Τι είναι η αναγεννητική πέδηση;

Η αναγεννητική πέδηση μπορεί να γεμίσει τη μπαταρία των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων, αξιοποιώντας ενέργεια που σε άλλη περίπτωση θα χανόταν.

Τι είναι η αναγεννητική πέδηση;

Η αναγεννητική πέδηση μπορεί να γεμίσει τη μπαταρία των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων, αξιοποιώντας ενέργεια που σε άλλη περίπτωση θα χανόταν.

Η αναγεννητική πέδηση είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους σύγχρονων υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει την ενέργεια που διαφορετικά θα χανόταν κατά το φρενάρισμα και να την αποθηκεύει στη μπαταρία του οχήματος. Αυτό το σύστημα έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως η υποστήριξη βοηθητικών λειτουργειών του αυτοκινήτου (ραδιόφωνο, φώτα κτλ) αλλά και η φόρτιση της μπαταρίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ώστε να αυξηθεί η αυτονομία τους.

Το αναγεννητικό φρενάρισμα χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για τη συλλογή και αποθήκευση αυτής της ενέργειας, χωρίς να χρειαστεί να απασχοληθεί ο οδηγός, αφού οι κατασκευαστές έχουν φορτίσει για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Ωστόσο αυτή η λειτουργία έχει και ορισμένα μειονεκτήματα που αξίζει να γνωρίζουμε.

Πώς λειτουργεί η αναγεννητική πέδηση;

Στα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα ο ηλεκτροκινητήρας περιστρέφεται είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω. Όσο πατάμε το γκάζι ο κινητήρας περιστρέφεται προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να επιταχύνει. Αν σηκώσουμε το πόδι μας από το πεντάλ, ο ηλεκτροκινητήρας θα περιστραφεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, επιβραδύνοντας το όχημα, ενώ όταν υπάρχει δυνατότητα οδήγησης με ένα πεντάλ, θα φτάσει μέχρι και να το ακινητοποιήσει.

Εδώ μπαίνει η αναγεννητική πέδηση, με την κινητική ενέργεια να περιστρέφει τον κινητήρα και να αποθηκεύει την ενέργεια στην μπαταρία. Η ένταση του αναγεννητικού φρεναρίσματος επηρεάζει την ποσότητα ενέργειας που επιστρέφει στην μπαταρία. Ο οδηγός μπορεί να προσαρμόσει την ένταση ώστε ηλεκτρικό αυτοκίνητο είτε να επιβραδύνει έντονα και να αποθηκεύει μεγάλη ποσότητα ενέργειας είτε με ήπιο τρόπο αλλά αποθηκεύοντας λιγότερη ενέργεια.

Σε βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα υβριδικά αυτοκίνητα με αναγεννητική πέδηση, η ισχύς που ανακτάται αποθηκεύεται σε μια μικρή μπαταρία και χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών συστημάτων του αυτοκινήτου ή την ενίσχυση της απόδοσης του κινητήρα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αναγεννητικής πέδησης;

Τα πλεονεκτήματα της αναγεννητικής πέδησης είναι η αυξημένη απόδοση, η χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και η μεγαλύτερη αυτονομία. Η αναγεννητική πέδηση βοηθά επίσης στην μείωση της φθοράς των φρένων, καθώς το αυτοκίνητο φρενάρει χρησιμοποιώντας τον κινητήρα, ενώ πολλοί οδηγοί εκμεταλλεύονται αυτή τη λειτουργεία για να οδηγούν μόνο με χρήση ενός πεντάλ, κάτι που είναι πιο ξεκούραστο, ειδικά σε συνθήκες αυξημένης κίνησης.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του αναγεννητικού φρεναρίσματος;

Τα μειονεκτήματα της αναγεννητικής πέδησης είναι η μικρή αποθήκευση ενέργειας στην ήπια ρύθμιση και η μεγάλη επιβράδυνση στην έντονη ρύθμιση. Κάποιοι οδηγοί απολαμβάνουν αυτή την αίσθηση, αλλά  πολλοί τη βρίσκουν άβολη και δυσκολεύονται να τη συνηθίσουν. Ενώ μια έντονη αναγεννητική πέδηση μπορεί να προσφέρει πραγματικό όφελος σε μποτιλιάρισμα ή σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές, είναι προτιμότερο να την απενεργοποιούμε σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και αυτοκινητοδρόμους, όπου δεν είναι βολικό να επιβραδύνει το αυτοκίνητο κάθε φορά που σηκώνουμε λίγο το πόδι μας από το πεντάλ του γκαζιού.

Αποκλειστική συνεργασία: Carbuyer

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!