F1: Ακυρώθηκε το GP Εμίλια Ρομάνια

Λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή της πίστας της Imola, η Formula 1 αποφάσισε να ακυρώσει το GP Εμίλια Ρομάνια που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

F1: Ακυρώθηκε το GP Εμίλια Ρομάνια

Λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή της πίστας της Imola, η Formula 1 αποφάσισε να ακυρώσει το GP Εμίλια Ρομάνια που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Formula 1 ανακοίνωσε ότι το GP Εμίλια Ρομάνια δεν πρόκειται να διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στην Imola, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή. Εχθές, το προσωπικό των ομάδων και οι άνθρωποι της πίστας κλήθηκαν να εκκενώσουν το paddock επειδή είχε υπερχειλίσει ο παρακείμενος στην πίστα ποταμός Santerno.

Στην ανακοίνωση της Formula 1 αναφέρεται: «Μετά από συζητήσεις μεταξύ της Formula 1, του προέδρου της FIA, των αρμόδιων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων υπουργών, του προέδρου της Λέσχης Αυτοκινήτου της Ιταλίας, του προέδρου της περιφέρειας Emilia Romagna, του δημάρχου της πόλης και του διοργανωτή, ελήφθη η απόφαση να μην διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο του Grand Prix στην Imola».

«Η απόφαση ελήφθη επειδή δεν είναι εφικτή η ασφαλής διεξαγωγή της διοργάνωσης για τους οπαδούς μας, τις ομάδες και το προσωπικό μας. Αυτό είναι το σωστό και υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, δεδομένης της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι πόλεις της περιοχής. Δεν θα ήταν σωστό να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στις τοπικές αρχές και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

«Η Formula 1 συμπαραστέκεται στους ανθρώπους και τις κοινότητες που επλήγησαν από τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή της Emilia-Romagna. Θέλουμε επίσης να αποτίσουμε φόρο τιμής στο έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη».

Είχε προηγηθεί έκκληση του Υπουργού Μεταφορών της Ιταλίας, Matteo Salvini να αναβληθεί το Grand Prix Εμίλια Ρομάνια λόγω των καιρικών φαινομένων, που έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε 24 δήμους της περιοχής. Σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη της Ιταλίας, Nello Musumeci, «η μέση βροχόπτωση είναι 200 χιλιοστά σε 36 ώρες, αλλά σε ορισμένες περιοχές έχει φτάσει τα 500 χιλιοστά. Αν λάβετε υπόψη ότι σε ένα χρόνο η βροχόπτωση στην περιοχή αυτή είναι 1.000 χιλιοστά, αντιλαμβάνεστε την ένταση της βροχής τις τελευταίες 36 ώρες».

O πρόεδρος της Λέσχης Αυτοκινήτου της Ιταλίας (ACI), Angelo Sticchi Damiani, δήλωσε: «Αποφασίστηκε η ακύρωση του GP της Imola. Κατά 99% θα ανακτηθεί το 2026 μετά την επέκταση του συμβολαίου» (με την F1). Ο Ιταλός αναφέρεται στο τέλος του συμβολαίου του Grand Prix με την F1 που λήγει στο τέλος του 2025. Συνεπώς, το πιθανότερο είναι ότι το GP Εμίλια Ρομάνια δεν πρόκειται να διεξαχθεί φέτος σε κάποια άλλη ημερομηνία, και θα επιστρέψει στο Πρωτάθλημα του 2024.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, Max Verstappen, δήλωσε: «Η ασφάλεια και η βοήθεια προς τους ανθρώπους που την έχουν πραγματικά ανάγκη είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Εκεί πρέπει να πάει πρώτα η φροντίδα. Έτσι, μου φαίνεται λογικό να μην διεξαχθεί ο αγώνας σε τέτοιες στιγμές».

Ο Stefano Domenicali, πρόεδρος και CEO της Formula 1, δήλωσε: «Αυτό που συνέβη στην Imola και την Emilia-Romagna, την πόλη και την περιοχή στην οποία μεγάλωσα είναι μεγάλη τραγωδία. Oι σκέψεις και οι προσευχές μου πάνε στα θύματα των πλημμυρών, τις οικογένειες και τις κοινότητες που επλήγησαν».

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μου για τις απίστευτες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που εργάζονται ακούραστα για να βοηθήσουν όσους χρειάζονται βοήθεια και να ανακουφίσουν την κατάσταση. Είναι ήρωες και ολόκληρη η Ιταλία είναι περήφανη για αυτούς. Η απόφαση που ελήφθη είναι η σωστή για όλους: τις τοπικές κοινότητες και την οικογένεια της F1, καθώς πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και να μην δημιουργήσουμε επιπλέον βάρος για τις αρχές, ενώ αντιμετωπίζουν αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση».

Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, δήλωσε: «Οι σκέψεις μου, και οι σκέψεις ολόκληρης της οικογένειας της FIA, είναι στο πλευρό όσων επηρεάζονται από την τρομερή κατάσταση στην περιοχή της Emilia-Romagna. Η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων και οι προσπάθειες ανάκαμψης είναι η κορυφαία προτεραιότητα αυτή τη στιγμή».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!