H Jaguar I-PACE στην… υπηρεσία ηλεκτρικού αεροπλάνου

Το ηλεκτρικό SUV είναι όχημα υποστήριξης στην απόπειρα κατάρριψης του ρεκόρ ταχύτητας

H Jaguar I-PACE στην… υπηρεσία ηλεκτρικού αεροπλάνου

Το ηλεκτρικό SUV είναι όχημα υποστήριξης στην απόπειρα κατάρριψης του ρεκόρ ταχύτητας

Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV Jaguar I-PACE είναι το όχημα ρυμούλκησης και υποστήριξης ενός βρετανικού προγράμματος που έχει σαν στόχο να καταρρίψει το ρεκόρ ταχύτητας σε πτήση με ηλεκτρικό αεροπλάνο στο τέλος του 2021. Με στόχο να ξεπεράσει τα 480 χλμ/ώρα, η ομάδα «Spirit of innovation» της Rolls-Royce έχει ήδη ολοκληρώσει τις δοκιμές στο έδαφος και σύντομα θα αρχίσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις.

Το αεροσκάφος έχει δημιουργηθεί από το πρόγραμμα ACCEL -Accelerating the Electrificaton of Flight – (Επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης στις πτήσεις) , στο οποίο συνεργάτες είναι η YASA, εταιρία που κατασκεύασε τον ηλεκτροκινητήρα και τα χειριστήρια και η αεροπορική start-up Electroflight.

Ο Rob Watson, Διευθυντής της Rolls-Royce Electrical δήλωσε: «Η Rolls-Royce και η Jaguar Land Rover είναι πρωτοπόροι του Ηνωμένου Βασιλείου στην προώθηση της ηλεκτρικής τεχνολογίας. Είμαστε χαρούμενοι που η Jaguar Land Rover μας παραχωρεί οχήματα I-PACE και μας βοηθά να αναπτύξουμε το ταχύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος στον κόσμο. Είναι σημαντικό για εμάς ότι το πρόγραμμα ACCEL είναι μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος και υποστηρίζοντας αυτή την αρχή, όλα τα βοηθητικά αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιήσουμε στο έδαφος θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά».

Το αεροπλάνο «Spirit of innovation» εφοδιάζεται με σύστημα πρόωσης που αποδίδει ισχύ περισσότερη των 500 ίππων με την πιο ισχυρή μπαταρία που φτιάχτηκε ποτέ για αεροσκάφος να παρέχει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 250 σπίτια ή να πετάξει από το Λονδίνο στο Παρίσι με μόνο μια φόρτιση.

Το I-PACE χρησιμοποιεί δύο ηλεκτρικούς κινητήρες που παράγουν συνδυαστικά 400 ίππους μέσω μιας μεγάλης μπαταρίας ιόντων λίθου, χωρητικότητας 90 kWh. Συμπωματικά, το I-PACE παρέχει αυτονομία 470 χιλιομέτρων με μία φόρτιση, ακριβώς όση είναι η απόσταση οδικώς από το Λονδίνο προς το Παρίσι. Και με τη δυνατότητα φόρτισης στα 100 kW, οι οδηγοί της  I-PACE μπορούν να έχουν επιπλέον αυτονομία 125 χιλιομέτρων σε μόλις 15 λεπτά.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!