Αποκάλυψη για το κορυφαίο ηλεκτρικό Volvo EX90

Σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, το νέο Volvo EX90 αποτελεί τον διάδοχο του XC90 και παράλληλα σηματοδοτεί τις εξελίξεις στη σουηδική φίρμα όσον αφορά τις τεχνολογίες ασφάλειας και άνεσης.

Αποκάλυψη για το κορυφαίο ηλεκτρικό Volvo EX90

Σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, το νέο Volvo EX90 αποτελεί τον διάδοχο του XC90 και παράλληλα σηματοδοτεί τις εξελίξεις στη σουηδική φίρμα όσον αφορά τις τεχνολογίες ασφάλειας και άνεσης.

Το Volvo EX90 σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για τη σουηδική φίρμα. Πρόκειται για το κορυφαίο μοντέλο της Volvo, που θέτει νέα στάνταρ σε όλους τους τομείς, έχοντας ψηλά στις προτεραιότητές του την ασφάλεια. Στη θεωρία αποτελεί τον αντικαταστάτη του XC90, αλλά στην πράξη ξεκινά μια νέα εποχή, υιοθετώντας την τεχνολογία αιχμής που διαθέτει η Volvo και παρουσιάζει σε αυτό το μοντέλο.

Βασίζεται σε μια νέα αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα SPA2, την ίδια με το Polestar 3 και διατίθεται με δύο επιλογές όσον αφορά τα σύνολα κίνησης, αμφότερα με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες. Το μήκος του ξεπερνάει τα πέντε μέτρα, προσφέροντας θέσεις για επτά άτομα, με χώρο αποσκευών που φτάνει τα 310 λίτρα. Με την τρίτη σειρά καθισμάτων αναδιπλωμένη, ο όγκος αυξάνεται στα 655 λίτρα, ενώ στην κορυφαία διαμόρφωσή του, με τις πλάτες των καθισμάτων της δεύτερης σειράς κάτω, φτάνει στα 1.915 λίτρα.

Η εισαγωγική έκδοση Twin Motor αποδίδει 408 ίππους και 770 Nm ροπής, που επιτρέπει στο μεγάλο SUV των 2.818 κιλών να επιταχύνει από στάση μέχρι τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 5,9 δευτερόλεπτα. Πιο πάνω, στην κορυφή, η έκδοση επιδόσεων Twin Motor απαιτεί για την ίδια διαδικασία ένα δευτερόλεπτο λιγότερα, χάρη στην αυξημένη απόδοση που φτάνει τους 517 ίππους και τα 910 Nm ροπής!

Η τεχνολογία για το ηλεκτρικό σύστημα είναι εξελιγμένη από την ίδια την εταιρεία, με τη χωρητικότητα της μπαταρίας να είναι 111 kWh (107 kWh ωφέλιμη), προσφέροντας αυτονομία που ξεπερνάει τα 600 χιλιόμετρα. Επιπλέον, χάρη στη δυνατότητα φόρτισης έως 250 kW, ανακτά ενέργεια από το 10% έως το 80% σε μόλις 30 λεπτά της ώρας. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης, μια τεχνολογία που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά θα επιτρέπει στον χρήστη να στέλνει ενέργεια από τις μπαταρίες στο δίκτυο κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής.

Volvo EX90

Το EX90 είναι εξοπλισμένο με την τελευταία σειρά συστημάτων ραντάρ και καμερών της Volvo, ώστε να είναι το ασφαλέστερο αυτοκίνητο της εταιρείας. Αυτοί οι αισθητήρες – μαζί με μια μονάδα lidar που μπορεί να ανιχνεύσει αντικείμενα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων μακριά και εμπρός στο δρόμο, ακόμη και τη νύχτα – επικοινωνούν με τον ενσωματωμένο υπολογιστή του αυτοκινήτου NVIDIA DRIVE, ο οποίος επεξεργάζεται τις πληροφορίες του δρόμου σε πραγματικό χρόνο.

Μαζί με την ολοκληρωμένη σουίτα βοηθημάτων οδήγησης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας Pilot Assist που μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο του τιμονιού, το EX90 διαθέτει και ένα σύστημα παρακολούθησης της συγκέντρωσης του οδηγού και αρκετά ακόμα στοιχεία που θέτουν τη βάση για αυτόνομη οδήγηση στο μέλλον.

Volvo EX90

Σημαντικά αναβαθμισμένη είναι η τεχνολογία συνδεσιμότητας, με το EX90 να εξοπλίζεται με σύστημα της Snapdragon και γραφικά Unreal Engine 5, γνωστά από υλοποιήσεις σε τίτλους παιχνιδιών. Στη εν γένει μίνιμαλ σχεδίαση της καμπίνας κυριαρχεί η μεγάλη οθόνη 14,5 ιντσών που είναι τοποθετημένη κάθετα στο κέντρο του ταμπλό. Η απουσία των φυσικών πλήκτρων είναι αισθητή, ενώ τρέχει με ένα λογισμικό infotainment Google της Volvo.

Πολλές εφαρμογές Google περιλαμβάνονται στο σύστημα, με τη συνδεσιμότητα να είναι 5G, ενώ είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto. Το σύστημα ήχου είναι υψηλής πιστότητας, της Bowers & Wilkins με δυνατότητα Dolby Atmos. Επιπλέον, οι κάτοχοι, μέσω ενός ψηφιακού κλειδιού στο smartphone μπορούν να ρυθμίζουν το πρόγραμμα φόρτισης στο σπίτι. Οι αναβαθμίσεις του λογισμικού γίνονται over-the-air, προκειμένου να μένει πάντα ενημερωμένο, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία σε κάποια κατάστημα. Το νέο Volvo EX90 αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του πορεία το φθινόπωρο του 2023.

Volvo EX90 Rear

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!