Νέο εργοστάσιο δρομολογεί η Volvo

Η σουηδική φίρμα ανακοίνωσε την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής στην Σλοβακία με στόχο την αύξηση της δυναμικότητάς της κατά 250.000 μονάδες

Νέο εργοστάσιο δρομολογεί η Volvo

Η σουηδική φίρμα ανακοίνωσε την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής στην Σλοβακία με στόχο την αύξηση της δυναμικότητάς της κατά 250.000 μονάδες

Επένδυση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η σουηδική φίρμα για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Kosice της Σλοβακίας προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση αλλά και να εκπληρώσει τους στόχους που αφορούν την ηλεκτροκίνηση και προβλέπουν την πλήρη μετάβαση με ορίζοντα το 2030.

Σύμφωνα με τις συστάσεις το νέο εργοστάσιο θα έχει δυναμικότητα 250.000 μονάδων και αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επίτευξη των ηλεκτρικών στόχων της σουηδικής φίρμας.

«Η επέκταση μας στην Ευρώπη, την μεγαλύτερη αγορά μας είναι απαραίτητη για την ηλεκτρική μετάβαση όσο και για την ανάπτυξή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Volvo, Jim Rowan.

Η κατασκευή του θα ξεκινήσει από το 2023 με την προοπτική να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026 οπότε και αναμένεται η νέα γενιά ηλεκτροκίνητο Volvo.

Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα την σημασία του νέου εργοστασίου για τους Σουηδούς, αρκεί να λάβει υπόψη του ότι το εργοστάσιο της Σλοβακίας το οποίο θα αποτελεί το τρίτο εργοστάσιο της Volvo σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι το πρώτο που κατασκευάζει η Volvo μετά από σχεδόν 60 χρόνια.

Τα άλλα δύο ευρωπαϊκά εργοστάσια της σουηδικής φίρμας βρίσκονται στο Torslanda την φυσική της έδρα και την Γάνδη του Βελγίου, έχοντας δυναμικότητα 600.000 μονάδων ετησίως. Το πρώτο δημιουργήθηκε το 1964 και το δεύτερο το 1965.

Η ιδέα για ένα νέο εργοστάσιο είχε πρωτοαναφερθεί πέρυσι από το στέλεχος και μέλος του Δ.Σ της σουηδικής φίρμας, Bjorn Annwall, ο οποίος είχε δηλώσει ότι προκειμένου η σουηδική φίρμα να ξεπεράσει τον στόχο πωλήσεων 1,2 εκ. μονάδων που έχει θέσει για το 2025 θα χρειαστεί ένα ακόμα εργοστάσιο.

Με δεδομένες τις τρέχουσες τάσεις, αλλά και την στρατηγική της Volvo το νέο εργοστάσιο αναμένεται να κατασκευαστεί με το σκεπτικό της κλιματικής ουδετερότητας καθώς η σουηδική φίρμα έχει επίσης ανακοινώσει ότι όλες οι ευρωπαϊκές βιομηχανικές μονάδες της θα επιδιώξουν την κλιματική ουδετερότητα έως το 2025 σε ό,τι αφορά την ενέργεια που θα αξιοποιούν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της Volvo θα είναι το πέμπτο εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας στη Σλοβακία η οποία θα επιδοτήσει το εγχείρημα των Σουηδών σε ποσοστό έως και 20%. Για την ιστορία εργοστάσια στην Σλοβακία διατηρούν επίσης οι όμιλοι VW, Hyundai και Jaguar Land Rover.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!