F1: O Bernie Ecclestone προσπάθησε να επηρεάσει τον τίτλο του 1981

Ο Bernie Ecclestone παραδέχθηκε στο ντοκιμαντέρ Lucky! ότι προσπάθησε μέσω χρηματισμού ενός μασέρ να επηρεάσει την έκβαση του Πρωταθλήματος του 1981 υπέρ του Nelson Piquet, που οδηγούσε για την ομάδα του, Brabham.

F1: O Bernie Ecclestone προσπάθησε να επηρεάσει τον τίτλο του 1981

Ο Bernie Ecclestone παραδέχθηκε στο ντοκιμαντέρ Lucky! ότι προσπάθησε μέσω χρηματισμού ενός μασέρ να επηρεάσει την έκβαση του Πρωταθλήματος του 1981 υπέρ του Nelson Piquet, που οδηγούσε για την ομάδα του, Brabham.

Κατευθυνόμενοι προς το φινάλε της σεζόν του 1981, δύο ήταν οι πραγματικοί διεκδικητές του τίτλου εκείνης της χρονιάς στη Formula 1: ο Αργεντίνος Carlos Reutemann (Williams) και ο Βραζιλιάνος Nelson Piquet, που οδηγούσε για την ομάδα της Brabham, της οποίας ιδιοκτήτης ήταν τότε ο Bernie Ecclestone, μετέπειτα επικεφαλής της F1 για τρεις δεκαετίες.

Οι δύο οδηγοί είχαν κατακτήσει τρεις νίκες έκαστος και είχαν μόλις ένα βαθμό διαφορά μεταξύ τους, υπέρ του Αργεντίνου. Μαθηματικά, ελπίδες διατηρούσε και ο Jacques Laffite. Ο τελευταίος αγώνας εκείνης της χρονιάς διεξήχθη στο πάρκινγκ αυτοκινήτων του ξενοδοχείου Caesars Palace και ήταν ο πρώτος αγώνας της Formula 1 στο Λας Βέγκας.

Η πίστα ήταν αριστερόστροφη και ανέπτυσσε υψηλά πλευρικά φορτία. Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, οι οδηγοί διαπίστωσαν ότι θα είναι ένας απαιτητικός αγώνας όσον αφορά τη φυσική τους κατάσταση, που εκείνη την εποχή δεν βρισκόταν στα σύγχρονα επίπεδα. Παρότι ο Reutemann εκκίνησε από την pole position τον κρίσιμο αγώνα, έπεσε στην 8η θέση, ενώ ο Piquet τερμάτισε 5ος και πήρε τους δύο βαθμούς που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει τον τίτλο.

Tον αγώνα κέρδισε ο team-mate του Reutemann στη Williams, Alan Jones, ο οποίος αποχώρησε από την ενεργό δράση για 3 χρόνια. Ο Reutemann συμμετείχε σε δύο αγώνες του 1982 πριν αποφασίσει και αυτός να κρεμάσει τα γάντια του για τα καλά, τουλάχιστον όσον αφορά τη Formula 1.

Όπως δήλωσε ο Ecclestone στο ντοκιμαντέρ «Lucky!», που εξιστορεί τη ζωή του: «Αναπτύσσονταν πολλά G στον τρόπο με τον οποίο ήταν διαμορφωμένες οι στροφές. Μετά τις δοκιμές της πρώτης ημέρας, ήταν προφανές ότι οι οδηγοί είχαν πρόβλημα. Ο Carlos βρήκε έναν μασέρ που συνήθιζε να φροντίζει μποξέρ. Πήγα να δω αυτό το άτομο, και μετά από κάποια οικονομική συζήτηση, αποφάσισαν να προτιμήσουν τον Nelson. Δεν ξέρω αν το είπα ποτέ στον Carlos».

Η είδηση της παραδοχής του Ecclestone προκάλεσε οργή σε ορισμένους στην Αργεντινή και στην οικογένεια Reutemann, με την Cora Reutemann, κόρη του Αργεντίνου οδηγού να αποκαλύπτει ότι είχε ρωτήσει τον Ecclestone για το ζήτημα, λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο πατέρας της στα τέλη του 2021.

Η Cora Reutemann δήλωσε στη La Central Deportiva: «Μια μέρα πριν πεθάνει ο πατέρας μου, έστειλα στον Bernie ένα ηχητικό μήνυμα ζητώντας του να είναι ειλικρινής μαζί του και να του πει ότι είναι ο πραγματικός Πρωταθλητής του 1981. Δυστυχώς, την επόμενη μέρα, ο μπαμπάς πέθανε και αυτό το μήνυμα έμεινε στον αέρα».

«Το ήξερα ήδη. Όχι μόνο για τον μασέρ, αλλά και πιο σοβαρά πράγματα, όπως το γεγονός ότι η Brabham δεν θα ήταν κατάλληλη για τους αγώνες του 1982, επειδή θα απαγορευόταν το ground effect. Όταν πέθανε ο μπαμπάς, ο Ecclestone μου είπε να τον ρωτήσω για οτιδήποτε. Του ζήτησα να πει την αλήθεια. Μου απαντάει δημόσια, κάτι που είναι πολύ καλύτερο από αυτό που του ζήτησα. Προφανώς, ο μπαμπάς μου είναι ο πρωταθλητής της F1 του 1981».

F1 - Carlos Reutemann (Williams), GP Λας Βέγκας 1981

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!