Alpine A110 E-ternité Concept: Προδιαγράφοντας το ηλεκτρικό μέλλον

Η Alpine αποκαλύπτει μια πρωτότυπη και κυρίως ηλεκτροκίνητη έκδοση της A110, δίνοντας μια γεύση από όσα προοιωνίζεται η νέα ηλεκτρική εποχή της γαλλικής φίρμας.

Alpine A110 E-ternité Concept: Προδιαγράφοντας το ηλεκτρικό μέλλον

Η Alpine αποκαλύπτει μια πρωτότυπη και κυρίως ηλεκτροκίνητη έκδοση της A110, δίνοντας μια γεύση από όσα προοιωνίζεται η νέα ηλεκτρική εποχή της γαλλικής φίρμας.

H γαλλική φίρμα έχει επισημάνει με κάθε τρόπο τις προθέσεις της για ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο μέλλον, έχοντας ήδη αναλάβει τις απαιτούμενες τεχνολογικές όσο και συνεργατικές πρωτοβουλίες, όπως π.χ. την σύμπραξη με την Lotus προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί.

Mέχρι τότε η Alpine φροντίζει να παρουσιάσει μια έμπρακτη απόδειξη των ηλεκτροκίνητων προθέσεών της, αποκαλύπτοντας μια πρωτότυπη ηλεκτρική παραλλαγή της γνωστής Alpine A110 με την εύγλωττη ονομασία A110 E-ternité Concept.

Πηγή της ηλεκτρικής τεχνολογίας αποτελεί το Renault Megane E-Tech, ωστόσο με δεδομένο το διαφορετικό προσανατολισμό και απαιτήσεις του γαλλικού sportscar πρόκειται για τροποποιημένη εκδοχή του συνόλου που εφοδιάζει το crossover της Renault.

Από τις διαφοροποιήσεις δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα χαρακτηριστικά της A110 η οποία έχει αυξήσει την περιεκτικότητά της σε ανθρακονήματα, υιοθετώντας παράλληλα μια σειρά από καινοτομίες προκειμένου να αντισταθμίσει το επιπλέον βάρος του ηλεκτρικού συνόλου.

Έτσι, αν και η μπαταρία των 60 kWh ζυγίζει 392 κιλά, η συνολική επιβάρυνση για την A110 από την μετατροπή της σε ηλεκτροκίνητη, περιορίζεται σε 258 κιλά.

Σε όρους αυτονομίας οι συστοιχίες ιόντων λιθίου των 60 kWh υπόσχονται 420 χλμ. Αναλαμβάνουν να τροφοδοτούν ένα ηλεκτρικό μοτέρ με ισχύ 242 ίππων και 300 Nm ροπής η οποία μεταδίδεται αποκλειστικά στον πίσω άξονα με την συμβολή ενός ειδικά σχεδιασμένου για την περίπτωση της A110 E-ternité Concept κιβωτίου διπλού συμπλέκτη με δύο σχέσεις.

Ως αποτέλεσμα και παρά το αυξημένο βάρος, η A110 E-ternité υπόσχεται επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 4,5 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα 250 χλμ./ώρα όπως επιβάλλει το είδος των sporstcar που εκπροσωπεί.

Από σχεδιαστικής πλευράς, η πρωτότυπη A110 ξεχωρίζει από την μέχρι σήμερα γνωστή εκδοχή του sportscar χάρη στην ανοιγόμενη οροφή η οποία, σύμφωνα με τις συστάσεις των Γάλλων, αποτελούσε πάγια απαίτηση των πελατών της φίρμας.

Να σημειωθεί ότι στους νεολογισμούς της έκδοσης συγκαταλέγεται η δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού τάμπλετ του οδηγού εν είδει infotainment, προς όφελος μιας πιο εξατομικευμένης εμπειρίας αλλά και την από απόσταση διαχείριση ορισμένων παραμέτρων του αυτοκινήτου.

Οι επενδύσεις κατασκευάζονται από κατάλοιπα λιναρόσπορου, μια επιλογή που όσο παράδοξη και αν ακούγεται δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο δημοφιλή τακτική για τους κατασκευαστές που θέλουν να τονίσουν την περιβαλλοντική συνείδηση των πρωτοτύπων τους.

Προς το παρόν η Alpine κρατά τα χαρτιά της κλειστά σχετικά με τις προοπτικές παραγωγής του πρωτότυπου μοντέλου, έχει ήδη ανακοινώσει το λανσάρισμα ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου sportscar το 2025 το οποίο θα αποτελεί καρπό συν-εξέλιξης με την Lotus. Με δεδομένη ωστόσο την χρονική απόσταση που μας χωρίζει από αυτό αλλά και τα αρκετά χρόνια παρουσίας της A110 στην αγορά, το συγκεκριμένο πρωτότυπο θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδανικό, έστω για μια περιορισμένη έκδοση παραγωγής που θα διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον, εν όψει της νέας ηλεκτροκίνητης εποχής της Alpine.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!