H Δέσποινα Παληαρούτα, Γενική Γραμματέας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στο μέλλον των μεταφορών για την χώρα, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 ως τις 12 Απριλίου.
Μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε η κα Παληαρούτα, έχουν δοθεί 60 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις για 20.000 ηλεκτρικά οχήματα, ενώ θα βρεθούν και νέοι τρόποι επιδότησης.
Υπάρχουν 6.871 σημεία φόρτισής τους πανελλαδικά, με επόμενο στόχο την ανάπτυξη της υπερταχείας φόρτισης, στο πρωτεύον και δευτερεύον οδικό δίκτυο.
- Citroen e-C3 Urban: Προσιτή ηλεκτροκίνηση, από 17.900 ευρώ
- Zeekr 7GT: Πρακτικό shooting brake με επιδόσεις supercar και αυτονομία έως 655 χιλιόμετρα
- Skoda Elroq: Nέα εποχή ηλεκτροκίνησης, με αυτονομία έως 717 χιλιόμετρα
- Nissan Micra: Για πρώτη φορά αποκλειστικά ηλεκτρικό με έως 416 χλμ. αυτονομίας
- MINI Aceman: Ηλεκτρικές επιδόσεις και χαρακτήρας MINI με έως 218 ίππους
Ένας ακόμα πυλώνας για την πιο βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις είναι η ανανέωση στόλων λεωφορείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 405 νέα λεωφορεία, τα οποία θα γίνουν 951 μέχρι το τέλος του 2025, ενώ οι διαγωνισμοί για την προμήθεια αυτών θα συνεχιστούν με εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την καθολική αλλαγή του στόλου των λεωφορείων.
Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, στους δρόμους της θα υπάρχουν συνολικά 159 ηλεκτρικά λεωφορεία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ όπως αποκάλυψε η κα Παληορούτα για πρώτη φορά θα τρέξει διαγωνισμός μέσα στο 2025 για λεωφορεία υδρογόνου, αλλά και για την παραγωγή του ίδιου του καυσίμου.