Οδήγηση και κατάθλιψη: Ο φονικός συνδυασμός για τους ηλικιωμένους

Μελέτη από ιατρικό περιοδικό καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η κατάθλιψη επηρεάζει τις οδηγικές ικανότητες, καθώς και τους κινδύνους για τα άτομα άνω των 65 ετών.

Οδήγηση και κατάθλιψη: Ο φονικός συνδυασμός για τους ηλικιωμένους

Μελέτη από ιατρικό περιοδικό καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η κατάθλιψη επηρεάζει τις οδηγικές ικανότητες, καθώς και τους κινδύνους για τα άτομα άνω των 65 ετών.

Γνωρίζουμε πως οι οδηγοί που διανύουν την τρίτη ηλικία (από 65 ετών και πάνω) είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα, καθώς σταδιακά εμφανίζουν απόσπαση προσοχής και μειωμένα αντανακλαστικά. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open» μας δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη είναι ακόμα πιο πιθανό να εμπλακούν σε ατυχήματα.

Η έρευνα προσπάθησε να εντοπίσει αν υπάρχει συσχετισμός της κατάθλιψης με τις επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές στους ηλικιωμένους. Στο παρελθόν, διάφορα τροχαία ατυχήματα έχουν αποδοθεί σε παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής, ωστόσο οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην εξασθενημένη γνωστική επεξεργασία, ως συνέπεια της κατάθλιψης και όχι στην αγωγή.

Η έρευνα ονομάστηκε DRIVES (Driving Real-World In-Vehicle Evaluation System). Σε αυτή συμμετείχαν 395 άνθρωποι ηλικίας άνω των 65, από τους οποίους οι 85 είχαν διαγνωσθεί με MDD (μείζονα καταθλιπτική διαταραχή).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις οδηγικές συνήθειες των συμμετεχόντων, σε καθημερινές συνθήκες, αξιοποιώντας συσκευές καταγραφής δεδομένων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι με MDD οδηγούσαν ως επί το πλείστον πιο επικίνδυνα (υψηλή ταχύτητα, απότομο φρενάρισμα, απότομες στροφές), ενώ παράλληλα είχαν περισσότερες πιθανότητες να οδηγούν πιο μεγάλες αποστάσεις από το σπίτι τους, να πηγαίνουν σε περισσότερα μέρη και να παρουσιάζουν ασταθείς οδηγικές συμπεριφορές. Όλα τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη εκτίθενται σε περισσότερους κινδύνους και, ως αποτέλεσμα, εμπλέκονται σε περισσότερα ατυχήματα.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 προτιμούν να μετακινούνται με το δικό τους προσωπικό όχημα – ακόμα και αν διαθέτουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης – ενώ υπολογίζει ότι έως το 2050 1 στους 4 οδηγούς θα είναι ηλικιωμένος.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!