ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 18% στην τιμή των καυσίμων σε σχέση με το 2020

Αντίθετα τα ασφάλιστρα των οχημάτων παρουσιάζουν μείωση κατά σχεδόν 2%

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 18% στην τιμή των καυσίμων σε σχέση με το 2020

Αντίθετα τα ασφάλιστρα των οχημάτων παρουσιάζουν μείωση κατά σχεδόν 2%

Το ράλλυ των τιμών στην ενέργεια που καταγράφεται διεθνώς τους τελευταίους μήνες είναι αναμενόμενο να επηρεάζει άμεσα το κόστος των καυσίμων. Ήδη στα περισσότερα πρατήρια της Αθήνας το λίτρο αμόλυβδης βενζίνης έχει πλησιάσει ή και ξεπεράσει το 1,7 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην επαρχία «φλερτάρει» σε ορισμένες περιπτώσεις με τα 2 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Σεπτέμβριο του 2021 οι τιμές των καυσίμων και λιπαντικών ήταν κατά 18,1% υψηλότερες από τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων παρουσίασαν αύξηση 2,4%, ενώ αντίθετα τα ασφάλιστρα των οχημάτων εμφάνισαν μείωση 1,9%.

Πέρα από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα μας έχει έναν από τους υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ACEA (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων) η χώρα μας έχει φόρο 700 ευρώ/1.000 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης. Μόλις τρεις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μεγαλύτερο φόρο: η Ολλανδία με 813 ευρώ, η Ιταλία με 728 ευρώ και η Φινλανδία με 724.

Αντίθετα στο diesel, με ειδικό φόρο κατανάλωσης 410 ευρώ/1.000 λίτρα, η Ελλάδα έχει μάλλον από τη χαμηλότερη φορολογία. Συνολικά στην Ελλάδα, περίπου το 65% της τιμής του λίτρου της βενζίνης αντιστοιχεί σε φόρους και δασμούς. Δείτε εδώ τον αναλυτικό πίνακα για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!