Πώς μπορεί να γίνει η φόρτιση εύκολη υπόθεση;

Οι λύσεις που προτείνει η Skoda για την απλοποίηση της διαδικασίας φόρτισης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Πώς μπορεί να γίνει η φόρτιση εύκολη υπόθεση;

Οι λύσεις που προτείνει η Skoda για την απλοποίηση της διαδικασίας φόρτισης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Το άγχος της αυτονομίας είναι αυτό που βάζει σε… δεύτερες σκέψεις έναν υποψήφιο αγοραστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ιδίως αν δε διαθέτει ιδιόκτητο χώρο για την τοποθέτηση φορτιστή.

Η Skoda συνοδεύει το λανσάρισμα του αμιγώς ηλεκτρικού SUV Enyaq iV αλλά και των plug-in υβριδικών Octavia και Superb με λύσεις για τη φόρτισή τους. Αφενός διαθέτει μία σειρά φορτιστών για ιδιωτικούς όσο και κοινόχρηστους χώρους και αφετέρου θέτει σε λειτουργία σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης το Powerpass, μία εφαρμογή που επιτρέπει στα μοντέλα της που μπαίνουν στην πρίζα (Enyaq iV, CITIGOe iV, Octavia iV και Superb iV) να έχουν πρόσβαση σε έως και 195.000 σταθμούς φόρτισης με μηνιαία χρέωση.

Οι φορτιστές SKODA iV μπορούν να εγκατασταθούν για οικιακή χρήση ή να τεθούν στη διάθεση των εργαζομένων μίας εταιρείας ή των επισκεπτών σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα κλπ. Χάρη στην αδιάβροχη κατασκευή τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Οι φορτιστές έχουν σχεδιαστεί με μονοφασική ή τριφασική σύνδεση, επιτρέποντάς τους να προσαρμόζονται με ευελιξία στην ηλεκτρική εγκατάσταση του χώρου τοποθέτησης.

Δείτε πόσο κοστίζει στην Ελλάδα το ηλεκτρικό Skoda Enyaq iV

Οι φορτιστές της SKODA διατίθενται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: η βασική είναι ο φορτιστής SKODA iV, ιδανικός για χρήση σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Η επόμενη έκδοση, ο SKODA iV Charger Connect υποστηρίζει επίσης σύνδεση LAN και WLAN και ως εκ τούτου προσφέρει μια σειρά πρόσθετων λειτουργιών, για παράδειγμα τον έλεγχο της διαδικασίας φόρτισης εξ αποστάσεως. Το κορυφαίο μοντέλο της σειράς είναι το SKODA iV Charger Connect +, το οποίο προσφέρει βελτιωμένες επιλογές τηλεχειρισμού, καθώς επιτρέπει την επικοινωνία με τον χειριστή μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Ανάλογα με τη δυνατότητα φόρτισης του οχήματος, ένας φορτιστής μπορεί να παρέχει έως και 7,2 kW με μονοφασική σύνδεση και έως 11 kW με τριφασική σύνδεση. Για παράδειγμα, με ισχύ 7,2 kW, ένα SKODA ENYAQ iV 50 με εντελώς άδεια μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί πλήρως εντός 7,5 ωρών. Τον ίδιο χρόνο θα χρειαστεί ένα πλήρως αποφορτισμένο SKODA ENYAQ iV 80 – με μεγαλύτερη συγκριτικά μπαταρία – σε ένα φορτιστή 11 kW με τριφασική σύνδεση, για να φορτιστεί στο 100% της χωρητικότητάς του. Το SKODA SUPERB iV με plug-in υβριδικό κινητήριο σύστημα υποστηρίζει μέγιστη ισχύ φόρτισης 3,6 kW. Αυτό σημαίνει ότι η αποφορτισμένη μπαταρία του των 13 kWh, επαναφορτίζεται πλήρως εντός 3,5 ωρών.

Εκτός από τα δημόσια σημεία γρήγορης φόρτισης του πανευρωπαϊκού δικτύου φόρτισης IONITY, στο οποίο συμμετέχει το Volkswagen Group, αυτό περιλαμβάνει πολλά άλλα δημόσια σημεία φόρτισης που διαχειρίζονται άλλοι πάροχοι. Η χρέωση γίνεται σε μηνιαία βάση, με χρήση είτε κάρτας με RFID chip είτε εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Στην Ελλάδα, το POWERPASS δεν είναι ακόμα διαθέσιμο καθώς βρίσκει εφαρμογή σε ήδη εκτεταμένο δίκτυο δημόσιας φόρτισης, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους φορτιστές SKODA iV, θα ανακοινωθούν με το λανσάρισμα του Enyaq iV στην ελληνική αγορά, τον επόμενο μήνα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!