Μία Jaguar I-Pace σε διαφορετική αποστολή από την Google

Το ηλεκτρικό SUV εκτός από τη χαρτογράφηση των δρόμων αναλύει και την ποιότητα του αέρα στην πόλη του Δουβλίνου

Μία Jaguar I-Pace σε διαφορετική αποστολή από την Google

Το ηλεκτρικό SUV εκτός από τη χαρτογράφηση των δρόμων αναλύει και την ποιότητα του αέρα στην πόλη του Δουβλίνου

Το ότι η Google χρησιμοποιεί αυτοκίνητα για την υπηρεσία Street View είναι γνωστό. Αυτή όμως η Jaguar I-Pace έχει μία ακόμη αποστολή, πέρα από τη χαρτογράφηση των οδών στην ευρύτερη περιοχή του Δουβλίνου. Σε συνεργασία με τον Βρετανό κατασκευαστή αυτοκινήτων, το όχημα είναι επίσης εξοπλισμένο με αισθητήρες για την αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα.

Η I-Pace είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα στις υπηρεσίες Google και, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Jaguar, καταγράφει επίσης εκπομπές διοξειδίου του αζώτου (NO2), διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και σωματιδίων (PM2,5) στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Το έργο έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί σε δώδεκα μήνες και στη συνέχεια τα δεδομένα θα αναλυθούν από επιστήμονες. Οι τιμές τους θα πρέπει στη συνέχεια να ενημερώνονται τακτικά σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ενώ, τέλος τα Google Maps θα δείχνουν το βαθμό ρύπανσης των αντίστοιχων δρόμων.

Οι μηχανικοί της Jaguar Land Rover έχουν εργαστεί σκληρά για να ενσωματώσουν την τεχνολογία Street View στο όχημα. Αυτό περιελάμβανε νέα στηρίγματα οροφής για την κάμερα, νέο γυαλί για το πίσω παρμπρίζ, που επιτρέπει την καλωδίωση, και επανασχεδιασμένο διακόπτη στο εσωτερικό, ώστε να ενσωματωθούν τα χειριστήρια της Google. Οι ειδικοί κινητοί αισθητήρες αέρα, που δημιουργήθηκαν για αυτήν τη συνεργασία, αναπτύχθηκαν από την εταιρεία Aclima, η οποία εδρεύει στις βρετανικές κτήσεις του Ινδικού Ωκεανού.

Η Google συνεργάστηκε με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου στο έργο για την παροχή υπέρ-τοπικών πληροφοριών για την ποιότητα του αέρα ως μέρος του προγράμματος “Environmental Insights Explorer’s Air Quality”, ώστε οι πόλεις να μπορούν να αναλάβουν την κατάλληλη δράση υγειονομικής πολιτικής για το κλίμα και την υγεία.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!