H πώληση της Porsche Macan θα τερματιστεί το 2024

Οι κανονισμοί για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σημαίνουν ότι η Porsche θα πρέπει να σταματήσει να πουλά το εξαιρετικά δημοφιλές SUV της στην Ευρώπη.

H πώληση της Porsche Macan θα τερματιστεί το 2024

Οι κανονισμοί για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σημαίνουν ότι η Porsche θα πρέπει να σταματήσει να πουλά το εξαιρετικά δημοφιλές SUV της στην Ευρώπη.

Το μοντέλο της Porsche με τις περισσότερες πωλήσεις, η Macan, θα αποσυρθεί από την αγορά το 2024 σε όλη την Ευρώπη. Η απόφαση της γερμανικής εταιρείας να αφαιρέσει το μεσαίου μεγέθους SUV με κινητήρα εσωτερικής καύσης από την ευρωπαϊκή της γκάμα είναι αποτέλεσμα φόβων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, ο κανονισμός WP.29 αναφέρει ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται με ένα ορισμένο επίπεδο «προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού, αυτοματοποιημένων συστημάτων οδήγησης και διατάξεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Οι διατάξεις αυτές έχουν ως στόχο την προστασία του αυτοκινήτου όχι μόνο μετά την πώλησή του στον πελάτη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης και της παραγωγής. Όσα μοντέλα δεν πληρούν τις απαιτήσεις δε θα μπορούν να ταξινομηθούν στην ΕΕ μετά την 1η Ιουλίου 2024. Η Porsche λέει ότι δε θα μετατρέψει την Macan για να τηρήσει τον κανονισμό WP.29, πράγμα που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο θα αποσυρθεί από την αγορά στην ΕΕ «κατά τη διάρκεια της άνοιξης».

Μέχρι στιγμής, οι πωλήσεις της Macan έχουν αυξηθεί κατά 15% παγκοσμίως το 2023. Είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο στην ευρωπαϊκή αγορά, οπότε η απόφαση της Porsche να τερματίσει τις πωλήσεις της Macan θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό επηρεάζει τη Macan με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αν και οι κανονισμοί ισχύουν και για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η νέα, αμιγώς ηλεκτρική Macan που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2024, βασίζεται σε μια νέα πλατφόρμα PPE και πιθανότατα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να περάσει τον κανονισμό WP.29. Η Porsche μπορεί να επιδιώξει να επιταχύνει τη διαδικασία εξέλιξης αυτού του αυτοκινήτου για να αντικαταστήσει νωρίτερα τη Macan με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

H σημερινή Macan μοιράζεται πολλά εξαρτήματα και την πλατφόρμα MLB με το Audi Q5, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν άλλα οχήματα υπό τη σημαία του VW Group δε συμμορφώνονται με τον κανονισμό.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!