Formula E-Σάο Πάολο: Πρώτη νίκη της McLaren

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από τον 4ο αγώνα της φετινής σεζόν της Formula E, όπου ο Sam Bird ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ξανά έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια, χαρίζοντας στη McLaren την πρώτη της νίκη.

H φετινή σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ηλεκτρικών μονοθεσίων Formula E, συνεχίστηκε με τη διεξαγωγή του 4ου αγώνα της χρονιάς, το E-Prix στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το οποίο είναι γνωστό για τις μεγάλες ευθείες του με συνεχή slipstream. Λόγω της αυξημένης οπισθέλκουσας που έχει ο επικεφαλής, πολλές φορές κανείς δε θέλει να βρίσκεται στην πρωτοπορία, διότι πληρώνει το τίμημα με επιπλέον κατανάλωση ενέργειας.

Ο αγώνας είχε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τερματισμούς στην ιστορία της Formula E, καθώς ο 37χρονος Βρετανός Sam Bird ανέβηκε ξανά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου έπειτα από σχεδόν 3 χρόνια (από το E-Prix Νέας Υόρκης του 2021 με την Jaguar), και χάρισε στην ομάδα της McLaren (τα μονοθέσια της οποίας χρησιμοποιούν σύστημα κίνησης της Nissan) πρώτη της νίκη στο θεσμό.

Ο Bird είχε βρεθεί επικεφαλής σε αρκετές φάσεις του αγώνα, έχοντας εκκινήσει από την 5η θέση, αλλά είχε παραχωρήσει την πρωτοπορία στο Mitch Evans (Jaguar), 6 γύρους πριν από την καρό σημαία, έχοντας αντιμετωπίσει προβλήματα υπερθέρμανσης και υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας.

Ωστόσο, στον τελευταίο από τους 34 γύρους που διήρκεσε ο αγώνας, που είδε δύο επεμβάσεις του αυτοκινήτου ασφαλείας, ο Bird κατάφερε να πραγματοποιήσει μία εξαιρετική κίνηση επί του Evans, από την εξωτερική στη στροφή 10 και κατάφερε να κόψει το νήμα πρώτος. Ο Νεοζηλανδός Mitch Evans ανέβηκε στο βάθρο για πρώτη φορά φέτος.

Σε μία μεγάλη μάχη για το τελικό σκαλί του βάθρου, ο Oliver Rowland, με το μονοθέσιο της εργοστασιακής ομάδας της Nissan κατάφερε να προσπεράσει την τελευταία στιγμή δύο αντιπάλους του. Ο Βρετανός κέρδισε τη μάχη με τον περυσινό Πρωταθλητή Jake Dennis (Andretti) και τον poleman Pascal Wehrlein (Porsche), σε ένα photo-finish με τρία μονοθέσια να περνούν τη γραμμή τερματισμού πλάι-πλάι.

Αυτό ήταν το δεύτερο συνεχόμενο βάθρο του Rowland που επέτρεψε φέτος στην ομάδα της Nissan. O επικεφαλής της βαθμολογίας, Nick Cassidy, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του στην Jaguar φέτος με τρεις παρουσίες στο βάθρο στα τρία πρώτα E-Prix της χρονιάς, είχε εκκινήσει από τον 9η θέση και είχε επαφή με τον Edoardo Mortara (Mahindra) στα αρχικά στάδια του αγώνα, η οποία τραυμάτισε την εμπρός αεροτομή του μονοθεσίου του.

Λίγους γύρους αργότερα η εμπρός αεροτομή της Jaguar του 29χρονου Νεοζηλανδού κατέρρευσε και τον οδήγησε σε ατύχημα. Αν και ο Cassidy παραμένει επικεφαλής στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος Οδηγών, η διαφορά του από το νικητή του εναρκτήριου αγώνα της σεζόν, Pascal Wehrlein, μειώθηκε από 19 σε μόλις 4 βαθμούς.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!