Η FIA επιτρέπει σε Ρώσους οδηγούς να αγωνίζονται

H FIA ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων οδηγών στις διοργανώσεις της με «ουδέτερη ιδιότητα, υπό τη σημαία της FIA».

Η FIA επιτρέπει σε Ρώσους οδηγούς να αγωνίζονται

H FIA ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων οδηγών στις διοργανώσεις της με «ουδέτερη ιδιότητα, υπό τη σημαία της FIA».

Έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ομοσπονδία αυτοκινήτου της τελευταίας (FAU) έκανε έκκληση προς τη FIA να αποκλείσει από τις διοργανώσεις της οποιοδήποτε οδηγό αγωνίζεται με άδεια από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. Παράλληλα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) έκανε επίσης έκκληση να αποκλειστούν από τις αθλητικές διοργανώσεις οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές. H FIA αποτελεί επίσημα αναγνωρισμένη ομοσπονδία από την IOC, οπότε η ανακοίνωση της τελευταίας αφορούσε και το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Για να αποφασίσει επί των ζητημάτων αυτών, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου συγκάλεσε έκτακτη εικονική συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (WMSC).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η FIA έπειτα από τη συνέλευση του WMSC, αναφέρεται: «Οι Ρώσοι/Λευκορώσοι οδηγοί, μεμονωμένοι αγωνιζόμενοι και αξιωματούχοι θα συμμετέχουν σε διεθνείς/ζωνικούς αγώνες μόνο με ουδέτερη ιδιότητα και υπό τη ‘σημαία της FIA’, με την προϋπόθεση ειδικής δέσμευσης και τήρησης των αρχών ειρήνης και πολιτικής ουδετερότητας της FIA, μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης».

Η FIA επιβεβαίωσε επίσημα και την ακύρωση του Grand Prix Ρωσίας, λόγω ανωτέρας βίας, έπειτα από πρόταση του κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1 -δηλαδή της Liberty Media-, καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία είναι η μόνη που έχει τη δικαιοδοσία να το κάνει. Η αρχική ανακοίνωση της Formula 1 δεν περιείχε τη λέξη ακύρωση: ανέφερε απλά ότι είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί το GP Ρωσίας υπό τις παρούσες συνθήκες. Μάλιστα, οι διοργανωτές του GP Ρωσίας είχαν εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ισχυρίζονταν ότι ήταν ακόμα πιθανό ότι ο αγώνας να διεξαχθεί κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί.

Σύμφωνα όμως με την τελευταία ανακοίνωση της FIA, δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή διεθνών και ζωνικών αγώνων στα εδάφη της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης. Κανένα εθνικό σύμβολο ή χρώματα σημαίας (στη φόρμα, και τον εξοπλισμό του οδηγού ή το αυτοκίνητο) της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν επιτρέπεται σε αγώνες υπό την αιγίδα της FIA και φυσικά απαγορεύεται να ακουστεί ο εθνικός ύμνος των δύο αυτών χωρών. Επίσης, απαγορεύεται η συμμετοχή οποιασδήποτε εθνικής ομάδας των δύο κρατών.

Επίσης, μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας που είναι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είναι υποχρεωμένα να αποσυρθούν προσωρινά από τους ρόλους και τις ευθύνες τους ως εκλεγμένοι αξιωματούχοι και μέλη επιτροπών.

Mohammed

O πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Συμβουλίου για την άμεση δράση τους όσον αφορά τη λήψη αυτών των μέτρων προς το συμφέρον του αθλητισμού και της ειρήνης. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Leonid Kostyuchenko, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου της Ουκρανίας (FAU) και την ευρύτερη οικογένεια της FIA στη χώρα. Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα, αναγνωρίζουν την εξουσία της FAU στην Ουκρανία και ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις που έγιναν πρόσφατα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Βρισκόμαστε σε ενεργές συζητήσεις με τα μέλη μας, καθώς συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τη συμπόνια και την υποστήριξή μας την ώρα της ανάγκης τους. Ελπίζουμε ειλικρινά για μια ειρηνική λύση στις δυσβάσταχτες δυσκολίες τους».

Ενημέρωση: Παρότι η FIA επέτρεψε σε Ρώσους και Λευκορώσους οδηγούς να αγωνίζονται στις διοργανώσεις της, η αρχή μηχανοκίνητου αθλητισμού της Μεγάλης Βρετανίας απαγόρευσε τη συμμετοχή τους στις δικές της διοργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ο Nikita Mazepin διατηρήσει τη θέση του στην ομάδα Formula 1 της Haas, δε θα έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί στο GP Μ. Βρετανίας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!