Rae Ripple: Τέχνη με καμβά αμαξώματα κλασικών αυτοκινήτων

H Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα μεταλλουργίας Rae Ripple μετατρέπει το αμάξωμα κλασικών αυτοκινήτων σε μοναδικούς καμβάδες έργων τέχνης.

Rae Ripple: Τέχνη με καμβά αμαξώματα κλασικών αυτοκινήτων

H Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα μεταλλουργίας Rae Ripple μετατρέπει το αμάξωμα κλασικών αυτοκινήτων σε μοναδικούς καμβάδες έργων τέχνης.

Η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα μεταλλουργίας Rae Ripple έχει μια απίστευτη ιστορία ζωής, καθώς έφυγε από το σπίτι των ναρκομανών γονιών της στην τρυφερή ηλικία των 14 ετών και έμεινε άστεγη. Αργότερα, ξέφυγε από τα χέρια του κακοποιητικού πατέρα του παιδιού της, και ως ανύπαντρη μητέρα έκανε πολλές δουλειές αγωνιζόμενη να επιβιώσει: σερβιτόρα, οδηγός γερανού, υπάλληλος Walmart και πυροσβέστης. Σήμερα είναι μια παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης μετάλλων, συγγραφέας, ηθοποιός και κασκαντέρ αναβάτρια μοτοσυκλετών.

Η Rae Ripple είναι αυτοδίδακτη, σπουδάζοντας την τέχνη της στο… YouTube. Ο ακαδημαϊκός τρόπος εκμάθησης δεν της ταιριάζει, καθώς πάσχει από δυσλεξία. «Πήγα σε ένα μάθημα μεταλλουργίας και συγκολλήσεων, μου έδωσαν ένα βιβλίο και τα παράτησα γιατί δεν ήθελα να το διαβάσω. Έπειτα, ένας φίλος μου κατασκεύαζε ένα αγωνιστικό φορτηγό και τον ρώτησα, θα με αφήσεις να δοκιμάσω; Δεν το είχα ξανακάνει, αλλά είχα τη διάθεση να μάθω και το ερωτεύτηκα».

Η πρώτη φορά που η Rae εμπνεύστηκε να μετατρέψει το καταπονημένο αμάξωμα ενός κλασικού αυτοκινήτου σε δαντελωτό έργο τέχνης, ήταν όταν αντάλλαξε ένα εισιτήριο για το Μεξικό με ένα σκουριασμένο φορτηγό Chevrolet Apache του 1958, μια απόφαση που την έκανε το «πιο μισητό άτομο στο διαδίκτυο», όπως αναφέρει η ίδια, καθώς δέχθηκε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι επενέβη σε ένα κλασικό αυτοκίνητο, αλλά της άλλαξε τη ζωή.

Έκτοτε, έχει προσδώσει νέες ριζοσπαστικές εμφανίσεις σε αμαξώματα αυτοκινήτων, όπως μία Chevrolet Camaro του 1978 και είναι υπεύθυνη για τη σύλληψη και την εκτέλεση του πρώτου πλήρως λειτουργικού δαντελωτού μεταλλικού ρεζερβουάρ βενζίνης Harley Davidson στον κόσμο. Το 2021, πρωταγωνίστησε στο reality show του Netflix, Metal Shop Masters, όπου έφτασε μέχρι τα τελικά στάδια, διαγωνιζόμενη εναντίον άλλων μεταλλουργών.

Μία από τις πιο συναρπαστικές δημιουργίες της Rae Ripple, είναι η «Phillis Gene», μια τετράθυρη Chevrolet Deluxe της δεκαετίας του 1940, την οποία μετέτρεψε σε rat rod έργο τέχνης. Η Phillis Gene έχει μια συγκινητική ιστορία, όπως εξηγεί η Ripple: «Η μητέρα του πελάτη, το όνομα της οποίας φέρει το αυτοκίνητο, έπασχε από καρκίνο και βρισκόταν στα τελικά στάδια και ο ίδιος προσπαθούσε να το κάνει πριν εκείνη πεθάνει». H καλλιτέχνιδα ολοκλήρωσε τη δουλειά σε μία εβδομάδα και η Phillis Gene θαύμασε τη τετράτροχη συνωνόματή της πριν φύγει από τη ζωή.

Αποκαλύπτοντας κλεφτές ματιές αυτού που κρύβεται κάτω από το αμάξωμα, το περίτεχνο μεταλλικό περίβλημα της Phillis Gene έχει δημιουργηθεί με έναν κόφτη πλάσματος Hypertherm Powermax65 SYNC που φτάνει σε θερμοκρασίες πιο καυτές από την επιφάνεια του ήλιου. Η Rae εξηγεί: «Ήθελα οι δαντέλες να ρέουν πάνω στις γραμμές του σώματος της Phillis Gene με τον ίδιο τρόπο που θα απλώνονταν πάνω στο σώμα μιας πραγματικής γυναίκας. Όπως και τα αυτοκίνητα, οι γυναίκες υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη και σχήματα. Yπάρχει κάτι πολύ όμορφο σε αυτό».

«Πρόκειται για κλασικά αυτοκίνητα και δεν υπάρχει επιστροφή αν κάνεις λάθος, δεν μπορείς να πάρεις ένα άλλο. Προσπάθησα να αλλάξω τον τρόπο που κάνω τα πράγματα. Έκανα ένα σχέδιο στο χαρτί, αλλά δεν μου άρεσε, οπότε επέστρεψα στην τακτική να εμπιστεύομαι τα χέρια μου, τη διαδικασία και τις ικανότητές μου. Δεν υπάρχουν σχέδια, ό,τι έχω στο μυαλό μου βγαίνει από τα χέρια μου. Εντέλει, δεν υπάρχουν λάθη στην τέχνη».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!