Iconic IONIQ 6: Πρωτοποριακή Ηλεκτροκίνηση Hyundai

Με κορυφαία αεροδυναμική και αποδοτικότητα, αυτονομία που αγγίζει τα 620 χιλιόμετρα, το Hyundai IONIQ 6 είναι το ηλεκτρικό που έρχεται από το… μέλλον να δείξει το δρόμο στην κατηγορία.

Iconic IONIQ 6: Πρωτοποριακή Ηλεκτροκίνηση Hyundai

Με κορυφαία αεροδυναμική και αποδοτικότητα, αυτονομία που αγγίζει τα 620 χιλιόμετρα, το Hyundai IONIQ 6 είναι το ηλεκτρικό που έρχεται από το… μέλλον να δείξει το δρόμο στην κατηγορία.

Ελάχιστες είναι οι φορές που ένα πρωτότυπο μοντέλο έχει τόσο στενούς δεσμούς με το αυτοκίνητο παραγωγής, όσο το Prophecy Concept EV με το IONIQ 6. Γεγονός που καταδεικνύει για μια ακόμα φορά, την τόλμη της Hyundai να προσφέρει μοντέλα συναρπαστικά σε σχεδίαση, που όμοιά τους δεν κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους.

Το IONIQ 6 είναι η ναυαρχίδα της κορεατικής φίρμας και αυτό το καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά. Τόσο από την αισθητική του, όσο και λόγω διαστάσεων, με μήκος που αγγίζει σχεδόν τα πέντε μέτρα (4,855 μ.). Είναι μεγαλύτερο από το επίσης ηλεκτρικό IONIQ 5 και ακολουθεί ένα διαφορετικό δρόμο, μακριά από τις SUV εκτελέσεις που έχουν κατακλείσει την αγορά.

Εστιάζει στην ποιότητα, με συναισθηματική σχεδίαση, φουτουριστική προσέγγιση, sedan αμάξωμα και έναν μοναδικό τρόπο να δημιουργεί δεσμούς με τον άνθρωπο. Η αισθητική ακολουθεί τη φιλοσοφία Streamliner, με καθαρές γραμμές, αισθητικό και αεροδυναμικό σχεδιασμό που ορίζεται ως Emotional Efficiency (συναισθηματική απόδοση).

Το χαμηλό εμπρός κυρτό μέρος, δένει αρμονικά, με το απέριττο προφίλ του, εκεί όπου οι ψηφιακοί εξωτερικοί καθρέπτες, μαζί με τις κρυφές χειρολαβές, ενισχύουν τη φουτουριστική εικόνα του IONIQ 6, με τις απαλές γραμμές να… ταξιδεύουν μέχρι το πίσω μέρος, αναδεικνύοντας την αρμονία και το στιλ, ενώ η αεροτομή δημιουργεί με τη σειρά της μια όμορφη αντίθεση. Σε ένα πακέτο άκρως δυναμικό, που πατάει σε κομψής σχεδίασης τροχούς 20 ιντσών, έχοντας τους προβολείς Pixel Front Matrix LED ως φωτεινή υπογραφή του.

Αισθητική που κόβει την ανάσα

Το βλέπεις και το νιώθεις αυτό, από την πρώτη στιγμή που αντικρίζεις το IONIQ 6, με τις χυτές επιφάνειες, τις τολμηρές καμπύλες και την υψηλή ποιότητα σε όλα τα επίπεδα. Ο κορυφαίος αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας, που περιορίζεται στο Cd 0,21, επιβεβαιώνει τα παραπάνω και χαρίζει στο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Hyundai κορυφαία αποδοτικότητα, που αντικατοπτρίζεται στη μεγάλη αυτονομία που αγγίζει τα 620 χιλιόμετρα, αλλά και τα εντυπωσιακά οδικά χαρακτηριστικά.

Η ειδικά σχεδιασμένη για ηλεκτρικά μοντέλα πλατφόρμα E-GMP (Electric-Global Modular Platform) της Hyundai, πάνω στην οποία είναι χτισμένο το νέο IONIQ 6, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο μοντέλο. Πέρα της σχεδίασης του εξωτερικού τμήματος του αυτοκινήτου, ευεργετημένη είναι και αυτή του εσωτερικού. Ένα «κουκούλι» προσεκτικά σχεδιασμένο προκειμένου να είναι άνετο, αλλά συνάμα πρακτικό και να αποτελεί ένα προσωπικό χώρο που μοιάζει με καταφύγιο.

Αγκαλιάζει τους επιβάτες

Αυτός ήταν ο στόχος των σχεδιαστών και εν τέλει αυτή είναι η προσέγγιση. Ο χρήστης είναι στο επίκεντρο, απολαμβάνοντας όλες τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, με το πλήρως ψηφιακό ταμπλό να απαρτίζεται από δύο οθόνες 12,3 ιντσών η κάθε μία, που εξυπηρετούν τις ανάγκες του συστήματος πολυμέσων και διαδραματίζουν το ρόλο του πίνακα οργάνων.

Η απαράμιλλη ποιότητα, με υλικά που αποδεικνύουν το σεβασμό προς το περιβάλλον, δένει αρμονικά με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο εσωτερικός φωτισμός, που μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου και ξεχωριστά για τους εμπρός και πίσω επιβαίνοντες. Σε κάθε περίπτωση, χάρη στο τεράστιο μεταξόνιο των 2,950 μ., όλοι τους απολαμβάνουν εξαιρετικούς χώρους (401 λίτρα χ.α.), αλλά και ανέσεις υψηλού επιπέδου.

Κορυφαία ασφάλεια

Η δομή του αμαξώματος συμβάλει με τη σειρά της στην ασφάλεια. Το IONIQ 6 είναι το ασφαλέστερο στην κατηγορία των μεγάλων οικογενειακών μοντέλων, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό δοκιμών ασφαλείας Euro NCAP, που το αξιολόγησε και το βράβευσε για αυτή την ανώτερη επίδοση των 5 αστεριών.

Η μελετημένη αρχιτεκτονική επιτρέπει στο IONIQ 6 να εφοδιάζεται με μεγάλη μπαταρία 77,4 kWh, που βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα, χωρίς να κλέβει χώρο από το εσωτερικό. Με τεχνολογία 800V έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει ενέργεια, ίση με 350 χιλιόμετρα αυτονομίας, σε μόλις 15 λεπτά της ώρας ή από 10% έως 80% σε 18 λεπτά. Σε ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, μπορεί να προσφέρει 100 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 5 λεπτά της ώρας.

Επιδόσεις που συναρπάζουν

Με απόδοση που φτάνει τα 239 kW (325 ίππους) και 605 Nm ροπής, στην τετρακίνητη AWD εκδοχή του, με τους δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, το IONIQ 6 προσφέρει επιδόσεις που συναρπάζουν. Επιταχύνει από στάση μέχρι τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 5,1 δευτερόλεπτα! Διαθέσιμο και με έναν ηλεκτρικό κινητήρα, που μεταφέρει τη δύναμη μόνο στους πίσω τροχούς, το IONIQ 6 αποδίδει 168 kW (228 ίππους) και 350 Nm ροπής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποδοτικότητα, με κατανάλωση 14,3 kWh/100 χλμ. και κορυφαία αυτονομία 614 χιλιομέτρων.

Δεν μένει όμως μόνο στις επιδόσεις ενισχύοντας την οδηγική εμπειρία, με άκρως ενδιαφέρουσα οδική συμπεριφορά και δυναμικά χαρακτηριστικά στο δρόμο. Ο οδηγός έχει τα πάντα στα χέρια, ρυθμίζοντας μέσω του «My Drive Mode» τις παραμέτρους όπως αυτός τις επιθυμεί. Μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε sport ή normal ρύθμιση για το τιμόνι, να διαμορφώσει την απόδοση της ισχύος, maximum, normal, minimum ή ακόμα και την ευαισθησία του πεντάλ του γκαζιού high, normal, low και φυσικά τη μετάδοση, στην περίπτωση της έκδοσης AWD.

Τεχνολογία αιχμής

Το Hyundai IONIQ 6 είναι εξοπλισμένο με την πιο πρόσφατη γενιά των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού Hyundai Smart Sense, που εξασφαλίζουν τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης στο δρόμο.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συστήματα όπως το Highway Driving Assist 2, με λειτουργία υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας, που επιτρέπει στο IONIQ 6 σε επίπεδο 2 αυτόνομης οδήγησης, σύστημα αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης, με ανίχνευση αυτοκινήτου, πεζών και ποδηλάτη, διατήρηση της λωρίδας κυκλοφορίας, με ενεργή υποβοήθηση στο τιμόνι, ακόμα και έξυπνο σύστημα ελέγχου ταχύτητας βάσει του συστήματος πλοήγησης.

Το νέο Hyundai IONIQ 6 έρχεται από το… μέλλον, με φουτουριστική σχεδίαση, τεχνολογία αιχμής, κορυφαία αυτονομία και απαράμιλλη ποιότητα, να δείξει το δρόμο στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκινήτων και όχι μόνο. Στέκεται ήδη στην κορυφή πριν ακόμα ξεκινήσει την εμπορική του πορεία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ σύντομα θα είναι στις εκθέσεις της Hyundai, όπου μπορείτε να το δείτε από κοντά.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!