H Toyota Gazoo Racing στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024

Έπειτα από ένα σερί τριών νικών, η Toyota Gazoo Racing έρχεται στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις με σκοπό να μειώσει τη βαθμολογική διαφορά που τη χωρίζει από την κορυφή σε αμφότερα τα Πρωταθλήματα του WRC.

H Toyota Gazoo Racing στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024

Έπειτα από ένα σερί τριών νικών, η Toyota Gazoo Racing έρχεται στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις με σκοπό να μειώσει τη βαθμολογική διαφορά που τη χωρίζει από την κορυφή σε αμφότερα τα Πρωταθλήματα του WRC.

Αν και η Toyota έχει κατακτήσει τη νίκη σε 6 από τους 9 αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν του WRC, το Ράλλυ Φινλανδίας ήταν καταστροφικό για αυτήν. Παρότι αναδείχθηκε νικητής ο Sebastien Ogier, τόσο ο Kalle Rovanpera, όσο και ο Elfyn Evans, είχαν ατυχήματα στην προτελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα, με τον Φινλανδό Πρωταθλητή να χάνει τη νίκη στον αγώνα της πατρίδας του.

Αυτό έχει αφήσει την Toyota να «κυνηγά» στις βαθμολογίες αμφότερων των Πρωταθλημάτων, ενόψει του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Ενώ το Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid αποτελεί για μία ακόμη χρονιά το σημείο αναφοράς στην ανώτερη κατηγορία του WRC, το γεγονός ότι ο Kalle Rovanpera έχει προτιμήσει να συμμετάσχει μόνο σε επιλεγμένους αγώνες στη φετινή σεζόν, έχει αφήσει την ιαπωνική ομάδα χωρίς ισχυρό διεκδικητήπλήρους απασχόλησης– όσον αφορά το Πρωτάθλημα Οδηγών.

Δεδομένης της απουσίας του Rovanpera από τους περισσότερους αγώνες του 2024 (ο Φινλανδός δεν θα αγωνιστεί στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις), η φετινή σεζόν θα έπρεπε να αποτελεί την ευκαιρία του Ουαλού Elfyn Evans (και του συνοδηγού του, Scott Martin) να βρεθούν στο προσκήνιο και να σηκώσουν στις πλάτες τους τις ελπίδες της Toyota για την κατάκτηση του τίτλου οδηγών.

Ωστόσο, ο Evans δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε έναν αγώνα μέχρι στιγμής φέτος και παραδέχθηκε έπειτα από το Ράλλυ Φινλανδίας ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για την υπόθεση τίτλος, αφού πλέον απέχει 36 βαθμούς από την κορυφή.

Αντιθέτως, ο βετεράνος 8 φορές Πρωταθλητής του WRC, Sebastien Ogier (με συνοδηγό τον Vincent Landais), στους έξι αγώνες που έχει συμμετάσχει φέτος, τις μισές φορές έχει πανηγυρίσει τη νίκη και τις άλλες μισές έχει τερματίσει στη 2η θέση. Συνεπώς, ο επικεφαλής της βαθμολογίας, Thierry Neuville, βλέπει το Γάλλο ως το βασικό του αντίπαλο στη μάχη του τίτλου, παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Ogier σε όλους τους αγώνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος.

Με τη νίκη του στο Ράλλυ Φινλανδίας, ο Ogier ανέβηκε στη 2η θέση της βαθμολογίας, 27 βαθμούς πίσω από τον Neuville. Ο στόχος του Γάλλου για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, στο οποίο έχει επικρατήσει μία φορά, το 2011, είναι φυσικά η νίκη, ή καλύτερα η συγκομιδή όσο το δυνατόν περισσότερων βαθμών, διότι με το καινούργιο βαθμολογικό σύστημα του WRC, αυτά τα δύο δεν είναι πάντα ταυτόσημα.

WRC Acropolis Rally 2023 (7)

Αν o Ogier μειώσει περαιτέρω τη διαφορά από την κορυφή, ίσως δώσει στην Toyota αρκετούς λόγους να υποστηρίξει τη συμμετοχή του σε όλους τους εναπομείναντες αγώνες, για να διεκδικήσει το 9ο στέμμα του και να προσπαθήσει να ισοφαρίσει το ρεκόρ τίτλων στο WRC του συμπατριώτη του, Sebastien Loeb.

Παράλληλα, υπάρχει και το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, όπου η Toyota είδε το βασικό της αντίπαλο, τη Hyundai, να «ξεφεύγει» 20 βαθμούς μπροστά στον προηγούμενο αγώνα. Το τρίτο Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid θα οδηγεί ο Ιάπωνας Takamoto Katsuta με συνοδηγό τον Ιρλανδό Aaron Johnston. O Katsuta δείχνει από καιρό σε καιρό εκλάμψεις υψηλής ταχύτητας, αλλά του λείπει η σταθερότητα.

Elfyn Evans

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!