίας.

Οι συνθήκες στην πίστα εξέπληξαν τις ομάδες, καθώς ο ασφαλτοτάπητας παρείχε υψηλές τιμές πρόσφυσης, παρότι υπήρχε πολλή άμμος. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να αυξηθούν οι θερμοκρασίες. Ωστόσο, οι συνθήκες στο FP1 δεν ήταν αντιπροσωπευτικές, καθώς κατατακτήριες δοκιμές και αγώνας θα πραγματοποιηθούν σε βραδινές ώρες.

Στην 3η θέση του πίνακα των χρόνων βρέθηκε ο Valtteri Bottas, 0,3 δλ. πίσω από τον Leclerc, με την Alfa Romeo ενδεχομένως να πιέζει τη μονάδα ισχύος του Maranello λίγο περισσότερο. Ο Carlos Sainz κατετάγη 4ος, μισό δέκατο πίσω από τον Bottas. O Ισπανός εγκατέλειψε την πρώτη του γρήγορη προσπάθεια με τη μαλακή γόμα και έκανε λάθος στη στροφή 8 στον ταχύτερο γύρο του. Το πιο ανησυχητικό για τη Ferrari όμως, ήταν ότι η F1-75 του Ισπανού παρουσίασε πολύ έντονες ταλαντώσεις στην ευθεία πριν τη στροφή 13.

Οι δύο AlphaTauri βρέθηκαν στην 5η και 6η θέση, ωστόσο είδαμε και στο Μπαχρέιν τα ιταλικά μονοθέσια ταχύτατα στις υψηλότερες θερμοκρασίες του FP1 και να αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης θερμοκρασίας στα ελαστικά στις βραδινές διαδικασίες. Η AlphaTauri αντικατέστησε ολόκληρη τη μονάδα ισχύος στο μονοθέσιο του Pierre Gasly, έπειτα από τη φωτιά στο Μπαχρέιν. Ο Sergio Perez βρέθηκε πίσω από τα δύο μονοθέσια της θυγατρικής ομάδας της Red Bull, ωστόσο, η αυστριακή ομάδα αναγκάστηκε να αντικαταστήσει το τούρμπο και την MGU-H που χρησιμοποιήθηκαν στο Μπαχρέιν στο μονοθέσιο του Μεξικανού.

Οι δύο οδηγοί της Alpine κατάφεραν να βρεθούν στην πρώτη δεκάδα, ωστόσο ο Fernando Alonso αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει μια καινούργια μονάδα ισχύος, πέραν της μπαταρίας και των ηλεκτρονικών ελέγχου. Η γαλλική ομάδα σκοπεύει να επαναφέρει τον πρώτο κινητήρα αργότερα στη σεζόν. Μεταξύ των δύο Alpine βρέθηκε ο Lewis Hamilton. Ο Βρετανός δοκίμαζε μια από τις δύο πίσω αεροτομές της Mercedes, με μεγαλύτερο τμήμα του πίσω πτερυγίου να έχει αφαιρεθεί, αλλά έπειτα από τους πρώτους γύρου προστέθηκε ένα gurney flap. Ο George Russell (15ος) οδηγούσε μία έκδοση με μικρότερο κόψιμο χωρίς gurney flap, ενώ η ομάδα πειραματιζόταν επίσης με το στήσιμο και την απόσταση από το έδαφος, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ταλαντώσεων, τα οποία σύμφωνα με την ομολογία του Hamilton, ήταν πολύ έντονα και πάλι.

Οι οδηγοί της McLaren σημείωσαν πιο ενθαρρυντικούς χρόνους, καταλαμβάνοντας την 11η και τη 13η θέση στον πίνακα των χρόνων. Ο Lando Norris παρέσυρε την πινακίδα 50 μέτρων που είχε πέσει στην πίστα στην προσέγγιση της πρώτης στροφής, προκαλώντας την κόκκινη σημαία που διέκοψε τη διαδικασία για 10 λεπτά. Δύσκολη ημέρα για τον Kevin Magnussen, ο οποίος δεν έχει οδηγήσει σε αυτή την πίστα ξανά. Ο Δανός αντιμετώπισε πρόβλημα διαρροής υδραυλικών στη Haas και δεν έγραψε χρόνο.

O Alex Albon κλήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον των αγωνοδικών, με την κατηγορία ότι εμπόδισε τον Mick Schumacher. O Ταϊλανδός οδηγός της Williams δέχθηκε μια απλή επίπληξη για το παράπτωμά του.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι υπήρξαν βίντεο από πυραυλική επίθεση από τους σιίτες Χούτι της Υεμένης στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Jeddah, περίπου 10 χλμ. μακριά από την πίστα. H πετρελαϊκή εταιρεία αποτελεί το βασικός σπόνσορα του Grand Prix.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!