Διαδρομές για ηλεκτροκίνητα θα χαρτογραφούν τα Google Maps

Η δημοφιλής εφαρμογή πλοήγησης ετοιμάζεται να ενσωματώσει νέες επιλογές οι οποίες θα υποδεικνύουν στους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων την ιδανική διαδρομή βάσει αποδοτικότητας

Διαδρομές για ηλεκτροκίνητα θα χαρτογραφούν τα Google Maps

Η δημοφιλής εφαρμογή πλοήγησης ετοιμάζεται να ενσωματώσει νέες επιλογές οι οποίες θα υποδεικνύουν στους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων την ιδανική διαδρομή βάσει αποδοτικότητας

Τα Google Maps αποτελούν από τα δημοφιλέστερα συστήματα πλοήγησης κάτι που σημαίνει ότι τα προτιμούν εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο είτε πρόκειται για ιδιοκτήτες οχημάτων είτε για πεζούς, ποδηλάτες ή ακόμα και επιβάτες των ΜΜΜ. Επιπλέον ο χρήστης μπορεί ήδη να επιλέξει διαδρομές που να περιλαμβάνουν ή να μην περιλαμβάνουν διόδια καθώς και να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει κάποιο μποτιλιάρισμα ή ένα γεγονός που έχει οδηγήσει σε εκτροπή της κυκλοφορίας.

Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες που μπορεί να αξιοποιήσει κανείς προκειμένου να βρει και να φτάσει στον προορισμό του το ταχύτερο δυνατό, η Google ετοιμάζεται να δημιουργήσει ακόμα μία κατηγορία με γνώμονα την ηλεκτροκίνηση.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, το σκεπτικό είναι ο ιδιοκτήτης ηλεκτρικού οχήματος και χρήστης των Google Maps να την επιλέγει προκειμένου να σχεδιάζει τη διαδρομή του με τον αποδοτικότερο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και την διαθεσιμότητα σημείων φόρτισης. Αυτό σημαίνει ότι με την επιλογή της κατηγορίας μετακίνηση με ηλεκτρικό όχημα, η διαδρομή θα μεταβάλλεται με κριτήριο τα παραπάνω δεδομένα.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής των Google Maps που είναι διαθέσιμη μέσω Play Store σε beta εκδοχή, η νέα επιλογή δεν θα περιορίζεται απλώς στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, χαράζοντας και υποδεικνύοντας τις ιδανικές διαδρομές και σε οδηγούς υβριδικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων καθώς και σε αυτούς των αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες, υπό το σκεπτικό και πάλι της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας, ανεξαρτήτως ποια είναι η «πηγή» της. Θεωρητικά όταν λανσαριστεί και επισήμως η εφαρμογή θα υπάρχει η δυνατότητα για τον χρήστη να επιλέξει το είδος τεχνολογίας του οχήματος του.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί από την δοκιμαστική χρήση της εφαρμογής, η χαρτογράφηση των διαδρομών ανάμεσα π.χ. σε ηλεκτρικά και συμβατικά αυτοκίνητα διαφέρει ριζικά με δεδομένο ότι τα πρώτα είναι κατά κανόνα πιο αποδοτικά σε συνθήκες χαμηλών ταχυτήτων ενώ, αντιθέτως, τα παραδοσιακής τεχνολογίας οχήματα είναι εξίσου κατά κανόνα πιο αποδοτικά στις υψηλές ταχύτητες των αυτοκινητοδρόμων και γενικότερα των μεγάλων λεωφόρων.

Με την νέα λογική των αναβαθμισμένων χρηστών ο χρήστης ηλεκτρικού οχήματος θα μπορεί προοδευτικά να συμπεριλάβει στην αναζήτηση του, και να καθορίσει τη διαδρομή του βάσει των σημείων φόρτισης εφόσον το επιθυμεί ενώ, σταδιακά το ίδιο ισχύσει και για τους χρήστες συμβατικών οχημάτων που θέλουν να προγραμματίσουν τις στάσεις για ανεφοδιασμό.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το λανσάρισμα, η αναβαθμισμένη εκδοχή των χαρτών με τη δυνατότητα επιλογής τεχνολογίας οχήματος για την εύρεση της ιδανικής διαδρομής αναμένεται να διατεθεί σε ορισμένες αγορές ήδη με τη νέα χρονιά.  

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!