Το BMW Group και η κβαντική υπολογιστική

Ο γερμανικός όμιλος είναι ιδρυτικό μέλος της Quantum Technology & Application Consortium

Το BMW Group και η κβαντική υπολογιστική

Ο γερμανικός όμιλος είναι ιδρυτικό μέλος της Quantum Technology & Application Consortium

Δέκα κορυφαίες γερμανικές εταιρείες συμμετείχαν στην από κοινού ίδρυση της Quantum Technology & Application Consortium (QUTAC). Στόχος της νεοϊδρυθείσας κοινοπραξίας είναι η περαιτέρω εξέλιξη των υφιστάμενων βασικών αρχών της κβαντικής υπολογιστικής σε χρήσιμες βιομηχανικές εφαρμογές.

Ο Oliver Zipse, Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG δήλωσε σχετικά: «Η κβαντική υπολογιστική είναι μία από τις πιο υποσχόμενες μελλοντικές τεχνολογίες και μπορεί να φέρει την επανάσταση σε πεδία εφαρμογών, από την έρευνα υλικών μέχρι την αυτοματοποιημένη οδήγηση. Η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται ένα ισχυρό οικοσύστημα κβαντικής υπολογιστικής για να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας και να παραμένουν παγκοσμίως ανταγωνιστικές. Με την QUTAC, βάζουμε τα θεμέλια για ένα επιτυχημένο οικοσύστημα που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τις τεράστιες δυνατότητες της κβαντικής υπολογιστικής».

Ειδικότερα, η QUTAC θα βοηθήσει να έλθουν στην αγορά εφαρμογές για χρήση στην τεχνολογική, χημική & φαρμακευτική, ασφαλιστική και αυτοκινητιστική βιομηχανία. Αυτό θα δημιουργήσει τη βάση για μία επιτυχημένη βιομηχανοποίηση της κβαντικής υπολογιστικής στη Γερμανία και την Ευρώπη. Στη φάση της ίδρυσής της, η κοινοπραξία περιλαμβάνει τις BASF, BMW Group, Boehringer Ingelheim, Bosch, Infineon, Merck, Munich Re, SAP, Siemens, και Volkswagen.

Θεμέλιος λίθος για ένα εμπορικά επιτυχημένο οικοσύστημα κβαντικής υπολογιστικής.
«Στο πακέτο οικονομικών κινήτρων της (Stimulus & Future Package), η Γερμανική Κυβέρνηση έχει δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη Κβαντικών Υπολογιστών. Μέσα από τη συνεργασία με εταιρείες και start-ups θα αναγνωρίσουμε, αναπτύξουμε, δοκιμάσουμε και θα διαμοιραστούμε εφαρμογές. Υπάρχουν πολλά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα πεδία εφαρμογών, όπως logistics, μεταφορές, χημική βιομηχανία και χρηματοοικονομικά. Χαίρομαι που η QUTAC έχει συγκεντρώσει στους κόλπους της κορυφαίες εταιρείες οι οποίες θα βοηθήσουν τη Γερμανία να προοδεύσει σε αυτό το σημαντικό τομέα», δήλωσε ο Peter Altmaier, ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, τονίζοντας τη σημασία της συμμαχίας.

Η Anja Karliczek, ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας & Έρευνας, καλωσορίζει και αυτή με τη σειρά της την ίδρυση της QUTAC: «Η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να γίνουν πρωτεργάτες της κβαντικής τεχνολογίας και μετά να παραμείνουν στην κορυφή. Αυτό που επιθυμούμε είναι η τεχνολογική υπεροχή. Για να το πετύχουμε πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ατού μας, και συγκεκριμένα τους κορυφαίους ερευνητές μας με τις εξαιρετικές ιδέες τους, αφενός, και η ισχυρή βιομηχανία μας, αφετέρου. Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί με τη βιομηχανία με βέλτιστο τρόπο. Έτσι θα πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Γι’ αυτό χρηματοδοτούμε εταιρείες και προηγμένες έρευνες στο πρόγραμμα κβαντικών τεχνολογιών».

Οι συμμετέχουσες εταιρείες θεωρούν ότι ένα οικονομικά ισχυρό και ανθεκτικό οικοσύστημα κβαντικής υπολογιστικής στη Γερμανία και την Ευρώπη θα είναι καθοριστικό για την προώθηση της επιτυχημένης βιομηχανοποίησης και την ψηφιακή υπεροχή σε αυτό τον τομέα. Όραμα της QUTAC είναι η εξέλιξη ενός τέτοιου οικοσυστήματος κβαντικής υπολογιστικής.

Από κοινού προώθηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας με την κβαντική τεχνολογία.
Η QUTAC λειτουργεί ως πλατφόρμα δράσεων. Η κοινοπραξία προωθεί εφαρμογές για την εμπορική χρήση αυτής της τεχνολογίας που είναι απαραίτητες στις εταιρείες μέλη. Μέσω αυτής, δημιουργούν βιομηχανική ζήτηση: Η κοινότητα των μελών περιλαμβάνει ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα της Γερμανικής οικονομίας – επομένως, οι εφαρμογές που αναγνωρίζονται, αναπτύσσονται και δοκιμάζονται εντός της κοινοπραξίας καθορίζουν τις νέες τάσεις σε ολόκληρους βιομηχανικούς τομείς. Μέσω του προσανατολισμού της, η QUTAC κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των σημερινών οργανισμών κβαντικής τεχνολογίας.

Ο τρέχων κύκλος των δέκα μελών επιτρέπει μία ρεαλιστική ανταλλαγή γνώσεων και ταχεία λήψη αποφάσεων για την ανάπτυξη πρακτικών λύσεων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Τα αποτελέσματα θα ωφελήσουν όλους τους συμμετέχοντες στο οικοσύστημα. Στο έγγραφο θέσης της, η QUTAC καταθέτει συγκεκριμένα βήματα: Πρώτα είναι απαραίτητο, η κβαντική υπολογιστική να αναγνωριστεί στη Γερμανική οικονομία προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για ένα portfolio εφαρμογών σε όλη τη βιομηχανία. Αυτή τη στιγμή, αναγνωρίζονται πιθανές εφαρμογές και αξιολογούνται οι δυνατότητές τους για βιομηχανική υλοποίηση. Αυτές οι εφαρμογές αναφοράς θα υλοποιηθούν από κοινού και θα εξελιχθούν πέραν των ορίων της κοινοπραξίας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην κεντρική πλατφόρμα στο www.qutac.de.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!