Safe X-must-Τεχνολογία

Toyota: Η ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

Το προηγμένο σύστημα ασφάλειας Toyota Safety Sense περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των μοντέλων της ιαπωνικής φίρμας και μαζί με τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού τα καθιστούν απόλυτα ασφαλή.

Επειδή για την Toyota η ασφάλεια δεν είναι προαιρετική, η εταιρεία εξοπλίζει όλα τα μοντέλα της με την πιο πρόσφατη γενιά του T-Mate, το οποίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη σειρά συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας Toyota Safety Sense που φέρει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε αυτόν τον τομέα.

Στο τρίτο στάδιο εξέλιξής του πλέον, παρέχει ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα ασφάλειας και σε συνεργασία με τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS) καθιστούν τα μοντέλα της Toyota απόλυτα ασφαλή.

Επιπλέον, το T-Mate προστατεύει όχι μόνο τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, αλλά και όλους τους χρήστες του δρόμου, αποτελώντας στόχο και μέρος της δέσμευσης της Toyota για ασφάλεια στο δρόμο και να καταφέρει να καταστήσει τα ατυχήματα παρελθόν. Δείτε αναλυτικά τα προηγμένα συστήματα ασφάλειας της Toyota.

Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης (Pre-Collision System)

Το Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης φροντίζει για την αποφυγή πιθανής σύγκρουσης. Αυτό το επιτυγχάνει με το συνδυασμό μιας κάμερας με αισθητήρα και ένα ραντάρ υψηλής ακρίβειας, το οποίο παρακολουθεί αδιάλειπτα το περιβάλλον εμπρός από το όχημα και με ταχύτητες κίνησης από 15 έως 140 χλμ./ώρα, έτσι ώστε να καθορίσει πιθανό κίνδυνο.

Σε πρώτη φάση προειδοποιεί τον οδηγό με οπτικό και ηχητικό σήμα, προκειμένου να φρενάρει το αυτοκίνητο. Την ίδια στιγμή προετοιμάζει τα φρένα, δίνοντας σε αυτή μεγαλύτερη ισχύ για καλύτερη αποτελεσματικότητα όταν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ.

Ωστόσο, ακόμα και αν ο οδηγός δεν καταφέρει να επέμβει έγκαιρα, το σύστημα αναλαμβάνει αυτόνομα να ασκήσει πέδηση, προκειμένου να αποτρέψει ή να μετριάσει τη σύγκρουση. Στο Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης περιλαμβάνει επίσης Ανίχνευση Ποδηλάτων και Ανίχνευση Πεζών, τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα.

Adaptive Cruise Control (ACC)

Το σύστημα αυτό παρέχει τη δυνατότητα στο όχημα να διατηρεί την ταχύτητα σταθερή, χωρίς τη χρήση γκαζιού, υπολογίζοντας την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και διατηρώντας μια ελάχιστη. Αν μειωθεί αυτή, τότε το σύστημα ελαττώνει την ταχύτητα, έτσι ώστε να διατηρήσει την ελάχιστη προεπιλεγμένη απόσταση. Αυτό το επιτυγχάνει επενεργώντας στα φρένα για να επιβραδύνει ή ακόμα και να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο, αν χρειαστεί.

Αντίστροφα, αν η απόσταση από το προπορευόμενο όχημα αυξηθεί, τότε το σύστημα επενεργεί στο γκάζι για να επιταχύνει το αυτοκίνητο, μέχρι να επανέρθει στην αρχική προεπιλεγμένη ταχύτητα και εφόσον η κυκλοφορία το επιτρέπει. Σε περίπτωση αυξημένης κυκλοφορίας, τότε ο οδηγός θα πρέπει να χειριστεί μόνος του το τιμόνι, ενώ όμως το σύστημα διατηρεί την κατάλληλη απόσταση και ταχύτητα.

Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας (Road Sign Assist)

Το T-Mate περιλαμβάνει στη φαρέτρα του και ένα σύστημα που αναγνωρίζει τα σήματα κυκλοφορίας, προβάλλοντας στον οδηγό σχετικές πληροφορίες. Αυτές εμφανίζονται στην έγχρωμη οθόνη υψηλής ευκρίνειας του πίνακα οργάνων. Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον οδηγό, τότε το σύστημα τον ειδοποιεί με ηχητικά ή οπτικά σήματα. Όταν συνδυάζεται με το Adaptive Cruise Control προτείνει τυχόν απαραίτητες προσαρμογές.

Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας (Lane Trace Assist)

Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιεί μια κάμερα με αισθητήρα και ένα ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος, «διαβάζει» τη διαγράμμιση του δρόμου εμπρός από το αυτοκίνητο ή την πορεία του προπορευόμενου οχήματος ή ακόμα και την άκρη του δρόμου, προκειμένου να εκτιμήσει τη θέση του αυτοκινήτου, κάνοντας την οδήγηση σε ανοιχτό δρόμο ακόμα ασφαλέστερη. 

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο παρεκκλίνει της πορείας του, τότε το σύστημα εφαρμόζει υποβοήθηση στο τιμόνι, προκειμένου να το επαναφέρει. Απαραίτητη προϋπόθεση λειτουργίας του, να είναι ενεργοποιημένα τα συστήματα Ειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας και Adaptive Cruise Control.

Αυτόματη Λειτουργία Προβολέων (Automatic High Beam)

Μια εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία που βελτιστοποιεί την ορατότητα και εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια σε νυχτερινή οδήγηση. Μία κάμερα που είναι τοποθετημένη κοντά στον εσωτερικό καθρέφτη ανιχνεύει τα φώτα των οχημάτων από το αντίθετο ρεύμα, καθώς και αυτών που προπορεύονται, ενώ ελέγχει επίσης τη φωτεινότητα του δρόμου. 

Ακολούθως, εναλλάσσει αυτόματα τη λειτουργία των προβολέων μεταξύ υψηλής και μεσαίας δέσμης φώτων με αποτέλεσμα ο οδηγός να παραμένει πλήρως συγκεντρωμένος στο δρόμο, με ασφάλεια και άνεση.

Σύστημα Διακοπής Οδήγησης σε Έκτακτη Ανάγκη (Emergency Driving Stop System)

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το σύστημα αυτό προστατεύει τον οδηγό και άλλους χρήστες του δρόμου. Αναλυτικότερα, εάν το σύστημα δεν ανιχνεύσει δράση του οδηγού για κάποιο χρονικό διάστημα, ακούγονται ηχητικές προειδοποιήσεις για να τον ενημερώσουν. 

Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν αποκριθεί, το όχημα επιβραδύνει και σταματά στην άκρη της λωρίδας του εντελώς αυτόματα. Τα φώτα κινδύνου ενεργοποιούνται για να προειδοποιήσουν τους άλλους χρήστες του δρόμου και οι πόρτες ξεκλειδώνουν για να επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, εάν χρειαστεί.

Σύστημα Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitoring)

Το συγκεκριμένο σύστημα συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια, αφού προειδοποιεί έγκαιρα τον οδηγό για όχημα που μπορεί να βρίσκεται εκτός του οπτικού του πεδίου

Αναλυτικότερα, το Σύστημα Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου χρησιμοποιώντας αισθητήρες-ραντάρ που βρίσκονται πίσω, ανιχνεύει όχημα που βρίσκεται δίπλα στο αυτοκίνητο ή μέσα στο «τυφλό» σημείο πίσω και τότε μια προειδοποιητική φωτεινή ένδειξη εμφανίζεται στον σχετικό καθρέπτη, συμβάλλοντας στην άνεση και την ασφάλεια.

Σύστημα Ανίχνευσης Κόπωσης Οδηγού (Driver Monitor Camera)

Χρησιμοποιώντας μία κάμερα που βρίσκεται τοποθετημένη πάνω από το τιμόνι για να παρακολουθεί την εγρήγορση και την κατάσταση του οδηγού, το Σύστημα Ανίχνευσης Κόπωσης Οδηγού συμβάλει με τη σειρά του στην άνεση και φυσικά στην ασφάλεια. 

Έτσι, όταν ανιχνεύσει ασυνήθιστη συμπεριφορά του οδηγού, όπως κούραση, ενεργοποιεί μια φωτεινή προειδοποίηση στον ψηφιακό πίνακα οργάνων, αλλά και μια ηχητική ειδοποίηση, προκειμένου να επαναφέρει τον οδηγό στην κανονική του κατάσταση.

Σύστημα Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης e-Call

Το Σύστημα Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης e-Call επιτρέπει στους επιβάτες να ειδοποιούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πιέζοντας έναν διακόπτη εντός του οχήματος. Σε περίπτωση ατυχήματος ή όταν ανοίξουν οι αερόσακοι του οχήματος, το σύστημα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα.

Toyota Smart Connect – Οδικά Συμβάντα

Πρόκειται για μια εξελιγμένη λειτουργία η οποία μέσω του Toyota Smart Connect ειδοποιεί τον οδηγό για επικείμενες επικίνδυνες συνθήκες στη διαδρομή, όπως ατυχήματα ή ολισθηρές επιφάνειες. Αυτό το κάνει συλλέγοντας πληροφορίες από άλλους οδηγούς και εμφανίζοντας ειδοποιήσεις στην οθόνη πολυμέσων του οχήματος. Ανάλογα με τον τύπο του συστήματος πολυμέσων, μπορούν επίσης να αναφερθούν πιθανοί κίνδυνοι, συμβάλλοντας στη συνολική βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Σύστημα Υποβοήθησης Προηγμένου Παρκαρίσματος (Advanced Park)

Το συγκεκριμένο σύστημα βοηθάει τον οδηγό να έχει τον πλήρη έλεγχο κατά την διάρκεια της διαδικασίας στάθμευσης. Το σύστημα ελέγχει την επιτάχυνση του οχήματος, την σταθερότητα του τιμονιού, την χρήση του φρένου και την αλλαγή ταχυτήτων, με την απαραίτητα προϋπόθεση να συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο, έτσι ώστε να βοηθήσει στο παρκάρισμα με ασφάλεια σε οποιοδήποτε σημείο. 

Μπορεί ακόμη και να απομνημονεύσει τις αγαπημένες σας θέσεις στάθμευσης που δεν ορίζονται από προκαθορισμένες γραμμές του δρόμου ή παράπλευρες επιφάνειες. Επιπλέον, το Σύστημα Πανοραμικής Προβολής συνδυάζει λήψεις από 4 κάμερες ώστε να παρέχει μια 360ο 3D προβολή γύρω από το αυτοκίνητο, εμφανίζοντας στην οθόνη αφής Toyota Touch την εικόνα. 

Σύστημα Ειδοποίησης Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας με Αυτόματη Πέδηση (Rear Cross Traffic Alert with Automatic Braking)

Αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να προστατεύει εσάς και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου σε χώρους στάθμευσης με περιορισμένη ορατότητα. Κατά την έξοδό σας από ένα χώρο στάθμευσης, το σύστημα ανιχνεύει για τυχόν κίνηση οχημάτων ή πεζών που πλησιάζουν από αριστερά ή δεξιά του οχήματος. 

Με ηχητικά και οπτικά σήματα θα σας ειδοποιήσει για την διερχόμενη κίνηση και θα ενεργοποιήσει την αυτόματη πέδηση για να αποφύγετε μια σύγκρουση. Επιπλέον, το Σύστημα Έξυπνων Αισθητήρων με Αυτόματη Πέδηση προειδοποιεί τον οδηγό για εμπόδια εμπρός ή πίσω από το αυτοκίνητο και ενεργοποιεί την αυτόματη πέδηση για να ενισχύσει την αποφυγή

Σύστημα Υποβοήθησης Aσφαλούς Eξόδου (Safe Exit Assist)

Στόχος της λειτουργίας αυτού του συστήματος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας του οδηγού και των επιβατών. Χρησιμοποιεί το ραντάρ του Blind Spot Monitor για να βοηθήσει τον οδηγό να αποφύγει μια σύγκρουση μεταξύ μιας ανοιχτής πόρτας ή επιβατών που εξέρχονται από το οχήματα ή ποδηλάτες που πλησιάζουν από το πίσω μέρος. Εάν το σύστημα κρίνει ότι υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης, ανάβει μια ένδειξη στον εξωτερικό καθρέφτη καθώς ενεργοποιεί και ηχητική ειδοποίηση.

 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Concept & Design: Νόνικα Βλασσοπούλου
Αρχισυντάκτης: Γιάννης Καλογερόπουλος
Video: Γιώργος Σαργιαννίδης
Κείμενα: MotorOne.gr Team Work
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Δεκεμβρίου 2022