Συμφωνία ΕΕ και εταιρειών για τον περιορισμό των εκπομπών CO2

Στην Ευρωπαϊκή CEO Alliance συμμετέχουν 12 μεγάλες εταιρείες, από τις μεταφορές, την ενέργεια και την τεχνολογία

Συμφωνία ΕΕ και εταιρειών για τον περιορισμό των εκπομπών CO2

Στην Ευρωπαϊκή CEO Alliance συμμετέχουν 12 μεγάλες εταιρείες, από τις μεταφορές, την ενέργεια και την τεχνολογία

Τη στήριξή τους στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 55% έως το 2030, εξέφρασαν οι CEO από 12 μεγάλες εταιρείες, που συναντήθηκαν στο Παρίσι. Ανάμεσά στα μέλη της European CEO Alliance ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Volkswagen Group, Herbert Diess.

Ως ένα κεντρικό όργανο, τα μέλη της συμμαχίας πρότειναν ένα ισχυρό όριο τιμών άνθρακα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Ο άνθρακας πρέπει να έχει το κόστος του σε ολόκληρη την οικονομία. Η συμμαχία ζήτησε επίσης τη συνέχιση της βελτίωσης του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (για την ηλεκτρική ενέργεια και τη βαριά βιομηχανία) και για την εφαρμογή τομεακών συστημάτων ανώτατου ορίου και εμπορίου, που θα ισχύουν για την κινητικότητα, τις μεταφορές και τον τομέα των κτιρίων. Τα συστήματα σε συγκεκριμένους τομείς, θα μπορούσαν τότε να συνενωθούν από το 2030. Μια άλλη πρόταση αφορά σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα τιμολόγησης άνθρακα, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για την ταυτόχρονη επίτευξη κοινωνικής ισορροπίας και μείωσης των εκπομπών.

Πέρα από το Volkswagen Group, οι υπόλοιπες 11 εταιρείες που συμμετέχουν στο όργανο είναι η ABB, η AkzoNobel, η ENEL, η E.ON, η Ericsson, η H2GreenSteel, η Iberdrola, η Philips, η SAP, η Scania και η Schneider Electric.

Εστιάζοντας την προσοχή της στο κύμα ανακαίνισης κτιρίων της επιτροπής της ΕΕ, η συμμαχία υποστηρίζει φιλόδοξους στόχους ανακαίνισης (τουλάχιστον 3% ετησίως) για την επιτάχυνση της μεταμόρφωσης του κτιρίου. Τα κτίρια πρέπει να πληρούν υψηλότερα πρότυπα σχετικά με την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές και τα βιώσιμα υλικά. Η συμμαχία ζητά επίσης να αντικατασταθούν γρήγορα τα συστήματα θέρμανσης ορυκτών καυσίμων με την εγκατάσταση ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας, τηλεθέρμανσης και ψηφιακών λύσεων. Και οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεσμεύονται να εφαρμόσουν αυτήν τη σύσταση στα κτίρια των εταιρειών τους.

Τα μέλη βλέπουν τους εαυτούς τους ως «δεξαμενή δράσης», που συνεργάζονται σε διατομεακά πανευρωπαϊκά έργα σε κλίμακα: υποδομή φόρτισης μέσα στην ΕΕ για βαρέα φορτηγά, ολοκλήρωση συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ (σε συνεργασία με συγκεκριμένα δίκτυα), ψηφιακή παρακολούθηση αποτυπώματος άνθρακα, βιώσιμα και υγιή κτίρια για το μέλλον της εργασίας και της διαβίωσης, ηλεκτρικά λεωφορεία για την Ευρώπη, πράσινες αλυσίδες αξίας υδρογόνου και ταχεία ανάπτυξη της παραγωγής μπαταριών. Ετοιμάζονται περαιτέρω έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός που αφορά σε χάλυβα χαμηλού άνθρακα. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα παρουσιάσουν τα πρώτα απτά αποτελέσματά τους και θα συζητήσουν την εφαρμογή τους με εκπροσώπους κορυφαίου επιπέδου της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής για το φθινόπωρο του 2021.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!