F1: Στη Jeddah το GP Σαουδικής Αραβίας για περισσότερα χρόνια

H πίστα της Jeddah Corniche αναμένεται να φιλοξενήσει το Grand Prix Σαουδικής Αραβίας για περισσότερα χρόνια απ’ όσα είχε αρχικά προγραμματιστεί.

F1: Στη Jeddah το GP Σαουδικής Αραβίας για περισσότερα χρόνια

H πίστα της Jeddah Corniche αναμένεται να φιλοξενήσει το Grand Prix Σαουδικής Αραβίας για περισσότερα χρόνια απ’ όσα είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη εξασφαλίσει ότι θα φιλοξενεί Grand Prix της Formula 1 για 15 χρόνια, με τον πρώτο αγώνα να έχει πραγματοποιηθεί πέρυσι το Δεκέμβριο. Φέτος, ο αγώνας στη Jeddah αποτελεί το δεύτερο γύρο της σεζόν, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 25-27 Μαρτίου, δηλαδή το Σαββατοκύριακο μετά την πρεμιέρα στο Μπαχρέιν.

Το αρχικό σχέδιο ήταν η Jeddah να φιλοξενήσει τα τρία πρώτα GP Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια ο αγώνας να μεταφερθεί στην Qiddiya. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχει περίπτωση η Jeddah να διατηρήσει τον αγώνα μέχρι το 2025, δύο χρόνια πέραν του αρχικού προγραμματισμού.

Στην Qiddiya που βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας Riyadh, θα κατασκευαστεί ένα σύμπλεγμα ψυχαγωγίας, αθλημάτων και τέχνης στο οποίο θα στεγάζεται και η πίστα της Formula 1. Ωστόσο, ο CEO του GP Σαουδικής Αραβίας, Martin Whitaker, εκτιμά ότι θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να προετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις στην Qiddiya.

Ο Whitaker δήλωσε: «Όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με την Qiddiya, καθώς το συμβόλαιο του Grand Prix Σαουδικής Αραβίας είναι για 15 χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά τα χρόνια, θα διεξαχθεί στην Qiddiya, που ουσιαστικά βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού. Δεν υπάρχει πίστα εκεί, δεν υπάρχουν κτίρια – δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο αξίζει να γίνει λόγος. Έτσι, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

«Η συμφωνία με τη Formula 1 είναι πολύ σαφής. Όταν η Formula 1 μετακομίσει στην Qiddiya, θα είναι μια ολοκληρωμένη πίστα Formula 1 με όλο το κατάλληλο περιβάλλον γύρω της, τις υποδομές και όλα τα υπόλοιπα, ώστε να μη μοιάζει με εργοτάξιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και ουσιαστικά, αυτό είναι ένα από τα πράγματα που θέλαμε να επιτύχουμε στην Jeddah. Είναι πάντα δύσκολο στον πρώτο αγώνα, ιδιαίτερα σε περιβάλλον ερήμου».

«Το αρχικό σχέδιο ήταν να είναι o αγώνας στην Jeddah για τρία χρόνια. Αλλά υποψιάζομαι ότι μάλλον θα παραμείνει εκεί, πιθανώς για άλλα δύο χρόνια, ώστε να μπορέσει η Qiddiya να ωριμάσει σωστά. Άρα πέντε χρόνια συνολικά». Η πίστα στην Qiddiya αποτελεί μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου εγχειρήματος και η ολοκλήρωσή της αναμένεται να καθυστερήσει καθώς θα πρέπει να κατασκευαστούν και οι περιβάλλουσες εγκαταστάσεις.

H Jeddah σκοπεύει να λειτουργεί ως πίστα αφότου σταματήσει να φιλοξενεί το Grand Prix της Formula 1. Ενόψει του φετινού αγώνα, η πίστα θα δεχθεί μερικές μικρές τροποποιήσεις ώστε να βελτιωθεί η ορατότητα των οδηγών από το cockpit, στις στροφές 2, 3, 14 και 21, όπου οι περιβάλλοντες τοίχοι θα μετακινηθούν από 1,5 έως 2 μέτρα προς τα πίσω. Επίσης, θα διαπλατυνθεί η στροφή 27. Τέλος, θα τοποθετηθεί μια μεταλλική πλάκα στους τοίχους στην εσωτερική των στροφών 4,16, 22 και 24, ώστε οι οδηγοί να μπορούν να τις «γλείψουν» με τους τροχούς των μονοθεσίων χωρίς κίνδυνο.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!