WRC-Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης: O Rovanpera νικητής, η Toyota Πρωταθλήτρια

Η Toyota κυριάρχησε το Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης, με τον Kalle Rovanpera να κατακτά τη νίκη και τον Elfyn Evans να παίρνει τη 2η θέση στην τελευταία ειδική διαδρομή, και εξασφάλισε μαθηματικά τον τίτλο κατασκευαστών του WRC.

WRC-Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης: O Rovanpera νικητής, η Toyota Πρωταθλήτρια

Η Toyota κυριάρχησε το Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης, με τον Kalle Rovanpera να κατακτά τη νίκη και τον Elfyn Evans να παίρνει τη 2η θέση στην τελευταία ειδική διαδρομή, και εξασφάλισε μαθηματικά τον τίτλο κατασκευαστών του WRC.

O δύο φορές Πρωταθλητής του WRC, Kalle Rovanpera, κατέκτησε την τρίτη νίκη της τελευταίας του σεζόν στο θεσμό, στο Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης που διεξήχθη στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Γερμανίας. Παράλληλα, σημειώνοντας το «1-2» στον αγώνα, η Toyota Gazoo Racing εξασφάλισε τον πέμπτο συνεχόμενο τίτλο Κατασκευαστών. Πρόκειται για την πρώτη νίκη της Toyota στο Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης.

Έπειτα από μία εντυπωσιακή αντεπίθεση στην τελική ειδική διαδρομή του αγώνα, ο Ουαλός Elfyn Evans, κινούμενος 5,6 δλ. ταχύτερα από τον Ott Tanak, κατάφερε να αποσπάσει τη 2η θέση στην τελική κατάταξη και να περάσει ξανά επικεφαλής στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος Οδηγών.

Ο Sebastien Ogier, που είχε περάσει επικεφαλής στη βαθμολογία έπειτα από τον προηγούμενο αγώνα, ο Ράλλυ Χιλής, είχε ένα ατύχημα λόγω αστοχίας ελαστικού στη 2η ειδική διαδρομή του Σαββάτου και έχασε πολύτιμους βαθμούς. Τώρα πλέον, ο Γάλλος βρίσκεται 13 βαθμούς πίσω από τον Evans, ισοβαθμώντας στη 2η θέση με τον Rovanpera.

Στα αρχικά στάδια του ράλλυ, οι Ogier και Rovanpera έδιναν σκληρή μάχη για την πρωτοπορία, με τον Γάλλο να προηγείται στο ξεκίνημα. Ωστόσο, ο Rovanpera πέρασε μπροστά στην 1η ειδική διαδρομή του Σαββάτου και στην επόμενη δοκιμασία, την ΕΔ10, ο Ogier έπεσε θύμα μία απώλειας πίεσης ενός ελαστικού που δεν είχε ανιχνευθεί από τον ελαττωματικό σχετικό αισθητήρα, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την έκβαση του φετινού Πρωταθλήματος Οδηγών.

Ο Γάλλος βγήκε εκτός δρόμου και προσέκρουσε σε ένα δέντρο και οι ζημιές ήταν πολύ σοβαρές για να συνεχίσει το Σάββατο. Ωστόσο, ο Ogier αντεπιτέθηκε την Κυριακή, για να πάρει το μπόνους των 10 βαθμών, τους μισούς από την 1η θέση στην κατάταξη της Super Sunday και τους άλλους μισούς για τον ταχύτερο χρόνο στην τελική Power Stage.

H εγκατάλειψη του Ogier το Σάββατο αφαίρεσε πίεση από τον Rovanpera, ο οποίος είχε προβάδισμα 38,4 δλ. έπειτα από την ΕΔ10 όπου είχε το ατύχημά του ο Ogier. O Φινλανδός επέκτεινε τη διαφορά αυτή σε 43,7 δλ. έως τον τερματισμό, παρότι ήρθε 3ος σε Super Sunday και Power Stage, με τον Elfyn Evans να καταλαμβάνει τη 2η θέση σε αμφότερες τις κατατάξεις αυτές.

Ο Ott Tanak είναι ο μοναδικός οδηγός της Hyundai που παραμένει ακόμα στη μάχη του τίτλου, αν και είναι 50 βαθμούς πίσω στη βαθμολογία, με 70 βαθμούς διαθέσιμους στους δύο αγώνες που απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν. Ο Εσθονός ξεκίνησε την Κυριακή με προβάδισμα 8,7 δλ. επί του Evans, αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει τη 2η θέση έως το τέλος. Έχοντας πέσει 3ος στην τελική ειδική διαδρομή του αγώνα, ο Tanak δήλωσε: «Σίγουρα δοκιμάσαμε τα πάντα αυτό το Σαββατοκύριακο, χωρίς αμφιβολία, αλλά νομίζω ότι αυτό μας αξίζει».

Ο περυσινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Thierry Neuville είναι και μαθηματικά πλέον εκτός της μάχης του φετινού τίτλου, και δεν θα καταφέρει να υπερασπιστεί το στέμμα του. Ο Βέλγος προσέκρουσε με το Hyundai i20 N Rally1 στο κιγκλίδωμα μία γέφυρας στην 1η ειδική διαδρομή της Κυριακής, η οποία ακυρώθηκε έπειτα από το περιστατικό. Ευτυχώς, ο Βέλγος οδηγός και ο συνοδηγός του, Martijn Wydaeghe ήταν αλώβητοι.

Ο Takamoto Katsuta τερμάτισε στην 4η θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης, επικρατώντας στη μάχη με τον απογοητευμένο Adrien Fourmaux. Ο Γάλλος οδηγός της Hyundai πάλευε με τους Ogier και Rovanpera την Παρασκευή το πρωί πριν χάσει πολύ χρόνο, σχεδόν ένα λεπτό, στις ιδιαίτερα βρώμικες ΕΔ5 και ΕΔ6.

Ο Sami Pajari είχε ένα Σαββατοκύριακο χωρίς περιστατικά και τερμάτισε 6ος, μόλις 9,3 δλ. πίσω από τον Fourmaux. Η εγκατάλειψη του Neuville προώθησε τον Ιρλανδό Josh McErlean με το Ford Puma της M-Sport Ford στην 7η θέση της γενικής κατάταξης. Ο team-mate του Ιρλανδού, Gregoire Munster αποσύρθηκε από τον αγώνα την Παρασκευή, αφού έσπασε την πίσω ανάρτηση του Ford Puma του, έπειτα από άτσαλη προγείωση σε ένα άλμα όπου είχε αστοχία ελαστικού για τον ίδιο λόγο και ο Neuville.

Ο Oliver Solberg τερμάτισε πρώτος στην κατηγορία Rally2, στην 8η θέση της γενικής κατάταξης, αλλά δεδομένου ότι δεν έχει επιλέξει το συγκεκριμένο αγώνα για να βαθμολογηθεί, ήταν ο Τσέχος Jan Cerny που κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο WRC2, οδηγώντας Skoda Fabia RS Rally2.

O Alejandro Cachοn ήταν επικεφαλής της κατηγορίας για μεγάλο μέρος του αγώνα, αλλά βγήκε εκτός δρόμου και κατέστρεψε την ανάρτηση του Toyota GR Yaris Rally2. O Leo Rossel (μικρότερος αδερφός του Yohan) επωφελήθηκε αρχικά, για να τεθεί επικεφαλής, αλλά αντιμετώπισε προβλήματα ηλεκτρικών με το Citroen C3 Rally2 κατά την επιστροφή του στο Service Park της Passau και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Στην κατηγορία WRC3, οι Σουηδοί Mille Johansson και Johan Gronvall κατέκτησαν τον τίτλο στο JWRC στην τελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα, για να ανατρέψουν τη διαφορά 7 δλ. που τους χώριζε από την κορυφή της κατηγορίας, για να εξασφαλίσουν το Πρωτάθλημα με διαφορά μόλις 1,6 δλ., από τους Αυστραλούς Taylor Gill και Daniel Brkic.

WRC Τελική κατάταξη Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης 2025

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!