Η BMW αποκτά δικαιώματα στην εταιρεία βελτιώσεων Alpina

Η Alpina θα γίνει επίσημα μέλος του BMW Group μετά από σχεδόν 60 χρόνια συνεργασίας.

Η BMW αποκτά δικαιώματα στην εταιρεία βελτιώσεων Alpina

Η Alpina θα γίνει επίσημα μέλος του BMW Group μετά από σχεδόν 60 χρόνια συνεργασίας.

Η BMW αποκτά το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος της Alpina, φέρνοντας τον μέχρι σήμερα στενό συνεργάτη της, εντός της εταιρείας. Δεν έχουν αποκαλυφθεί οικονομικές λεπτομέρειες, αλλά η BMW δεν θα πάρει μετοχές της Alpina.

Η Alpina, που ιδρύθηκε το 1965, βελτίωνε αυτοκίνητα της BMW για το μηχανοκίνητο αθλητισμό κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του ‘70. Τα πρώτα επιβατικά αυτοκίνητα της Alpina κυκλοφόρησαν το 1978 και από τότε η εταιρεία εξελίχθηκε σε επίσημος κατασκευαστής οχημάτων με έδρα το Buchloe της Γερμανίας. Το 2021 πούλησε περίπου 2.000 αυτοκίνητα.

Η BMW έχει αναφέρει ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, μαζί με τα αυστηρά πλαίσια για τις εκπομπές ρύπων και τα συστήματα υποβοήθησης οδηγούν σε υψηλότερο ρίσκο τους κατασκευαστές μικρής κλίμακας, όπως η Alpina και αυτή η συνεργασία θεωρείται ότι διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της μάρκας.

Η BMW και η Alpina θα συνεχίσουν την τρέχουσα συμφωνία συνεργασίας τους μέχρι το 2025, με τα αυτοκίνητα που συναρμολογούνται από την BMW να δέχονται εκτενείς τροποποιήσεις από την Alpina, στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης, στο πλαίσιο, στην αεροδυναμική και στον εσωτερικό εξοπλισμό σύμφωνα με τις επιθυμίες των πελατών, ενώ δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις υπηρεσίες aftersales, το σέρβις και τα ανταλλακτικά. Η Alpina δεν έχει εργαστεί ακόμα πάνω σε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της BMW, αλλά μέσα από αυτή τη νέα συνεργασία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε μια ηλεκτρική Alpina με βάση κάποιο μοντέλο της BMW.

Το εργοστάσιο του Buchloe θα παραμείνει κόμβος της παραγωγής της Alpina, αν και η BMW έχει αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι ενδέχεται να μην παραμείνουν στην Alpina μετά το 2025. Η αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού της μάρκας ίσως περιλαμβάνει τη μετακίνηση εργαζομένων της Alpina στις άλλες μάρκες του BMW Group.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!