H Toyota εκθρόνισε τη General Motors από την πρώτη θέση των πωλήσεων στις ΗΠΑ!

Για πρώτη φορά εδώ και 90 χρόνια, ο αμερικάνικος όμιλος έπεσε από την κορυφή της αγοράς

H Toyota εκθρόνισε τη General Motors από την πρώτη θέση των πωλήσεων στις ΗΠΑ!

Για πρώτη φορά εδώ και 90 χρόνια, ο αμερικάνικος όμιλος έπεσε από την κορυφή της αγοράς

Η Toyota ξεπέρασε σε ετήσιες πωλήσεις την General Motors το 2021 στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκθρονίζοντας την αυτοκινητοβιομηχανία του Detroit από την κορυφή, για πρώτη φορά από το 1931. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία πούλησε 2,332 εκατομμύρια οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, ενώ η General Motors 2,218 εκατομμύρια. Οι πωλήσεις της GM στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 13% το 2021 ενώ η Toyota αύξησε τις δικές κατά 10%. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το 2020 στις ΗΠΑ ήταν 2,55 εκατομμύρια για τη General Motors, 2,11 εκατομμύρια για την Toyota και 2,04 εκατομμύρια για τη Ford.

Το περασμένο έτος στιγματίστηκε από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στα οχήματα, αναγκάζοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επικεντρωθούν στα πιο κερδοφόρα μοντέλα τους. Η GM δήλωσε ότι αναμένει πως η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα αυξήσει τις συνολικές πωλήσεις της βιομηχανίας ελαφρών οχημάτων από περίπου 15 εκατομμύρια το 2021 σε περίπου 16 εκατομμύρια το 2022.

Ο Senior Vice President της Toyota, Jack Hollis, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «ευγνώμων» για τους πιστούς πελάτες της, αλλά «δεν εστιάζουμε στην πρώτη θέση, ούτε αυτή είναι η προτεραιότητα μας». Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία δεν θεωρεί ότι μπορεί να διατηρήσει το προβάδισμα στις ετήσιες πωλήσεις στις ΗΠΑ και δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την επιτυχία αυτή σε οποιοδήποτε είδος διαφήμισης.

Ο εκπρόσωπος της GM, Jim Cain, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε μια πολύ καλή χρονιά, από πλευράς πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα μεγάλα SUV και τα pick up, καθώς επικεντρώθηκε στην κερδοφορία. Όσο η αγορά ημιαγωγών θα ομαλοποιείται, θα βελτιώνονται και οι πωλήσεις. Η Chief Executive της GM, Μary Barra, έχει δώσει έμφαση στην κερδοφορία αντί του όγκου πωλήσεων, εγκαταλείποντας αγορές όπως η Ευρώπη και η Ρωσία.

Για ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία οι πωλήσεις το 2021 ήταν κάτι λιγότερο από 15 εκατομμύρια οχήματα, σύμφωνα με την Wards Intelligence, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019 που ήταν 17,3 εκατομμύρια. Η IHS Markit προβλέπει ότι οι πωλήσεις στις ΗΠΑ θα φτάσουν σχεδόν τα 15,5 εκατομμύρια το 2022. Η Toyota βλέπει να εκτινάσσονται στα 16,5 εκατομμύρια, με τη ζήτηση ακόμη υψηλότερα εάν ο κλάδος μπορέσει να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή και προβλέπει οι δικές της πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 2,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα το 2022.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!