Renault Arkana: Ξεχωριστό στιλ, premium άνεση και υβριδική οικονομία

H Renault έχει καταφέρει να συνδυάσει πολλαπλά χαρακτηριστικά που κάνουν το Arkana να ξεχωρίζει στη δημοφιλέστατη κατηγορία των compact SUV.

Renault Arkana: Ξεχωριστό στιλ, premium άνεση και υβριδική οικονομία

H Renault έχει καταφέρει να συνδυάσει πολλαπλά χαρακτηριστικά που κάνουν το Arkana να ξεχωρίζει στη δημοφιλέστατη κατηγορία των compact SUV.

Το Renault Arkana ανατρέπει τις παραδοσιακές μορφές, εξυμνώντας τη μοναδικότητα στα crossover. Με υβριδικό DNA αλλά ξεχωριστό χαρακτήρα, χάρη στη σπορ αισθητική του, δεν παραλείπει να εγγυηθεί εξέχουσα άνεση στην καμπίνα των επιβατών, δημιουργώντας ένα σύνολο που κεντρίζει τα συναισθήματα. Το όνομα του μοντέλου προέρχεται από το τη λατινική λέξη Arcanum (μυστικό), το οποίο χρησιμοποιούνταν για γεγονότα και φαινόμενα ιδιαίτερης σημασίας. H έννοια του Arcana συνδέεται με το μυστήριο, την ελκυστικότητα και το πρωτοποριακό.

Η γαλλική μάρκα αποφάσισε να ξεφύγει από τα τετριμμένα, υιοθετώντας την coupe διαμόρφωση, που ήδη από την πρώτη ματιά αποπνέει έναν αέρα πολυτέλειας, αλλά σε προσβάσιμα οικονομικά επίπεδα. Η χαμηλή γραμμή της οροφής που κατεβαίνει με καλαίσθητο τρόπο στο πίσω μέρος, δημιουργεί ένα ελκυστικό προφίλ με σπορ χαρακτήρα.

Το εντυπωσιακό στιλ συνδυάζεται με πολυτελές εσωτερικό και άπλετη ευρυχωρία, που κυμαίνεται στα ανώτερα επίπεδα της κατηγορίας. Παράλληλα, το υβριδικό κινητήριο σύνολο αποφέρει έως και 40% εξοικονόμηση καυσίμου με τεχνολογία που εμπνέεται από την εμπειρία της Renault στη Formula 1, αλλά με αθόρυβο τρόπο. Άλλωστε, ακόμα και στις πιο ενεργοβόρες μετακινήσεις, μπορεί να βασιστεί σε ηλεκτρική ενέργεια έως και 80% του χρόνου που περνάει εντός αστικού περιβάλλοντος.

Η απόκριση του Arkana έχει ακονιστεί ώστε να είναι πιο άμεση, μεταδίδοντας κάθε λεπτομέρεια του δρόμου στα αισθητήρια όργανα του οδηγού ανά πάσα στιγμή. Με την εύκολα ρυθμιζόμενη ανυψωμένη θέση οδήγησης, προσφέρει αναβαθμισμένη οδηγική εμπειρία με την άνεση και ρέουσα κύλιση ενός SUV, διαθέτοντας παράλληλα απόσταση 20 εκατοστών από το έδαφος.

Renault Arkana

Το μυώδες καπό και οι θόλοι τροχών που προεξέχουν, τονίζουν την SUV όψη και ενισχύουν τη δυναμική και άμεσα αναγνωρίσιμη αισθητική του. Τα εμπρός φωτιστικά σώματα σχήματος ημιφέγγαρου αποτελούν στιλιστικό σήμα κατατεθέν της Renault, ενώ η φωτεινή λωρίδα ανάμεσα στα πίσω φώτα συγκαταλέγεται στα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της εμφάνισής του. Το Arkana χρησιμοποιεί την πλατφόρμα CMF-B της Renault που αποτελεί τη βάση των Clio και Captur, αλλά κάθε άλλο παρά μικρό είναι, καθώς το συνολικό του μήκος εκτείνεται στα 4.568 χιλιοστά και το κάνει να δείχνει επιβλητικό.

Στο εσωτερικό

Υπάρχουν πολλαπλές επιλογές στη διαμόρφωση της οθόνης του ψηφιακού πίνακα οργάνων (έως 10,2”), ενώ τo εργονομικό σύστημα πολυμέσων Easy Link εγγυάται άμεση συνδεσιμότητα, καθώς είναι συμβατό με Android Auto και Apple CarPlay. Συνεπώς, μπορεί να συνδεθεί εύκολα με οποιοδήποτε smartphone, παρέχοντας πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές και τις δικτυωμένες υπηρεσίες, μέσω της μεγάλης, όρθια τοποθετημένης οθόνης αφής 9,3”, που διαθέτει μενού πολλαπλών επιλογών και διευκολύνει το χειρισμό των λειτουργιών του αυτοκινήτου.

Renault Arkana

Το σύστημα πλοήγησης αποτελεί χρήσιμο σύντροφο στις περιηγήσεις, παρέχοντας πρόσβαση σε τρισδιάστατους χάρτες με δυνατότητα αναζήτησης διευθύνσεων με τη χρήση των υπηρεσιών της Google.

Ο χώρος αποσκευών 513 λίτρων, που επεκτείνεται στα 1.296 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων στην ήπια υβριδική έκδοση, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στην κατηγορία, κάνοντας κάθε ταξίδι ξέγνοιαστο και πιο εύκολη τη μεταφορά μεγάλων φορτίων.

Με τρεις πραγματικές θέσεις στην πίσω σειρά, η μεταφορά πέντε ενηλίκων πραγματοποιείται με άνεση, καθώς ο χώρος 211 χιλιοστών που παρέχεται για τα γόνατα των πίσω επιβατών είναι ο μεγαλύτερος στην κατηγορία.

Υβριδικό DNA

Κάτω από το καπό, ο πρωτοποριακός E-Tech υβριδικός κινητήρας αποσκοπεί να προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη σε κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές ρύπων. Στην καρδιά του συνόλου βρίσκεται ο 4κύλινδρος ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας 1,6 λίτρων, με ψεκασμό πολλαπλών σημείων, που έχει προσαρμοστεί για να συνεργάζεται με το υβριδικό κομμάτι της μονάδας, το οποίο αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες: έναν που λειτουργεί ως γεννήτρια υψηλής τάσης και έναν πιο ισχυρό e-κινητήρα.

Η υβριδική μονάδα ισχύος συνδυάζεται με μια καινοτόμο αυτόματη μετάδοση έξι σχέσεων χωρίς συμπλέκτη, που εξασφαλίζει ταχύτερες αλλαγές. Η έμπνευση για τη μετάδοση αυτή προέρχεται από την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η Renault κατά τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1. Στη διάταξη αυτή, ο ηλεκτροκινητήρας που παράγει ισχύ 20 ίππων, είναι συνδεδεμένος με το κιβώτιο και λειτουργεί ως γεννήτρια υψηλής τάσης. Αυτός επωμίζεται την αποστολή να ξεκινά το αυτοκίνητο από στάση αλλά και να εξομαλύνει τις αλλαγές σχέσεων βελτιώνοντας την οδηγική εμπειρία.

“Η έμπνευση για τη μετάδοση προέρχεται από την τεχνογνωσία της Renault από τη Formula 1”

Ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας, ισχύος 49 ίππων, είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος του περιβλήματος της μετάδοσης και υποβοηθά το έργο του κινητήρα εσωτερικής καύσης εν κινήσει. Αμφότεροι οι ηλεκτροκινητήρες λαμβάνουν ενέργεια από μία μπαταρία 1,2 kWh που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών και φορτίζει κατά την επιβράδυνση, με τη χρήση του συστήματος πέδησης ή του προγράμματος Β (Brake), που μεγιστοποιεί την ανάκτηση ενέργειας όταν ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το γκάζι, επιβραδύνοντας ελαφρά το αυτοκίνητο.

Renault Arkana

Επιδόσεις

Η συνδυαστική ισχύς του full υβριδικού κινητήριου συνόλου ανέρχεται στους 145 ίππους και η επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα διαρκεί 10,8 δλ. Με αθόρυβη λειτουργία, ευελιξία, άμεση απόκριση και απρόσκοπτη εναλλαγή μεταξύ των επιμέρους τμημάτων του, το υβριδικό σύνολο συνδυάζει μια ποιοτική εμπειρία οδήγησης με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου που ξεκινάει από τα 4,2 λίτρα ανά 100 χλμ. και φιλικότερες προς το περιβάλλον εκπομπές CO2 από 112 γρ./χλμ.

Μέσω της οθόνης αφής, μπορούν να επιλεγούν τρία προγράμματα οδήγησης που δίνουν προτεραιότητα στην οικονομία (eco), μέσω μιας πιο ήπιας χαρτογράφησης του δεξιού πεντάλ και προσαρμοσμένες αλλαγές σχέσεων, τις επιδόσεις (sport), ή την εξατομίκευση (mysense), μέσω του συστήματος multi-sense. Το Arkana διατίθεται και με τον ήπια υβριδικό (Micro-Hybrid) turbo κινητήρα 1,3 λίτρων με ισχύ 140 ίππων και αυτόματη μετάδοση διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων. Σε αμφότερες τις εκδόσεις υπάρχουν δύο επίπεδα εξοπλισμού, το Expression και το Dynamic, με περαιτέρω προαιρετικές προσθήκες.

Συστήματα υποβοήθησης

Με 14 συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, το Renault Arkana θέτει την ασφάλεια των επιβατών ως ύψιστη προτεραιότητα, καθώς διαθέτει συστήματα αναγνώρισης πινακίδων οδικής κυκλοφορίας, υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, προειδοποίησης σύγκρουσης με όχημα κατά την όπισθεν και σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση αυτοκινήτων, δίκυκλων και πεζών. Τα συστήματα αυτά βασίζονται στις τέσσερις κάμερες που διαθέτει, οι οποίες παρέχουν περιμετρική οπτική 360 μοιρών.

“Το Renault Arkana θέτει την ασφάλεια των επιβατών ως ύψιστη προτεραιότητα”

Τη σουίτα οδηγικών βοηθημάτων συμπληρώνουν οι αισθητήρες φωτεινότητας που ενεργοποιούν τους προβολείς όταν οι συνθήκες το απαιτούν, συστήματα προειδοποίησης τυφλού σημείου και απόστασης από προπορευόμενο όχημα, με προσαρμοζόμενο ρυθμιστή και περιοριστή ταχύτητας καθώς και υποβοήθηση παρκαρίσματος, που ρυθμίζει κατάλληλα το τιμόνι ενώ ο οδηγός απλά καθορίζει την ταχύτητα. Η εντυπωσιακή αυτή συλλογή βοηθημάτων, εξασφάλισε στο Arkana την υψηλότερη βαθμολογία πέντε αστέρων στο Euro NCAP, με εκπληκτικό ποσοστό προστασίας 97% για τους ενήλικες επιβάτες.

Για ανθρώπους που θέλουν να ξεχωρίζουν, χωρίς να θυσιάσουν την άνεση και την ευρυχωρία το Renault Arkana αποτελεί μια ιδανική σπορ λύση, προσφέροντας αίσθηση πολυτέλειας, με άριστη οικονομία καυσίμου, χαμηλές εκπομπές ρύπων και άριστη ασφάλεια.

Και όλα αυτά σε τιμή πρόκληση από 27.440 ευρώ.

Renault Arkana

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!