Στην ελάφρυνση των δασμών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, με νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 29 Απριλίου.
Ο στόχος των μέτρων είναι να στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή αυτοκινήτων και να αποφευχθούν οι υπερβολικές επιβαρύνσεις για τα εισαγόμενα οχήματα.
Οι σωρευτικοί δασμοί παύουν πλέον να υφίστανται, καθώς τα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα που υπόκεινται σε δασμό ύψους 25% δεν θα υπόκεινται σε περαιτέρω επιβαρύνσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι δασμοί 25% για τα προϊόντα παραγωγής στο Μεξικό και τον Καναδά, καθώς και οι δασμοί ύψους 10% στις υπόλοιπες χώρες.
Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες, αντί να πληρώνουν πολλαπλά τέλη σε πρώτες ύλες ή προϊόντα σχετιζόμενα με την Κίνα, θα καλούνται να καταβάλλουν μόνο τον υψηλότερο από τους επιβαλλόμενους δασμούς. Η κυβέρνηση ονομάζει το μέτρο αυτό «de-stacking» και επιδιώκει τη μείωση του συνολικού κόστους εισαγωγών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει χαρακτηριστικά στο διάταγμα: «Διαπίστωσα πλέον ότι, στον βαθμό που αυτοί οι δασμοί εφαρμόζονται στο ίδιο προϊόν, δεν θα πρέπει να “στοιβάζονται” ο ένας πάνω στον άλλον διότι το τελικό ποσοστό δασμού που προκύπτει από αυτή τη συσσώρευση υπερβαίνει το αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου πολιτικού στόχου». Η αλλαγή θα ισχύει αναδρομικά, που σημαίνει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούν να αιτηθούν την επιστροφή των δασμών που έχουν ήδη καταβάλλει.
Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ για μια περίοδο 2 ετών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούν, σε αυτό το διάστημα, να λαμβάνουν πιστώσεις ύψους έως και 15% της αξίας των οχημάτων που συναρμολογούνται στις ΗΠΑ. Αυτές θα μπορούν στη συνέχεια να εφαρμοστούν έναντι της αξίας των εισαγόμενων εξαρτημάτων.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ελαφρύνσεις αυτές δίνουν χρόνο στις εταιρείες να μεταφέρουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας έτσι την εγχώρια παραγωγή.
Για τους δασμούς στα ανταλλακτικά που θα τεθούν σε εφαρμογή στις 3 Μαΐου, θα προβλέπεται επιστροφή φόρου έως 3,75% της συνολικής αξίας του αυτοκινήτου αμερικανικής κατασκευής τον πρώτο χρόνο και 2,5% για τον δεύτερο χρόνο. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, δεν θα υπάρχει ελάφρυνση.
Με λίγα λόγια, οι εταιρείες δεν θα σταματήσουν να πληρώνουν δασμούς, ωστόσο θα έχουν ένα επιπρόσθετο χρονικό διάστημα ώστε να προλάβουν να αναδιαρθρώσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, στηρίζοντας έτσι την εγχώρια παραγωγή.
H Mary Barra, Διεθύνουσα Σύμβουλος της General Motors, δήλωσε σχετικά: «Θεωρούμε ότι η ηγεσία του προέδρου συμβάλλει στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού για εταιρείες όπως η GM και μας επιτρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην αμερικανική οικονομία».
Αντίστοιχα θετικές ήταν και οι δηλώσεις του Jim Farley, Διευθύνοντα Σύμβουλο στην Ford: «{Οι ελαφρύνσεις} θα βοηθήσουν στο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των δασμών στους κατασκευαστές αυτοκινήτων, τους προμηθευτές και τους καταναλωτές».