BMW iX Flow: Το αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα (video)

To ηλεκτρικό SUV που φέρει τεχνολογία E Ink, παρουσιάστηκε στην έκθεση CES 2022

BMW iX Flow: Το αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα (video)

To ηλεκτρικό SUV που φέρει τεχνολογία E Ink, παρουσιάστηκε στην έκθεση CES 2022

Η BMW iX Flow με τεχνολογία E Ink που παρουσιάζεται στην έκθεση CES 2022 στο Las Vegas, προσφέρει την προοπτική μιας μελλοντικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί την ψηφιοποίηση για να προσαρμόσει το εξωτερικό ενός οχήματος και να μεταβάλλει την απόχρωσή του, σύμφωνα με τις επιθυμίες του οδηγού. Οι ρέουσες αλλαγές χρωμάτων γίνονται χάρη με μία ειδικά σχεδιασμένη μεμβράνη που καλύπτει το αμάξωμα και προσαρμόζεται με ακρίβεια στις γραμμές του αμιγώς ηλεκτρικού Sports Activity Vehicle της BMW. Με διέγερση μέσω ηλεκτρικών σημάτων, η ηλεκτροφορητική τεχνολογία φέρνει στην επιφάνεια διαφορετικές χρωστικές ουσίες, που δίνουν στο αμάξωμα το επιθυμητό χρώμα.

Η τεχνολογία E Ink ανοίγει νέους δρόμους στην αλλαγή της εμφάνισης των οχημάτων σύμφωνα με τις αισθητικές προτιμήσεις του οδηγού, των περιβαλλοντικών συνθηκών ή ακόμα και των λειτουργικών απαιτήσεων, επιτρέποντας μία νέα μορφή εξατομίκευσης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των μελλοντικών οχημάτων παραγωγής.

Ένα μεταβλητό εξωτερικό χρώμα μπορεί να συνεισφέρει στο αίσθημα ευεξίας του οδηγού, αλλά και στην απόδοση του οχήματος. Αυτό επιτυγχάνεται εξ αιτίας της διαφορετικής αντανάκλασης του ήλιου πάνω στα ανοιχτά και τα σκούρα χρώματα και την αντίστοιχη απορρόφηση θερμικής ενέργειας. Μία λευκή επιφάνεια αντανακλά πολύ περισσότερο ηλιακό φως από μία μαύρη. Κατά συνέπεια, η αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου λόγω ισχυρής ηλιακής ακτινοβολίας και υψηλής εξωτερικής θερμοκρασίας μπορεί να περιοριστεί με ένα ανοιχτό εξωτερικό χρώμα. Το χειμώνα, ένα σκούρο χρώμα θα βοηθήσει το όχημα να απορροφήσει πολύ περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο.

Και στις δύο περιπτώσεις, αλλαγές χρωμάτων βοηθούν στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας από το σύστημα κλιματισμού του οχήματος, αυξάνοντας την οικονομία σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο και την αυτονομία σε ένα ηλεκτρικό. Η τεχνολογία E Ink δεν χρειάζεται καθόλου ενέργεια για να διατηρήσει σταθερή την κατάσταση του επιλεγμένου χρώματος. Ηλεκτρικό ρεύμα ρέει μόνο κατά τη διάρκεια της σύντομης φάσης αλλαγής χρώματος.

Ο ηλεκτροφορητικός χρωματισμός βασίζεται σε μία τεχνολογία που ανέπτυξε η E Ink γνωστή κυρίως από τις οθόνες που χρησιμοποιούνται στα eReaders. Η εξωτερική επίστρωση περιέχει πολλά εκατομμύρια μικροκάψουλες με διάμετρο που αντιστοιχεί στο πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Κάθε μία από αυτές τις μικροκάψουλες περιέχει αρνητικά φορτισμένες λευκές χρωστικές ουσίες και θετικά φορτισμένες μαύρες χρωστικές ουσίες. Ανάλογα με την επιλεγμένη ρύθμιση, η διέγερση μέσω ενός ηλεκτρικού πεδίου προκαλεί τη συγκέντρωση των λευκών ή των μαύρων χρωστικών ουσιών στην επιφάνεια της μικροκάψουλας, προσδίδοντας στο αμάξωμα την επιθυμητή απόχρωση.

Για να λειτουργήσει η τεχνολογία E Ink στο αμάξωμα του αυτοκινήτου τοποθετούνται πολλά κομμάτια ePaper και εφαρμόζονται διαδικασίες δημιουργικού σχεδιασμού προκειμένου να διασφαλίζεται η αντανάκλαση των χαρακτηριστικών γραμμών του οχήματος. Στη συνέχεια θερμαίνεται ολόκληρο το αμάξωμα και στεγανοποιείται, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη και ομοιόμορφη απόχρωση σε κάθε αλλαγή χρώματος.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!