Τι είναι η σούπερ αμόλυβδη βενζίνη; Μπορώ να τη χρησιμοποιήσω στο αυτοκίνητό μου;

Τι θα γίνει άραγε αν αντί για απλή αμόλυβδη βενζίνη βάλω στο αυτοκίνητό μου σούπερ αμόλυβδη ή το ανάποδο;

Τι είναι η σούπερ αμόλυβδη βενζίνη; Μπορώ να τη χρησιμοποιήσω στο αυτοκίνητό μου;

Τι θα γίνει άραγε αν αντί για απλή αμόλυβδη βενζίνη βάλω στο αυτοκίνητό μου σούπερ αμόλυβδη ή το ανάποδο;

Στα πρατήρια είναι διαθέσιμοι συνήθως δύο βασικοί τύπου αμόλυβδης βενζίνης. Με 95 και 98 οκτάνια ή αλλιώς η απλή και η σούπερ αμόλυβδη. Η σούπερ αμόλυβδη είναι πιο ακριβή από την απλή και προσφέρει ως αντάλλαγμα περισσότερα οκτάνια, που συχνά συνοδεύεται και συχνά συνοδεύεται με ένα πιο φανταχτερό σήμα.

Αυτά τα πιο premium καύσιμα, απευθύνονται παραδοσιακά σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων επιδόσεων, με τους κατόχους πιο συμβατικών αυτοκινήτων να μην τα επιλέγουν κυρίως λόγω της υψηλότερης τιμής που έχουν. Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ τους και άραγε αξίζει να πληρώσεις παραπάνω;

Ο βασικός λόγος επιλογής της σούπερ αμόλυβδης είναι η ποιότητα που προσφέρει και συχνά χρησιμοποιείται από κατόχους ανεξάρτητα του μοντέλου που οδηγούν, γιατί συμβάλει στην καλύτερη απόδοση του κινητήρα.

Επιπλέον, με τον κινητήρα να λειτουργεί καλύτερα, προσφέρει και χαμηλότερη κατανάλωση, άρα κάνεις περισσότερα χιλιόμετρα με ένα ρεζερβουάρ και έτσι αντισταθμίζει εν μέρει τη διαφορά τιμής που έχει με την απλή. Επίσης, κρατά καθαρό τον κινητήρα, αφού δεν δημιουργεί κατάλοιπα, όπως συνήθως κάνει η απλή.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της αμόλυβδης και της σούπερ αμόλυβδης βενζίνης;

Η διαφορά μεταξύ της αμόλυβδης και της σούπερ αμόλυβδης βενζίνης έγκειται στον αριθμό οκτανίων (RON) του κάθε καυσίμου. Όταν το καύσιμο συμπιέζεται σε έναν κινητήρα, είναι πιο πιθανό να αναφλεγεί, όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός οκτανίων, τόσο υψηλότερη είναι η πίεση που μπορεί να αντέξει πριν αναφλεγεί.

Η απλή αμόλυβδη βενζίνη είναι συχνά 95 οκτανίων, ενώ η σούπερ είναι 98 οκτανίων. Καθώς είναι λιγότερο πιθανό να αναφλεγεί πριν από την προβλεπόμενη ανάφλεξη, η σούπερ αμόλυβδη καίγεται πιο αποδοτικά από την απλή και μπορεί να παράγει μεγαλύτερη ισχύ σε ορισμένους κινητήρες με καλά ρυθμισμένο χρονισμό ανάφλεξης.

Όταν η βενζίνη δεν αναφλέγεται ακριβώς όταν θα έπρεπε, μπορεί επίσης να παράγει έναν μεταλλικό ήχο, που είναι γνωστά ως πειράκια και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του κινητήρα αν δεν ελεγχθεί.

Από τις εταιρείες καυσίμων υποστηρίζεται επίσης, ότι τα ακριβότερα καύσιμα είναι καλύτερα, όχι μόνο για το αυτοκίνητο, αλλά και για το περιβάλλον. Μπορεί να διαθέτουν πρόσθετα που καθαρίζουν τον κινητήρα και τον βοηθούν να λειτουργεί πιο αποδοτικά, οπότε απαιτείται αυτό μεταφράζεται σε χαμηλότερη κατανάλωση και κατά συνέπεια μικρότερη απαίτηση για καύσιμο, ενώ παρατείνει ελαφρώς και τη διάρκεια ζωής του κινητήρα.

Σίγουρα το πόσο καλή είναι η σούπερ αμόλυβδη και τα καλά που ίσως προσφέρει είναι θέμα αντιπαράθεσης για πολλούς, αφού υπάρχουν οι υπερασπιστές και οι πολέμιοι αυτής. Είναι ένα θέμα συζήτησης στους κύκλους των φίλων του αυτοκινήτου.

Μπορώ να αναμίξω αμόλυβδη και σούπερ αμόλυβδη;

Η ανάμειξη των δύο τύπων καυσίμου δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αυτό φυσικά αν πρόκειται για κινητήρα που απαιτεί τον χαμηλότερο αριθμό οκτανίων. Αντίθετα μάλιστα θα βγει και ελαφρώς ωφελημένος, αφού η ανάμειξη των δύο καυσίμων θα δώσει μια τιμή οκτανίων κάπου ανάμεσα στα 95 με 98 και παράλληλα μετριάζει το κόστος της αποκλειστικής χρήσης σουπερ αμόλυβδης.

Από την άλλη όμως αν το αυτοκίνητο απαιτεί σούπερ αμόλυβδη από τον κατασκευαστή, τότε η ανάμειξη θα δημιουργήσει δυσλειτουργία, ενώ η αποκλειστική χρήση 95 θα δημιουργήσει προβλήματα στον κινητήρα. Καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή και ειδικά όταν πρόκειται για αυτοκίνητο επιδόσεων.

Ποια βενζίνη είναι η καλύτερη για το αυτοκίνητό μου;

Το αυτοκίνητό σας έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον βέλτιστο τύπο καυσίμου, και θα βρείτε αυτές τις πληροφορίες κοντά στην τάπα του ρεζερβουάρ σας ή στο βιβλίο του κατασκευαστή που υπάρχει στο ντουλαπάκι. Για ορισμένα αυτοκίνητα, αυτή είναι η απλή βενζίνη, ενώ τα περισσότερα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων λειτουργούν καλύτερα και παράγουν τη μεγαλύτερη ισχύ με σούπερ αμόλυβδη. Ένα αυτοκίνητο επιδόσεων πιθανότατα θα λειτουργεί και με απλή αμόλυβδη βενζίνη, αλλά ίσως θα χάσει σε απόδοση.

Γενικότερα, υπάρχει από πολλούς και μεταξύ αυτών των πρατηρίων καυσίμων, το επιχείρημα ότι η σούπερ αμόλυβδη είναι η καλύτερη βενζίνη για κάθε αυτοκίνητο, ανεξάρτητα από το τι λέει ο κατασκευαστής. Αυτό γιατί μπορεί μεταξύ άλλων να καθαρίσει και να παρατείνει τη ζωή του κινητήρα. Αν αυτό σας βάζει στην πρίζα και σας κάνει να αναρωτιέστε αν όντως ισχύει, δεν έχετε παρά να κάνετε μερικά γεμίσματα με σούπερ αμόλυβδη για να διαπιστώσετε μόνοι σας αν το αυτοκίνητό σας αποδίδει καλύτερα.

Αποκλειστική συνεργασία: Carbuyer

Απόδοση: Γιάννης Καλογερόπουλος

Φωτογραφίες: INTIME

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!