Κέρδος £ 95 εκατ. για την Aston Martin από την αύξηση μετοχών της Geely

Η κινεζική Geely αύξησε στο 17% το ποσοστό μετοχών της στην Aston Martin.

Κέρδος £ 95 εκατ. για την Aston Martin από την αύξηση μετοχών της Geely

Η κινεζική Geely αύξησε στο 17% το ποσοστό μετοχών της στην Aston Martin.

Ο κινεζικός γίγαντας αυτοκινήτων Geely αγόρασε περισσότερες μετοχές της Aston Martin, για να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της βρετανικής μάρκας. Η κοινοπραξία Yew Tree του Καναδού δισεκατομμυριούχου Lawrence Stroll παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Το Σεπτέμβριο του 2022, η Geely εξασφάλισε το 7,6% της Aston Martin Lagonda, συμβάλλοντας στη συγκέντρωση των 654 εκατομμυρίων λιρών που χρειαζόταν η εταιρεία. Τώρα, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν την πώληση περισσότερων μετοχών, αυξάνοντας το ποσοστό ιδιοκτησίας της Geely στο 17%, με την Aston Martin λαμβάνει 95 εκατ. λίρες Αγγλίας. Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας διατηρεί τη θέση δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου με 18%.

Τόσο η Yew Tree όσο και η Geely έχουν συμφωνήσει να μην αποκτήσουν ή να πουλήσουν άλλες μετοχές της Aston Martin μέχρι τον Αύγουστο του 2024, αν και η Aston Martin δηλώνει ότι αν η μία από τις δύο εταιρείες λάβει προσφορά και την προτείνει το διοικητικό συμβούλιο, η συμφωνία αυτή θα αρθεί.

Η Geely έχει ήδη τον έλεγχο ορισμένων αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται οι Volvo, Polestar, LEVC, Smart και Lotus, ενώ έχει μικρότερο μερίδιο και σε άλλες. Η Aston ανέφερε ότι τα χρήματα που θα δεχθεί θα «χρησιμοποιηθούν για την ουσιαστική αποκλιμάκωση του ισολογισμού, και την ενίσχυση και επιτάχυνση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Aston Martin, Lawrence Stroll, σχολίασε την επένδυση της Geely: «Αυτή η ανακοίνωση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των φιλοδοξιών μας για την Aston Martin. (Η Geely) μας προσφέρει μια βαθιά κατανόηση της αναπτυσσόμενης και στρατηγικής αγοράς που αντιπροσωπεύει η Κίνα, καθώς και την ευκαιρία να αποκτήσουμε πρόσβαση στη γκάμα τεχνολογιών και εξαρτημάτων της».

Ο Eric Li, πρόεδρος της Geely, εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για το μέλλον της Aston Martin: «Η απόφασή μας να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας στην Aston Martin αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, τις τεχνολογίες της και τη διοικητική της ομάδα».

Δεν έχει αποκαλυφθεί αν η Geely θα παρέχει στην Aston Martin μέρος του κόστους για την εξέλιξη αυτοκινήτων. Η Mercedes έχει ήδη συνάψει συνεργασία για την προμήθεια συστημάτων κίνησης, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων εσωτερικής καύσης, υβριδικών και ακόμη και αμιγώς ηλεκτρικών μονάδων έως το 2027. Ωστόσο, εξαρτήματα όπως η τεχνολογία στο εσωτερικό της καμπίνας και τα συστήματα ασφαλείας μπορεί να προέρχονται από την Geely στο μέλλον.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!