BMW i Vision Dee: Το -ψηφιακό- μέλλον των αυτοκινήτων

Είσοδος στον εικονικό κόσμο με το νέο BMW i Vision Dee που έκανε πρεμιέρα στο Las Vegas.

BMW i Vision Dee: Το -ψηφιακό- μέλλον των αυτοκινήτων

Είσοδος στον εικονικό κόσμο με το νέο BMW i Vision Dee που έκανε πρεμιέρα στο Las Vegas.

Στην έκθεση τεχνολογία του Las Vegas 2023 η BMW παρουσίασε το νέο της πρωτότυπο που δείχνει το μέλλον, μέσα από μια ψηφιακή εμπειρία. Με μοτο το «less is more» προσεγγίζει το θέμα από άποψη αισθητικής αλλά και τεχνολογίας της επόμενης γενιάς ηλεκτρικών.

Το νέο BMW i Vision Dee είναι ένα παράθυρο για την Neue Klasse πλατφόρμα, με το συγκεκριμένο μοντέλο να είναι ένα φουτουριστικό μεσαίο μεγέθους sedan, που ακολουθεί τη νέα λιτή σχεδιαστική γλώσσα της γερμανικής φίρμας.

Το όνομα Dee συμβολίζει την ψηφιακή συναισθηματική εμπειρία (Digital Emotional Experience) και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του. Να δημιουργήσει έναν ακόμα πιο ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ των ανθρώπων και των αυτοκινήτων τους στο μέλλον.

Οι μελλοντικές ψηφιακές λειτουργίες θα υπερβαίνουν κατά πολύ το επίπεδο του φωνητικού ελέγχου και των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού που γνωρίζουμε σήμερα. Το BMW Head-Up-Display εκτείνεται σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ, δίνοντας μια γεύση από την επόμενη γενιά οχημάτων.

Επιπλέον, αξιοποιώντας την τεχνολογία αλλαγής χρωμάτων που έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στο iX Flow Featuring E Ink, με δυνατότητα αλλαγής από μαύρο σε λευκό χρώμα, το BMW Dee, πάει την τεχνολογία αυτή ακόμα παραπέρα αφού μπορεί πλέον να φιλοτεχνήσει το εξωτερικό του με έως και 32 χρώματα.

Το BMW Mixed Reality Slider, σε συνδυασμό με το προηγμένο Head-up-Display, που καταλαμβάνει όλο το πλάτος του παρμπρίζ και επιτρέπει την απεικόνιση πληροφοριών στη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια – η οποία γίνεται αναγνωρίσιμη ως οθόνη μόνο όταν ενεργοποιηθεί, είναι το ψηφιακό highlight και το κέντρο ελέγχου λειτουργίας του BMW i Vision Dee.

Χρησιμοποιώντας shy-tech αισθητήρες στον πίνακα οργάνων, οι οδηγοί μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι την ποσότητα του ψηφιακού περιεχομένου που θέλουν να βλέπουν στο προηγμένο Head-Up Display. Η επιλογή πέντε βημάτων περιλαμβάνει από αναλογικές, μέχρι πληροφορίες σχετικές με την οδήγηση, περιεχόμενα του συστήματος επικοινωνίας και προβολή επαυξημένης πραγματικότητας, ακόμα και την είσοδο σε εικονικούς κόσμους.

Παράλληλα, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τα παράθυρα με λειτουργία dimmer για τη σταδιακή «εξασθένιση» της πραγματικότητας. Μπορεί κάποιος να βιώσει τη μικτή πραγματικότητα (Mixed Reality) στο BMW i Vision Dee ως μία εμβυθιστική εμπειρία στην οποία εμπλέκονται διαφορετικές αισθήσεις χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα εργαλεία, δημιουργώντας μια νέα διάσταση οδηγικής απόλαυσης για τον χρήστη.

Το νέο BMW i Vision Dee μπορεί να εκφραστεί χρησιμοποιώντας τους προβολείς και την κλειστή μάσκα νεφρών της BMW που σχηματίζουν ένα σύνηθες phygital (συγχώνευση φυσικού και ψηφιακού) εικονίδιο σε μια ομοιόμορφη επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι το BMW i Vision Dee μπορεί να μιλάει στους ανθρώπους και, ταυτόχρονα, να εκφράζει οπτικά διαθέσεις όπως χαρά, έκπληξη ή έγκριση. Χαρά θα νιώθει σίγουρα και η BMW με την παρουσίαση αυτού του μοντέλου αλλά και την προαναγγελία της νέας γενιάς BMW Neue Klasse.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!