Google Maps: Νέα οικολογική λειτουργία

Από σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου διατίθενται σταδιακά στους χάρτες του Google Maps οικολογικές διαδρομές με το αυτοκίνητο.

Google Maps: Νέα οικολογική λειτουργία

Από σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου διατίθενται σταδιακά στους χάρτες του Google Maps οικολογικές διαδρομές με το αυτοκίνητο.

Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετό διάστημα το Google Maps προσφέρει στους χρήστες του, φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μεταφοράς, όπως ποδηλατική πλοήγηση, διαδρομές πεζοπορίας, δημόσιες συγκοινωνίες, υπηρεσίες κοινής χρήσης ποδηλάτων και ηλεκτρικών σκούτερ. Από σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, προσθέτει μια ακόμα επιλογή οικολογικής διαδρομής αλλά αυτή τη φορά με το αυτοκίνητο. Στόχος είναι τόσο η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος όσο και η εξοικονόμιση χρημάτων των χρηστών του.

Οι οικολογικές αυτές διαδρομές στους Χάρτες Google, που από σήμερα, διατίθενται σταδιακά στην Ελλάδα και σε ακόμη σχεδόν 40 χώρες σε όλη την Ευρώπη δίνουν τη δυνατότητα επιλογής της βέλτιστης διαδρομής και μάλιστα με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα απο τα καύσιμα αλλά παράλληλα μειώνετε τις εκπομπές άνθρακα, γεγονός που απασχολεί ιδιαίτερα πολλούς Ευρωπαίους. Πρόκειται για μια απολύτως ρεαλιστική ανησυχία καθώς, σύμφωνα με την έκθεση του Statista’s 2022, οι οδικές μεταφορές αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών άνθρακα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, εκτός από την εμφάνιση της πιο σύντομης διαδρομής, οι Χάρτες Google θα εμφανίζουν πλέον και εκείνη που είναι η πιο αποδοτική για την εξοικονόμηση καυσίμων, ανεξάρτητα από το αν συμπίπτει και με την ταχύτερη. Συγκεκριμένα, θα μπορείτε να δείτε τη σχετική εξοικονόμηση καυσίμων και τη διαφορά χρόνου μεταξύ των δύο διαδρομών και να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα προσαρμόζοντας τις προτιμήσεις σας στις “Ρυθμίσεις”.

Αδιαμφισβήτητα, οι οικολογικές διαδρομές έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Από την εφαρμογή τους στις ΗΠΑ, και τον Καναδά υπολογίζεται ότι έχουν συμβάλει ήδη στην απομάκρυνση παραπάνω από μισό εκατομμύριο μετρικών τόνων εκπομπών άνθρακα — το οποίο ισοδυναμεί με 100.000 αυτοκίνητα λιγότερα στον δρόμο.

Πιο οικονομική διαδρομή με βάση τον τύπο του κινητήρα

Είναι σαφές ότι, η  πιο οικονομική διαδρομή εξαρτάται και απο τον τύπο κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Για παράδειγμα, οι πετρελαιοκινητήρες είναι συνήθως πιο αποδοτικοί για την εξοικονόμηση καυσίμων σε υψηλότερες ταχύτητες από τους βενζινοκινητήρες ή τους κινητήρες αερίου, ενώ τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα έχουν καλύτερες επιδόσεις σε συνθήκες κυκλοφοριακής κίνησης. Γι’ αυτό, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δωθεί ακόμη και η δυνατότητα στους οδηγούς που αναζητούν οικολογικές διαδρομές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά να αναφέρουν τον τύπο του κινητήρα τους, προκειμένου να μπορούν να επιλέγουν την καλύτερη διαδρομή και να έχουν τις πιο ακριβείς εκτιμήσεις αποδοτικότητας καυσίμου ή ενέργειας.

Η τεχνολογία αυτή κατέστη δυνατή χάρη σε στοιχεία του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και σε δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Συνδυάζοντάς τα με τις τάσεις οδήγησης στους Χάρτες Google, μπορέσαμε να αναπτύξουμε προηγμένα μοντέλα μηχανικής εκμάθησης, βασισμένα στους πιο δημοφιλείς τύπους κινητήρων συγκεκριμένων περιοχών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με τη νέα υπηρεσία στο Google Maps, που θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, οι οποίες παράλληλα θα συμβάλουν και στην εξοικονόμηση χρημάτων στις καθημερινές τους διαδρομές. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ. Με ενωμένες τις δυνάμεις μας μπορούμε σίγουρα να επιτύχουμε περισσότερα απέναντι σε αυτές τις απαιτητικές προκλήσεις».

Η Διευθύντρια Marketing της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μαρία Φουντά, δήλωσε: «Mε μεγάλη χαρά, ανακοινώνουμε τη διάθεση της νέας οικολογικής λειτουργίας δρομολόγησης στους χάρτες Google. Χάρη στη νέα αυτή λειτουργία, κάθε άτομο που μετακινείται στην Ελλάδα θα μπορεί πλέον να επιλέξει τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, η οποία συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και τη μείωση εκπομπών άνθρακα, κι όλα αυτά με μια κίνηση μέσω της εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε ένα ακόμη βήμα στο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πραγματοποιούν πιο συνειδητές επιλογές, παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή μας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.»

Επιπλέον, είτε μετακινείστε μέσα στην πόλη σας είτε ταξιδεύετε, η Google μπορεί να σας βοηθήσει με μερικές χρήσιμες συμβουλές να φτάσετε εκεί που θέλετε να πάτε μέσω μιας πιο βιώσιμης επιλογής:

  • Είναι ηλεκτρικό: Εάν διαθέτετε ηλεκτρικό όχημα, απλώς αναζητήστε τη λέξη «σταθμός φόρτισης EV» στους Χάρτες Google, για να βρείτε σταθμούς φόρτισης σε κοντινή απόσταση, μαζί με άλλες χρήσιμες λεπτομέρειες, όπως τύπους θυρών και ταχύτητες φόρτισης. Σε ορισμένους σταθμούς μάλιστα, μπορείτε να δείτε ακόμη και εάν υπάρχει άμεσα διαθέσιμος φορτιστής, βοηθώντας σας να αποφύγετε την αναμονή και να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο.
  • Περπατήστε τη διαδρομή μας: οι Χάρτες Google προσφέρουν οδηγίες αλλαγής κατευθύνσεων για τους πεζούς. Για να διασφαλιστεί ότι δεν βρίσκονται στον λάθος δρόμο, το Live View χρησιμοποιεί τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας για να εμφανίζει βέλη και οδηγίες με ξεκάθαρη απεικόνιση στον χάρτη. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση της διαδρομής με το Street View.
  • Πλοηγηθείτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς με ευκολία: Πατώντας στο εικονίδιο των δημόσιων συγκοινωνιών στις Οδηγίες, λαμβάνετε οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στον προορισμό σας με λεωφορείο, τρένο, μετρό, ακόμη και με πλοίο. Εφόσον οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες, μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τις ώρες άφιξης και αναχώρησης, τις μετεπιβιβάσεις και τις καθυστερήσεις. Οι Χάρτες Google παρέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να είστε προετοιμασμένοι, όπως εάν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, ποια είναι η εξωτερική θερμοκρασία, καθώς και εάν υπάρχουν διαθέσιμες διαδρομές προσβάσιμες από αναπηρικά αμαξίδια.
  • Επιλέξτε βιώσιμα καταλύματα: Η Αναζήτηση Google σάς βοηθάει να βρείτε ξενοδοχεία που έχουν δεσμευτεί σε πράσινες πρακτικές. Τα ξενοδοχεία που έχουν πιστοποιηθεί ότι πληρούν υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας από ανεξάρτητους οργανισμούς, όπως το Green Key ή το EarthCheck, θα έχουν σήμα οικολογικής πιστοποίησης δίπλα στο όνομά τους. Αυτό σας βοηθά να κατανοήσετε τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που εφαρμόζουν, από τη μείωση των απορριμμάτων έως την ενεργειακή επάρκεια και τα μέτρα εξοικονόμησης νερού.
Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!