Η Hyundai Shell Mobis World Rally Team πανηγύρισε ένα εξαιρετικό διπλό βάθρο στο Ράλλυ Παραγουάης, τον 11ο γύρο της σεζόν του 2026 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ της FIA, με τους Hayden Paddon και John Kennard να τερματίζουν στη 2η θέση και τους Adrien Fourmaux και Alexandre Coria να ολοκληρώνουν τον αγώνα στην 3η. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει την αγωνιστική πρόοδο της Hyundai Motorsport, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ράλλυ, όπου η ομάδα παρουσίασε αξιοπιστία και ανταγωνιστικό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
Οι Paddon και Kennard εντυπωσίασαν στο πρώτο τους χωμάτινο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο με αυτοκίνητο προδιαγραφών Rally1 της Hyundai. Οι Νεοζηλανδοί βρέθηκαν γρήγορα στις προσωρινές θέσεις του βάθρου την Παρασκευή και μάλιστα ανέβηκαν στην κορυφή της γενικής κατάταξης σε τρεις ειδικές διαδρομές, κατακτώντας και τη νίκη στην ΕΔ3. Στη συνέχεια διαχειρίστηκαν με εξαιρετικό τρόπο τις απαιτήσεις του Σαββάτου και της Κυριακής, παραμένοντας σταθερά στη 2η θέση μέχρι τον τερματισμό.
- Citroen e-C3 Urban: Προσιτή ηλεκτροκίνηση, από 17.900 ευρώ
- Zeekr 7GT: Πρακτικό shooting brake με επιδόσεις supercar και αυτονομία έως 655 χιλιόμετρα
- Skoda Elroq: Nέα εποχή ηλεκτροκίνησης, με αυτονομία έως 717 χιλιόμετρα
- Nissan Micra: Για πρώτη φορά αποκλειστικά ηλεκτρικό με έως 416 χλμ. αυτονομίας
- MINI Aceman: Ηλεκτρικές επιδόσεις και χαρακτήρας MINI με έως 218 ίππους
Για τον Paddon, αυτό ήταν το δεύτερο βάθρο της φετινής σεζόν, μετά την 3η θέση στο Ράλλυ Κροατίας, αλλά και το 10ο συνολικά στην καριέρα του στο WRC. Ο ίδιος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα σχεδόν ισάξιο με νίκη: «Αυτό μοιάζει με νίκη, μετά από το ταξίδι που έχουμε κάνει. Ενώ οι συνθήκες μπορεί να μας βοήθησαν να πετύχουμε ένα βάθρο στην Κροατία, αυτή τη φορά νιώθω ότι μπορούμε πραγματικά να το πανηγυρίσουμε».
«Υπήρχαν προβλήματα για άλλους αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά είχαμε και εμείς προβλήματα και από την πρώτη ημέρα, διαχειριζόμασταν τη διαφορά. Σίγουρα υπάρχει περισσότερη ταχύτητα μέσα μας, αλλά είχαμε μια δουλειά να κάνουμε αυτό το Σαββατοκύριακο και την κάναμε. Ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο και εξέπληξα τον εαυτό μου με το πόσο καλά προσαρμοστήκαμε. Γνωρίζαμε ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό ράλλυ για την ομάδα και για αυτό κάναμε τόση προετοιμασία, ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία».
Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση των Adrien Fourmaux και Alexandre Coria, οι οποίοι πραγματοποίησαν μία από τις σημαντικότερες ανατροπές του αγώνα. Ένα κλατάρισμα την Παρασκευή σήμαινε ότι υποχώρησαν στην 7η θέση, όμως το γαλλικό πλήρωμα αντέδρασε άμεσα. Με 9 νίκες σε ειδικές διαδρομές, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο πλήρωμα στο Ράλλυ Παραγουάης, άρχισαν να καλύπτουν σταδιακά τη διαφορά.
Μέχρι το τέλος της Παρασκευής είχαν ήδη ανέβει στην 4η θέση και συνέχισαν την επίθεσή τους το Σάββατο. Ξεκινώντας την ημέρα 55 δευτερόλεπτα πίσω από τον Elfyn Evans, οι διαδοχικές νίκες σε ειδικές διαδρομές μείωσαν τη διαφορά μόλις στα 3 δλ. ενόψει της τελευταίας ημέρας.
Το πρωί της Κυριακής δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης, αποσπώντας την 3η θέση στην πρώτη ειδική διαδρομή της ημέρας και στη συνέχεια διαχειρίστηκαν το πλεονέκτημά τους μέχρι τον τερματισμό. Παράλληλα, προσέθεσαν 3 βαθμούς στη συγκομιδή τους με τον 3ο ταχύτερο χρόνο στην Power Stage και ακόμη 2 βαθμούς από την κατάταξη της Super Sunday.
Ο Fourmaux δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανος για όσα πετύχαμε αυτό το Σαββατοκύριακο. Ειδικά το γεγονός ότι ο Elfyn ήταν 55 δλ. μπροστά και είπα “θα τον προλάβω”, νομίζω ότι δείχνει μια πολύ δυνατή νοοτροπία και τελικά απέδωσε. Νομίζω ότι αξίζαμε περισσότερα από το βάθρο αυτό το Σαββατοκύριακο.
«Από πλευράς απόδοσης, πιστεύω ότι αξίζαμε τη νίκη, αλλά ουσιαστικά εμείς είχαμε το κλατάρισμα και ο Sami (Pajari) όχι. Έτσι είναι τα ράλλυ και, τελικά, είμαι πολύ ικανοποιημένος. Δουλέψαμε πολύ πάνω στο αυτοκίνητο και αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα προόδου όσον αφορά το στήσιμο. Φαίνεται ότι λειτουργεί καλά. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ενόψει των τελευταίων αγώνων».
Από την πλευρά τους, οι Thierry Neuville και Martijn Wydaeghe είχαν ένα πολύ πιο δύσκολο ξεκίνημα. Οι Βέλγοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Παρασκευή, έπειτα από ζημιά στην ανάρτηση που προκλήθηκε από κλατάρισμα ελαστικού στην 1η ειδική διαδρομή. Παρά την απογοήτευση, επέστρεψαν στη δράση και την Κυριακή έδωσαν μάχη με τον Sebastien Ogier (που είχε επίσης εγκαταλείψει την Παρασκευή) για τους επιπλέον διαθέσιμους βαθμούς.
Μετά την πρώτη ειδική διαδρομή της Κυριακής, οι Βέλγοι βρίσκονταν στη 2η θέση της σχετικής κατάταξης, όμως στην ΕΔ20 υποχώρησαν στην 3η, πίσω από τον Oliver Solberg. Η ακύρωση της ΕΔ21, λόγω ατυχήματος του Takamoto Katsuta, μετέτρεψε την Power Stage στην τελευταία τους ευκαιρία για επιπλέον βαθμούς. Ωστόσο, οι δύσκολες συνθήκες, δεν τους επέτρεψαν να διεκδικήσουν περισσότερα και περιορίστηκαν στην 3η θέση της κατάταξης της Super Sunday. Συνολικά πήραν 3 βαθμούς από τη Super Sunday και έναν ακόμη από την Power Stage.
Ο Neuville δήλωσε: «Είμαι προφανώς πολύ απογοητευμένος με τον τρόπο που ξεκίνησε αυτό το ράλλυ για εμάς. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα απλώς δεν πηγαίνουν με το μέρος μας και πρέπει να το διαχειριστούμε, αλλά συνεχίσαμε να παλεύουμε και δεν τα παρατήσαμε ποτέ. Σταδιακά αυξήσαμε την ταχύτητά μας το Σάββατο, ώστε να είμαστε γρήγοροι σήμερα. Είχαμε καλό ρυθμό, αλλά απλά όχι επαρκή για να εξασφαλίσουμε περισσότερους επιπλέον βαθμούς από το Σαββατοκύριακο. Το σημαντικότερο είναι ότι φέραμε το αυτοκίνητο στον τερματισμό και είναι έτοιμο για τη Χιλή. Μάθαμε πολλά οδηγώντας με ένα πιο μαλακά ρυθμισμένο αυτοκίνητο, κάτι που θα μπορούσε να μας βοηθήσει στους υπόλοιπους αγώνες της σεζόν».
Ο αθλητικός διευθυντής της Hyundai Motorsport στο WRC, Andrew Wheatley, στάθηκε στη συνολική εικόνα της ομάδας, επισημαίνοντας ότι το γεγονός πως η Hyundai μπορούσε να αισθάνεται ελαφρώς απογοητευμένη ακόμη και μετά από ένα «2-3», αποτελεί ένδειξη της προόδου που έχει σημειωθεί: «Αυτό ήταν ένα πολύ δυνατό Σαββατοκύριακο για την ομάδα και το γεγονός ότι μπορούμε να είμαστε ελαφρώς απογοητευμένοι με τη 2η και την 3η θέση, δείχνει πόση πρόοδος έχει σημειωθεί».
«Ήταν ένα απίστευτα απαιτητικό ράλλυ, με πολλή δράση σε όλο το πεδίο, αλλά ήμασταν ανταγωνιστικοί σε κάθε ειδική και πετύχαμε 100% αξιοπιστία καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο Hayden και ο John πέτυχαν ένα ονειρικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας το δεύτερο βάθρο τους σε τέσσερις συμμετοχές αυτή τη σεζόν, ενώ ο Adrien και ο Alex έδειξαν τεράστια αφοσίωση και ταχύτητα και τις τρεις ημέρες, ανακάμπτοντας από την 7η θέση και τερματίζοντας στο βάθρο».
«Οι Thierry και Martijn έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν την ομάδα μετά την απογοήτευση της Παρασκευής και βοηθώντας μας να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά στην κατανόηση του αυτοκινήτου. Πάνω απ’ όλα, αυτό το αποτέλεσμα ανήκει σε κάθε μέλος της Hyundai Motorsport, που εργάστηκε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και έφερε στον τερματισμό τρία αξιόπιστα αυτοκίνητα σε όλο το ράλλυ. Το γεγονός ότι ολοκληρώσαμε τον αγώνα με τρία γρήγορα αυτοκίνητα και χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης που έχουν επενδυθεί σε αυτό το πρόγραμμα τους τελευταίους μήνες και μας δίνει αυτοπεποίθηση ενόψει της Χιλής σε δύο εβδομάδες».
Το WRC συνεχίζει πλέον τη νοτιοαμερικανική του περιπέτεια με το Ράλλυ Χιλής, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου. Η Hyundai Motorsport θα παρατάξει τα πληρώματα των Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Adrien Fourmaux/Alexandre Coria και Esapekka Lappi/Enni Malkonen με τα Hyundai i20 N Rally1, έχοντας ως στόχο να αξιοποιήσει τη δυναμική που δημιούργησε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην Παραγουάη.

