O George Russell ήταν ο νικητής του Σπριντ στα πλαίσια του Grand Prix Ολλανδίας της Formula 1. Έτσι, ο Βρετανός οδηγός της Mercedes έχει επικρατήσει στα 3 από τα 5 Σπριντ που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν.
Ο Russell έκανε ιδανική εκκίνηση από την pole position και τέθηκε επικεφαλής άμεσα. Στους αρχικούς γύρους διαχειριζόταν τα ελαστικά του με πιο συντηρητικό ρυθμό στις γρήγορες στροφές. Ωστόσο, ακόμα και όταν η Mercedes του έδωσε το πράσινο φως να πιέσει περισσότερο, ο Βρετανός δεν απομακρύνθηκε πέραν του 1,5 δλ. καθώς παρακολουθούσε τη μάχη πίσω του και διατηρούσε τα Pirelli του σε καλή κατάσταση, σε περίπτωση που δεχόταν επίθεση αργότερα.
- Zeekr 7GT: Πρακτικό shooting brake με επιδόσεις supercar και αυτονομία έως 655 χιλιόμετρα
- Skoda Elroq: Nέα εποχή ηλεκτροκίνησης, με αυτονομία έως 717 χιλιόμετρα
- Nissan Micra: Για πρώτη φορά αποκλειστικά ηλεκτρικό με έως 416 χλμ. αυτονομίας
- MINI Aceman: Ηλεκτρικές επιδόσεις και χαρακτήρας MINI με έως 218 ίππους
- Citroen e-C3 Urban: Προσιτή ηλεκτροκίνηση, από 17.900 ευρώ
Από την πιο σκονισμένη πλευρά του grid, ο Lando Norris δεν είχε καλή δεύτερη φάση εκκίνησης με τη McLaren. Ωστόσο, ούτε ο Charles Leclerc από την 3η θέση με τη Ferrari είχε καλή εκκίνηση, παρότι ήταν ο μοναδικός στην πρώτη δεκάδα που είχε επιλέξει την πιο ικανή στα πρώτα μέτρα μαλακή γόμα ελαστικών. Συνεπώς, ο Norris διατηρήθηκε στη 2η θέση και προσπάθησε να πιέσει τον Russell αρχικά, αλλά η ανταγωνιστική στις γρήγορες στροφές McLaren δεν απέδιδε καλά στις αργές.
Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από το Σπριντ του GP Ολλανδίας
Ωστόσο, όταν ο οδηγός της Mercedes απομακρύνθηκε αρκετά για να αρνηθεί στο συμπατριώτη του τη λειτουργία προσπεράσματος, ο Leclerc είχε την ταχύτητα να πιέσει τον Norris, ο οποίος άρχισε να παλεύει και με την καταπόνηση των πίσω ελαστικών του. O Μονεγάσκος δήλωσε ότι γνώριζε ότι η McLaren δεν είχε καλή αποδέσμευση ενέργειας στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού και κατάφερε να βρεθεί δίπλα στον Norris από την εσωτερική στην 1η στροφή του 18ου από τους 24 συνολικά γύρους.
Ο Leclerc προσπάθησε να πιέσει και τον Russell, αλλά ο Βρετανός είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει απόσταση ασφαλείας και να εξασφαλίσει τους 8 βαθμούς. Η Ferrari είχε δείξει από τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής ότι είχε καλό ρυθμό αγώνα και κατάφερε να κάνει το ρίσκο με τα μαλακά ελαστικά να λειτουργήσει. Από την πλευρά της, η McLaren είχε -ως συνήθως- καλύτερο ρυθμό στις κατατακτήριες δοκιμές, και αντιμετώπισε προβλήματα με την καταπόνηση ελαστικών στο δεύτερο μισό του Σπριντ, κάτι που ίσως είχε να κάνει με το στήστιμο της MCL40, όπου έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί.
Η 4η θέση κρίθηκε στην 1η στροφή, όπου ο Andrea Kimi Antonelli κατάφερε να προσπεράσει από την εξωτερική τον Oscar Piastri, που στριμώχθηκε στην εσωτερική πίσω από τον Leclerc, ο οποίος ήταν συντηρητικός στο πρώτο άπεξ. Αυτό ήταν σημαντικό για τον Ιταλό, καθώς είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει από κοντά την πρώτη τριάδα. Ο επικεφαλής της βαθμολογίας προσπάθησε να επιτεθεί στον προτελευταίο γύρο στον Norris, αλλά δεν κατάφερε να τον απειλήσει, παρά την επιπλέον ενέργεια του overtake mode.
⚫️ LIGHTS OUT IN #F1SPRINT! ⚫️
Watch the race start 👀#F1 #DutchGP pic.twitter.com/tqMdUWJLyh
— Formula 1 (@F1) August 22, 2026
O Piastri έχασε επαφή με τους πρώτους από το μέσο του σπριντ και μετά και κάποια στιγμή βρέθηκε υπό την απειλή του Max Verstappen πίσω του, καθώς υπήρχαν αυξομειώσεις στο ρυθμό των οδηγών, καθώς προσπαθούσαν να διαχειριστούν τα ελαστικά τους. Αν και ο Ολλανδός τετράκις Πρωταθλητής δεν ήταν ευχαριστημένος από το ρυθμό της Red Bull, παραδέχθηκε ότι είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τα ελαστικά του.
Με τη σειρά του, ο Verstappen βρέθηκε και αυτός υπό την πίεση του Lewis Hamilton με τη Ferrari, μετά το μέσο του Σπριντ, αλλά δεν υπήρξαν τελικά ανακατατάξεις. Με την προσθήκη του νέου δαπέδου στο μονοθέσιο της Ferrari στο χθεσινό qualifying, ο Hamilton έχασε την καλή αίσθηση που είχε στο FP1.
Τον τελευταίο βαθμό εξασφάλισε ο Pierre Gasly με την αναβαθμισμένη Alpine, ο οποίος αντιμετώπισε έναν δύσκολο τελευταίο γύρο, όταν η βροχή έγινε καταρρακτώδης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά είχε απόσταση ασφαλείας από τον Gabriel Bortoleto (Audi). Αν η βροχή είχε έρθει 2-3 λεπτά νωρίτερα, ίσως είχε επηρεάσει το αποτέλεσμα του Σπριντ, δεδομένης της αυξημένης έντασης που είχε.









