7 Συμβουλές για ένα “δροσερό” αυτοκίνητο το καλοκαίρι

Πως να διατηρήσετε τον καύσωνα του καλοκαιριού μακριά από το όχημα σας.

7 Συμβουλές για ένα “δροσερό” αυτοκίνητο το καλοκαίρι

Πως να διατηρήσετε τον καύσωνα του καλοκαιριού μακριά από το όχημα σας.

Με την πάροδο των ετών, είναι γεγονός ότι, από καλοκαίρι σε καλοκαίρι οι θερμοκρασίες αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Με τις φετινές διακοπές να έχουν ήδη πάρει “φωτιά” βασικός παράγοντας για να τις ευχαριστηθείτε στο έπακρο και παράλληλα να προστατευθείτε απο τις ακραίες αυτές θερμοκρασίες, είναι να διατηρήσετε τους χώρους που περνάτε την περισσότερη ώρα σε αυτούς, δροσερούς. Ένας από αυτούς, είναι και το αυτοκίνητο.

Σημαντικό επίσης είναι να θυμόμαστε, ότι ο καύσωνας δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά και τους μικρούς μας φίλους που μας συντροφεύουν στις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις. Τα κατοικίδια ζώα, δυσκολεύονται περισσότερο από εμάς σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Μην ξεχνάτε να βάζετε τα ζωάκια τελευταία στο αυτοκίνητο και να τα βγάζετε πρώτα όταν τα συμπεριλαμβάνετε στο ταξίδι σας. Επιπλέον, μην αφήνετε ποτέ τα ζώα χωρίς επίβλεψη και χωρίς επαρκή εξαερισμό και κλιματισμό.

  1. Σταθμεύστε σε σκιερό μέρος:
    Η στάθμευση σε σκιά είναι ένας από τους πιο βασικούς τρόπους για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας δροσερό μια ζεστή μέρα. Οι σκιές κάτω απο δέντρα ή κτίρια είναι ιδανικά μέρη για να αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, το οποίο αυξάνει γρήγορα τη θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητό σας.
  2. Χρησιμοποιείστε ηλιοπροστασίες:
    Ένας ακόμη τρόπος να μειώσετε την θερμότητα στο αυτοκίνητό σας είναι να τοποθετήσετε στα παράθυρα, στο παρμπρίζ αλλά και σε τυχόν ηλιοροφή, σκίαστρα-ηλιοπροστασία που θα μειώσει εμφανώς τις ακτίνες του ήλιου που διαπερνάνε το αυτοκίνητό σας και άρα θα διατηρήσει μια πιο καλή θερμοκρασία στο εσωτερικό του.
  3. Τοποθετήστε το επιτρεπόμενο όριο φιμέ:
    Τα φιμέ τζάμια είναι γεγονός ότι μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την ποσότητα του φωτός που περνάει στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Προσοχή όμως με τη νομοθεσία, με βάση τον Κ.Ο.Κ το εσωτερικό του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι ορατό από το εμπρός παρμπρίζ αλλά και από τα παράθυρα οδηγού-συνοδηγού. Το όριο συντελεστή διαπερατότητας του φωτός είναι συγκεκριμένο, οπότε πριν απευθυνθείτε σε κατάστημα τοποθέτησης φιμέ, είναι καλό να γνωρίζετε τις ακριβείς προδιαγραφές.
  4. Ανοίξτε όλα τα παράθυρα και τον κλιματισμό λίγο πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας:
    Λίγο πρίν να είστε έτοιμοι να αναχωρήσετε για την θερινή σας εξόρμηση και κατά τα πρώτα λεπτά της διαδρομής, φροντίστε να ανοίξετε όλα τα παράθυρα, ταυτόχρονα με το aircondition του αυτοκινήτου, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι μεγάλες θερμοκρασίες και να ανανεωθεί ο αέρας. Ένα τέτοιο απλό βήμα, βοηθά επίσης το aircondition να παράγει πιο άμεσα, δροσερό αέρα και επομένως να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Έτσι, αυξάνεται η αυτονομία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα plug-in υβριδικά και βελτιώνεται η αποδοτικότητα καυσίμου για τα βενζινοκίνητα, πετρελαιοκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα.
  5. Τοποθετήστε καλύμματα στα καθίσματα του αυτοκινήτου:
    Η επιστροφή σε ένα αυτοκίνητο όπου τα καθίσματα έχουν “ψηθεί” απο τον ήλιο για ώρες μπορεί όχι μόνο να σας κάνει να ζεσταθείτε πολύ, αλλά να προκαλέσει ακόμη και τραυματισμό στο δέρμα σας. Ιδίως τα δερμάτινα καθίσματα, κάνουν αυτό το πρόβλημα πιο έντονο. Η λύση ενός καλύμματος θα μειώσει σημαντικά την αίσθηση του καψίματος και θα σας απαλλάξει από δυσάρεστα συναισθήματα στην περίοδο των διακοπών σας.
  6. Προμηθευτείτε έναν Ηλιακό ανεμιστήρα:
    Ναι μπορεί να σας θυμίζει ασπρόμαυρη Ελληνική ταινία η χρήση του, αλλά δεν είναι έτσι. Μην βάζετε στο μυαλό σας αυτούς που είχαν τα ταξί της δεκαετίας του ’70 αλλά κάτι σύγχρονο, που μπορεί να βοηθήσει αν κινείστε με λίγο ανοιχτά τα παράθυρα ή και καθόλου. Στα καταστήματα αξεσουάρ μπορείτε να βρείτε σε διάφορα μεγέθη.
  7. Χρησιμοποιήστε κάλυμμα για το ταμπλό και το τιμόνι:
    Χρησιμοποιήστε ένα κάλυμμα ταμπλό. Θα βοηθήσει με τη σειρά του, ώστε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας να γίνει πιο υποφερτό. Το ταμπλό σας δεν θα καίει (και θα διαχέει τη θερμότητα) και επίσης θα είναι προστατευμένο από τη φθορά, που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας του ήλιου. Αν καλύψτε το τιμόνι με μια πετσέτα. Θα ρίξετε την θερμοκρασία ακόμα περισσότερο.

Αποκλειστική συνεργασία: Carbuyer

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!