Ο αυτόματος πιλότος της Tesla σε… αχαρτογράφητα νερά

Μια σημαντική αναβάθμιση για το σύστημα αυτόνομης οδήγησης ανακοίνωσε ο Elon Musk, αποκαλύπτοντας ότι η σουίτα συστημάτων θα μπορεί, στο μέλλον να ανταποκρίνεται χωρίς να έχει πρόσβαση στο GPS και χάρτες

Ο αυτόματος πιλότος της Tesla σε… αχαρτογράφητα νερά

Μια σημαντική αναβάθμιση για το σύστημα αυτόνομης οδήγησης ανακοίνωσε ο Elon Musk, αποκαλύπτοντας ότι η σουίτα συστημάτων θα μπορεί, στο μέλλον να ανταποκρίνεται χωρίς να έχει πρόσβαση στο GPS και χάρτες

H Tesla ολοκλήρωσε προσφάτως τις δοκιμές για την νέα εκδοχή του συστήματος πλήρους αυτόνομης οδήγησης Full Self-Driving Beta 10.12.2 η οποία, όπως ενημέρωσε από το προσφιλές του Twitter, ο Elon Musk θα είναι διαθέσιμη σύντομα σε 100.000 αυτοκίνητα.

Η νέα εκδοχή προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις και διορθώσεις σε ορισμένα εγνωσμένα προβλήματα των προηγούμενων εκδόσεων του συστήματος αυτόνομης οδήγησης, προσφέροντας μια συνολικά πιο «ομαλή» εμπειρία η οποία θα εμπνέει ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη στους χρήστες-οδηγούς.

Συγκεκριμένα το σύστημα έχει προγραμματιστεί να «διαβάζει» καλύτερα την χάραξη της διαδρομής ιδίως όταν πρόκειται για μεγάλες στροφές, υποσχόμενο περισσότερη άνεση για τους επιβαίνοντες.

Επιπλέον, βελτιώσεις προς όφελος μιας περισσότερο ομαλής και λιγότερο μηχανιστικής και «απότομης» συμπεριφοράς υπόσχεται και στην συνήθη συνθήκη προσπέλασης μιας διασταύρωσης όπου η διαδικασία «εξόδου» στην διασταύρωση προκειμένου οι αισθητήρες και οι κάμερες να αποκτήσουν την απαραίτητη ορατότητα θα συντελείται πιο αδιόρατα. Ταυτόχρονα διορθώσεις έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου το σύστημα να είναι πιο ακριβές στην πρόβλεψη για αλλαγή λωρίδας και στον εντοπισμό και την πρόβλεψη της κίνησης πεζών και δικυκλιστών.

Η  σημαντικότερη ωστόσο βελτίωση θα έρθει λίγο μετά με την έκδοση 10.13 η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσω over-the-air update σε διάστημα λίγων μηνών και η οποία έγκειται στη δυνατότητα του συστήματος αυτόνομης οδήγησης να λειτουργήσει χωρίς πρόσβαση σε χάρτες και στα δεδομένα του GPS. Αυτό σημαίνει ότι ο αυτόματος πιλότος της Tesla θα είναι απολύτως λειτουργικός σε μέρη και σημεία όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε δίκτυο, είτε πρόκειται για απομακρυσμένες και αποκομμένες γεωγραφικά περιοχές  είτε για υπόγεια parking.

H νέα αυτή έκδοση θα διατεθεί αρχικά δοκιμαστικά στους χρήστες ως Beta και υπόσχεται επίσης μεγαλύτερη ακρίβεια σε ό,τι αφορά τον τελικό προορισμό καθώς ακόμα και απουσία δικτύου θα μπορεί να αντιλαμβάνεται καλύτερα το input του οδηγού.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς αν και η Tesla επιθυμεί να διαθέσει τις αναβαθμίσεις και στην Ευρώπη, δεδομένα κάποιες από τις λειτουργίες δεν συμβαδίζουν με την νομοθεσία στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών όπως για παράδειγμα η αλλαγή λωρίδας με αυτόματο πιλότο. Οπότε μένει να αποδειχθεί στην πράξη ποιες λειτουργίες  της αναβάθμισης θα διοχετευθούν στα ευρωπαϊκά Tesla.

Δεν λείπουν βέβαια και οι σκοτεινές πλευρές καθώς υπάρχουν άφθονα στιγμιότυπα στο διαδίκτυο από τις δοκιμές του συστήματος όπου το Autopilot λαμβάνει λάθος αποφάσεις στρέφοντας το αυτοκίνητο, αντίθετα στο ρεύμα ή ενεργοποιώντας χωρίς λόγο π.χ. τους υαλοκαθαριστήρες, χωρίς βέβαια να έχουν λείψει και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα εξαιτίας τους.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!