EV6: Το ηλεκτρικό crossover που αναλαμβάνει να απογειώσει την Kia

Νέα σχεδιαστική ταυτότητα και τεχνολογικό άλμα από το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP

EV6: Το ηλεκτρικό crossover που αναλαμβάνει να απογειώσει την Kia

Νέα σχεδιαστική ταυτότητα και τεχνολογικό άλμα από το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP

Προϊόν συνεργασίας των τριών σχεδιαστικών στούντιο της Kia, στην Namyang της Κορέας, τη Φρανκφούρτη και το Ιρβάιν των ΗΠΑ, το EV6 δίνει το στίγμα για τη νέα εποχή της εταιρείας. Το μεσαίο crossover βασίζεται στην αποκλειστική για ηλεκτρικά αυτοκίνητα πλατφόρμα, την E-GMP, η οποία «λύνει» τα χέρια τόσο των σχεδιαστών όσο και των μηχανολόγων της Kia.

Το γεγονός ότι το EV6 ξεχωρίζει από τα επίσης ηλεκτρικά e-Niro και e-Soul οφείλεται στο γεγονός ότι δημιουργήθηκε με βάση τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία «Opposites United». Έμπνευση για τους ανθρώπους της Kia αποτελούν οι αντιθέσεις στη φύση και στην ανθρωπότητα.

Στο εμπρός μέρος συναντάμε την εξέλιξη της μάσκας «Tiger Nose», η οποία ονομάζεται «Digital Tiger Face» στο πνεύμα της εποχής. Ο σχεδιασμός των φωτιστικών σωμάτων περιλαμβάνει ένα «διαδοχικό» μοτίβο. Χαμηλότερα υπάρχει η εισαγωγή αέρα που οπτικά κάνει το εμπρός μέρος να φαίνεται φαρδύτερο, ενώ ο αέρας διοχετεύεται και κάτω από το επίπεδο δάπεδο για βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση. Το προφίλ του EV6 παραπέμπει σε crossover, με μοντέρνα, κομψή και αεροδυναμική σιλουέτα. Η έντονη κλίση των παρμπρίζ  προσφέρει δυναμισμό σε συνδυασμό με τα τονισμένα άκρα του αμαξώματος. Το κυρτό καπό και οι τονισμένοι ώμοι και φτερά στους πίσω τροχούς δίνουν την αίσθηση ενός ρευστού κομψοτεχνήματος πάνω σε τροχούς.

Σχεδιασμένο για βέλτιστη αεροδυναμική, το πίσω μέρος ξεχωρίζει από μια κεκλιμένη πίσω κολόνα C με ενσωματωμένη μια μαύρη, γυαλιστερή επιφάνεια που οπτικά διευρύνει το κρύσταλλο. Ψηλότερα βρίσκεται μια διακριτική αεροτομή οροφής που διοχετεύει τον αέρα προς τα κάτω και πάνω από το μοναδικό πίσω φως του αυτοκινήτου.

Ψηφιακό εσωτερικό, με χώρους για όλους

Οι σύγχρονες πλατφόρμες για ηλεκτρικά μοντέλα προσφέρουν άριστη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του EV6. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της καμπίνας είναι η κυρτή οθόνη υψηλής ευκρίνειας για τα συστήματα ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πλοήγησης. Εκτείνεται από το τιμόνι προς το μέσο του αυτοκινήτου, εμφανίζει ένα πίνακα οργάνων μπροστά από τον οδηγό, καθώς και την περιοχή απεικόνισης των πολυμέσων και της πλοήγησης πάνω από την κεντρική κονσόλα. Το πλάτος της οθόνης δημιουργεί μια καθηλωτική εμπειρία για τον οδηγό, ενώ ένας ελάχιστος αριθμός φυσικών διακοπτών προσφέρει μια απρόσκοπτη και χαλαρωτική εμπειρία οδήγησης.

Κάτω από την οθόνη, οι επιβάτες ελέγχουν τις ρυθμίσεις θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, χρησιμοποιώντας διακόπτες αφής, ενώ κάτω από αυτό το πάνελ, το ταμπλό κλίνει προς τα εμπρός του αυτοκινήτου, δημιουργώντας μια αίσθηση ευρυχωρίας για τις εμπρός θέσεις των επιβατών. Τα καθίσματα είναι λεπτά, ελαφρά και με επενδύσεις που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Kia EV6 θα ανακοινωθούν στα τέλη του Μαρτίου, όμως μπορούμε να εικάσουμε ότι μοιράζεται τεχνολογία με το Hyundai Ioniq 5, το οποίο βασίζεται επίσης στην πλατφόρμα E-GMP. Αυτό σημαίνει εκδόσεις με έναν (στον πίσω άξονα) ή δύο ηλεκτροκινητήρες, αυτονομία έως 500 km και δυνατότητα φόρτισης από το 10% στο 80% μέσα σε λιγότερα από 20 λεπτά, μέσω ταχυφορτιστή τελευταίας γενιάς.

Η φιλοσοφία Opposites United βασίζεται σε πέντε πυλώνες σχεδιασμού:

Bold for Nature:  βασίζεται στην αλληλεπίδραση με τη φύση, τα σχήματα και τις αναλογίες που βρίσκονται τόσο στο φυσικό όσο και στον ανθρώπινο κόσμο. Τα εξωτερικά σχέδια χαρακτηρίζονται από ένα συνδυασμό καθαρών και απλών γραμμών με έντονες, συνεχώς μεταβαλλόμενες επιφάνειες.

Joy for Reason:  επικεντρώνεται στην αίσθηση και την ατμόσφαιρα που θα συνοδεύει τα μελλοντικά μοντέλα της Kia για να βελτιώνει την διάθεση των επιβατών, με την υιοθέτηση νέων οργανικών υλικών και πιο τολμηρών χρωμάτων, εκφράζοντας μια νεανική και ανάλαφρη αίσθηση.

Power to Progress: βασίζεται στα σύγχρονα ισχυρά σημεία της μάρκας. Τα μελλοντικά σχέδια θα βασιστούν στην εμπειρία και τη δημιουργικότητα για να εφεύρουν και να επινοήσουν νέα μοτίβα.

Technology for Life: περικλείει νέες τεχνολογίες και καινοτομίες για την προώθηση θετικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Τα μελλοντικά οχήματα της μάρκας θα υιοθετήσουν μια εμπειρία νέας γενιάς στο αυτοκίνητο (UX) μέσω σχεδιασμού και καινοτομίας στο φωτισμό, την αίσθηση και τη συνδεσιμότητα.

Tension for Serenity: προκαλεί την ορμή μεταξύ αντίθετων δυνάμεων και δημιουργικών αντιθέσεων. Παρέχει εντυπωσιακές σχεδιαστικές έννοιες που χρησιμοποιούν ευκρινείς, εξαιρετικά τεχνικές λεπτομέρειες για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής τάσης.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!