Το νέο Skoda Kodiaq θα λανσαριστεί το φθινόπωρο

Η Skoda εξελίσσει μια ολοκαίνουργια έκδοση του Kodiaq, του κορυφαίου της SUV, η οποία θα βασίζεται σε μία εξελιγμένη πλατφόρμα και θα φέρει αναβαθμίσεις στο εσωτερικό.

Το νέο Skoda Kodiaq θα λανσαριστεί το φθινόπωρο

Η Skoda εξελίσσει μια ολοκαίνουργια έκδοση του Kodiaq, του κορυφαίου της SUV, η οποία θα βασίζεται σε μία εξελιγμένη πλατφόρμα και θα φέρει αναβαθμίσεις στο εσωτερικό.

Αν και λανσαρίστηκε το 2016, το Skoda Kodiaq εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα μας οικογενειακά SUV. Ωστόσο, ένα νέο μοντέλο βρίσκονται στον ορίζοντα, και η Skoda δημοσιοποίησε μια εικόνα teaser, εκτός από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είχαμε ήδη δημοσιεύσει. Αναμένουμε την πλήρη αποκάλυψή του σε λίγους μήνες.

Ως επταθέσιο SUV, το Kodiaq έχει κερδίσει δημοτικότητα για την πρακτικότητά του αλλά και την πλούσια γκάμα κινητήριων μονάδων. Το νέο Kodiaq, με επίκεντρο την οικογένεια, θα παρουσιάσει φρέσκο στιλ, πιο αποδοτικές κινητήριες μονάδες και πολλές νέες τεχνολογίες. Θα συνεχίσει να ανταγωνίζεται τους βασικούς αντιπάλους του στην κατηγορία από τη Hyundai και την Kia, καθώς και τους εσωτερικούς αντιπάλους του ομίλου Volkswagen, όπως το Volkswagen Tiguan Allspace και το SEAT Taracco.

Το επίσημο teaser της Skoda για το Kodiaq δείχνει τη σιλουέτα του νέου αυτοκινήτου σε πλαϊνό προφίλ. Μπορούμε να δούμε μια ισχυρή υπογραφή φωτιστικών σωμάτων LED στο μπροστινό μέρος και μια νέα σχεδίαση των πίσω φώτων που χάνεται στο αμάξωμα, αλλά οι συνολικές αναλογίες μοιάζουν με αυτές του απερχόμενου αυτοκινήτου.

Έχουμε επίσης εντοπίσει τη νέα γενιά του Kodiaq σε δοκιμές εξέλιξης. Οι κατασκοπευτικές μας φωτογραφίες υποδηλώνουν ότι θα έχει ένα εξελικτικό στιλ, που θα περιλαμβάνει γνωστά στοιχεία ανανεωμένα με την τελευταία σχεδιαστική γλώσσα της Skoda, η οποία θα εμφανίζεται στη νέα γκάμα ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρείας, όπως το Enyaq και το επερχόμενο Elroq.

Κλασικές λεπτομέρειες των SUV της Skoda, όπως τα διμερή φωτιστικά σώματα, είναι άμεσα ορατές. Η γρίλια είναι πιο όρθια, και σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό βύθισμα του καπό, το εμπρός μέρος δείχνει πιο επιβλητικό και λιγότερο κομψό από ό,τι στην τρέχουσα γενιά. Το αμάξωμα φαίνεται να διατηρεί τη βασική σιλουέτα του προηγούμενου αυτοκινήτου, με τη γραμμή οροφής να παραμένει ψηλά έως τη θύρα του χώρου αποσκευών, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χώρος για το κεφάλι των επιβατών στην τρίτη σειρά καθισμάτων. Τα πίσω φώτα φαίνονται επίσης πολύ πιο λεπτά, και είναι τοποθετημένα υψηλότερα.

Οι μεγάλες αλλαγές για το Kodiaq θα επικεντρωθούν στην πλατφόρμα του. Το σημερινό Kodiaq βασίζεται στην πλατφόρμα MQB A2 του ομίλου Volkswagen, την ίδια δηλαδή που χρησιμοποιούν όλα τα οικογενειακά SUV του ομίλου, όπως το Volkswagen Tiguan και το SEAT Tarraco. Ωστόσο, αναμένουμε ότι το μοντέλο της επόμενης γενιάς θα μεταβεί στη χρήση της πιο εξελιγμένης πλατφόρμας MQB Evo, η οποία χρησιμοποιείται από τα σημερινά VW Golf, Cupra Formentor και Skoda Octavia, καθώς και από την επερχόμενη 3η γενιά του Tiguan.

Η Skoda επιβεβαίωσε τώρα ότι θα προσφέρει ένα plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης στο νέο Kodiaq από το λανσάρισμά του, με τα ίδια μηχανικά μέρη όπως το επερχόμενο VW Tiguan. Αυτό θα πωλείται παράλληλα με μια σειρά από ήπια υβριδικούς κινητήρες diesel και βενζίνης, αλλά δεν πρόκειται να δούμε μία αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, επειδή η πλατφόρμα MQB Evo δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Μεγάλες αλλαγές θα έρθουν στην εσωτερική σχεδίαση και το σύστημα infotainment. Αναμένεται να τοποθετηθούν μεγάλες και ευκρινείς οθόνες, με τη συνολική διάταξη να προέρχεται από το υφιστάμενο Octavia. Οι πρόσφατες επιλογές της Skoda στο εσωτερικό είναι πολύ εμπνευσμένες, συνδυάζοντας εκπληκτικά πολυτελή υλικά και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, ενώ διατηρεί τα φυσικά χειριστήρια για τον κλιματισμό και άλλες λειτουργίες.

Παρά τη δημοτικότητα του Kodiaq, η νέα γενιά θα είναι σχεδόν σίγουρα η τελευταία που θα προσφέρεται με κανονικούς κινητήρες βενζίνης και diesel, καθώς ο όμιλος VW, όπως και ολόκληρη η βιομηχανία, προετοιμάζεται για την ευρεία μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Μέχρι τότε, το νέο Kodiaq είναι πιθανό να διατηρήσει όλα τα χαρακτηριστικά που έκαναν το πρωτότυπο τόσο δημοφιλές στις οικογένειες, αλλά αυτή τη φορά με ακόμα περισσότερη τεχνολογία και εκλέπτυνση.

Η Skoda αναφέρει ότι μπορούμε να περιμένουμε την πλήρη αποκάλυψη του νέου Kodiaq το φθινόπωρο του 2023, μαζί με την 4η γενιά του Superb. Το υφιστάμενο αυτοκίνητο ξεκινάει από 32.400 ευρώ, και περιμένουμε μια μικρή αύξηση στην τιμή για το μοντέλο δεύτερης γενιάς.

Αποκλειστική συνεργασία: Auto Express

Απόδοση: Φαμπρίτσιο Λαζάκις

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!