Kia EV6: Αστραπιαία φόρτιση και αυτονομία 510 χλμ.

Το ηλεκτρικό crossover απογειώνει σχεδιαστικά και τεχνολογικά την κορεάτικη μάρκα

Kia EV6: Αστραπιαία φόρτιση και αυτονομία 510 χλμ.

Το ηλεκτρικό crossover απογειώνει σχεδιαστικά και τεχνολογικά την κορεάτικη μάρκα

Τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του EV6, του πρώτου μοντέλου της που βασίζεται στην αποκλειστική για ηλεκτρικά αυτοκίνητα πλατφόρμα E-GMP, παρουσίασε η Kia. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης που παρακολούθησε το MotorOne, τονίστηκε πόσο σημαντικό είναι το λανσάρισμα του μεσαίου ηλεκτρικού crossover, τόσο στο σχεδιαστικό όσο και στο τεχνολογικό κομμάτι.

Προϊόν συνεργασίας των τριών σχεδιαστικών στούντιο της Kia, στην Namyang της Κορέας, τη Φρανκφούρτη και το Ιρβάιν των ΗΠΑ, το EV6 θα κατασκευάζεται στη Νότια Κορέα και θα κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Θα ακολουθήσουν άλλα 10 ηλεκτρικά Kia μέχρι το 2026, έξι εκ των οποίων θα βασίζονται στην E-GMP και τα υπόλοιπα τέσσερα θα αποτελούν μηδενικών ρύπων παραλλαγές των ήδη υπαρχόντων μοντέλων.

Το EV6 θα κατασκευάζεται στη Νότια Κορέα. Θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες παγκόσμιες αγορές από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με τις online κρατήσεις  να ξεκινούν από τις 30 Μαρτίου σε ορισμένες αγορές.

Δείτε στο ακόλουθο video το Kia EV6 GT σε drag race, απέναντι σε supercars όπως η Ferrari California T και η McLaren 570S.

Δύναμη, χώροι και αυτονομία για όλους

Η πλατφόρμα E-GMP «λύνει» τα χέρια τόσο των σχεδιαστών όσο και των μηχανολόγων της Kia, διαμορφώνοντας ένα δυναμικό αμάξωμα και ένα ευρύχωρο εσωτερικό. Το Kia EV6 έχει compact εξωτερικές διαστάσεις (μήκος 4,68 μέτρα, πλάτος 1,88 μ. και ύψος 1,55 μ) και όμως χάρη στην τοποθέτηση των τροχών στα άκρα του αμαξώματος έχει μεταξόνιό του παραπέμπει στην μεγάλη κατηγορία (2,9 μέτρα). Το επίπεδο πάτωμα στην καμπίνα των επιβατών αυξάνει τα επίπεδα άνεσης, ενώ ο χώρος αποσκευών των 520 λίτρων καλύπτει τις ανάγκες μίας τυπικής οικογένειας.

 

Το ηλεκτρικό crossover θα κυκλοφορήσει σε τρεις εκδόσεις: EV6, EV6 GT-Line και EV6 GT. Οι δύο πρώτες θα μπορούν να συνδυαστούν είτε με τη βασική μπαταρία των 58 kWh, είτε με την μεγάλη, χωρητικότητας 77,4 kWh, με κίνηση στους πίσω ή σε όλους τους τροχούς (με ένα και δύο μοτέρ, αντίστοιχα). Οι πισωκίνητες εκδόσεις έχουν ισχύ 170 ή 228 ίππους, ενώ οι τετρακίνητες 235 ή 325 ίππους. Το κορυφαίο EV6 GT είναι αποκλειστικά 4×4, με την μεγάλη μπαταρία, ισχύ 585 ίππων και επιδόσεις που αντιστοιχούν σε σπορ αυτοκίνητο: 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 3,5 δλ. και τελική ταχύτητα 260 χλμ/ώρα.

Η αυτονομία με μία φόρτιση φθάνει έως τα 510 χλμ. στην πισωκίνητη έκδοση με την μεγάλη μπαταρία, ενώ η δυνατότητα ταχυφόρτισης 800V «μηδενίζει» τους χρόνους για το γέμισμα της μπαταρίας: φόρτιση 10-80% σε 18 λεπτά ή εξασφάλιση αυτονομίας 100 χλμ. σε μόλις 4,5 λεπτά! Επιπλέον, η λειτουργία V2L (Vehicle to Load) επιτρέπει στο EV6 να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε υποδομές, να φορτίζει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή εξοπλισμό κάμπινγκ.

Η «μύτη» της Kia εξελίσσεται    

Στο εμπρός μέρος συναντάμε την εξέλιξη της μάσκας «Tiger Nose», η οποία ονομάζεται «Digital Tiger Face» στο πνεύμα της εποχής. Ο σχεδιασμός των φωτιστικών σωμάτων περιλαμβάνει ένα «διαδοχικό» μοτίβο. Χαμηλότερα υπάρχει η εισαγωγή αέρα που οπτικά κάνει το εμπρός μέρος να φαίνεται φαρδύτερο, ενώ ο αέρας διοχετεύεται και κάτω από το επίπεδο δάπεδο για βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση. Το προφίλ του EV6 παραπέμπει σε crossover, με μοντέρνα, κομψή και αεροδυναμική σιλουέτα. Η έντονη κλίση των παρμπρίζ  προσφέρει δυναμισμό σε συνδυασμό με τα τονισμένα άκρα του αμαξώματος. Το κυρτό καπό και οι τονισμένοι ώμοι και φτερά στους πίσω τροχούς δίνουν την αίσθηση ενός ρευστού κομψοτεχνήματος πάνω σε τροχούς.

Σχεδιασμένο για βέλτιστη αεροδυναμική, το πίσω μέρος ξεχωρίζει από μια κεκλιμένη πίσω κολόνα C με ενσωματωμένη μια μαύρη, γυαλιστερή επιφάνεια που οπτικά διευρύνει το κρύσταλλο. Ψηλότερα βρίσκεται μια διακριτική αεροτομή οροφής που διοχετεύει τον αέρα προς τα κάτω και πάνω από το μοναδικό πίσω φως του αυτοκινήτου.

Οι σύγχρονες πλατφόρμες για ηλεκτρικά μοντέλα προσφέρουν άριστη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του EV6. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της καμπίνας είναι η κυρτή οθόνη υψηλής ευκρίνειας για τα συστήματα ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πλοήγησης. Εκτείνεται από το τιμόνι προς το μέσο του αυτοκινήτου, εμφανίζει ένα πίνακα οργάνων μπροστά από τον οδηγό, καθώς και την περιοχή απεικόνισης των πολυμέσων και της πλοήγησης πάνω από την κεντρική κονσόλα. Το πλάτος της οθόνης δημιουργεί μια καθηλωτική εμπειρία για τον οδηγό, ενώ ένας ελάχιστος αριθμός φυσικών διακοπτών προσφέρει μια απρόσκοπτη και χαλαρωτική εμπειρία οδήγησης.

Κάτω από την οθόνη, οι επιβάτες ελέγχουν τις ρυθμίσεις θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, χρησιμοποιώντας διακόπτες αφής, ενώ κάτω από αυτό το πάνελ, το ταμπλό κλίνει προς τα εμπρός του αυτοκινήτου, δημιουργώντας μια αίσθηση ευρυχωρίας για τις εμπρός θέσεις των επιβατών. Τα καθίσματα είναι λεπτά, ελαφρά και με επενδύσεις που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά.

Η φιλοσοφία Opposites United βασίζεται σε πέντε πυλώνες σχεδιασμού:

Bold for Nature:  βασίζεται στην αλληλεπίδραση με τη φύση, τα σχήματα και τις αναλογίες που βρίσκονται τόσο στο φυσικό όσο και στον ανθρώπινο κόσμο. Τα εξωτερικά σχέδια χαρακτηρίζονται από ένα συνδυασμό καθαρών και απλών γραμμών με έντονες, συνεχώς μεταβαλλόμενες επιφάνειες.

Joy for Reason:  επικεντρώνεται στην αίσθηση και την ατμόσφαιρα που θα συνοδεύει τα μελλοντικά μοντέλα της Kia για να βελτιώνει την διάθεση των επιβατών, με την υιοθέτηση νέων οργανικών υλικών και πιο τολμηρών χρωμάτων, εκφράζοντας μια νεανική και ανάλαφρη αίσθηση.

Power to Progress: βασίζεται στα σύγχρονα ισχυρά σημεία της μάρκας. Τα μελλοντικά σχέδια θα βασιστούν στην εμπειρία και τη δημιουργικότητα για να εφεύρουν και να επινοήσουν νέα μοτίβα.

Technology for Life: περικλείει νέες τεχνολογίες και καινοτομίες για την προώθηση θετικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Τα μελλοντικά οχήματα της μάρκας θα υιοθετήσουν μια εμπειρία νέας γενιάς στο αυτοκίνητο (UX) μέσω σχεδιασμού και καινοτομίας στο φωτισμό, την αίσθηση και τη συνδεσιμότητα.

Tension for Serenity: προκαλεί την ορμή μεταξύ αντίθετων δυνάμεων και δημιουργικών αντιθέσεων. Παρέχει εντυπωσιακές σχεδιαστικές έννοιες που χρησιμοποιούν ευκρινείς, εξαιρετικά τεχνικές λεπτομέρειες για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής τάσης.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!