Πόσο καταναλώσαμε με ηλεκτρικό αυτοκίνητο μόνο στην εθνική οδό; (video)

Σε πολλές συζητήσεις έχει τεθεί το εξής ερώτημα: Πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάνω στην εθνική οδό με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με φυσιολογικές ταχύτητες (120 χλμ./ώρα) και ενεργοποιημένο τον κλιματισμό;

Αυτό ακριβώς δοκιμάσαμε και στην προκειμένη περίπτωση επιλέξαμε την αμιγώς ηλεκτρική BMW iX3. Το γερμανικό μοντέλο εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 5ης γενιάς απόδοσης 286 ίππων και 400 Nm ροπής. Η ισχύς μεταφέρεται στους πίσω τροχούς, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 6,8 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι από 18,5 kWh, ωστόσο αυτό διαφέρει ανάλογα με την έκδοση του αυτοκινήτου, ενώ η μπαταρία με συνολικό ενεργειακό περιεχόμενο 80 kWh προσφέρει αυτονομία έως και 460 χιλιόμετρα (WLTP).

Η αποστολή

Στόχος μας ήταν να οδηγήσουμε και να μετρήσουμε την κατανάλωση ρεύματος μόνο για το τμήμα της εθνικής οδού και σε πραγματικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι οι ταχύτητες μας είναι στα όρια του αυτοκινητόδρομου και με τη βοήθεια του adaptive cruise control κρατήσαμε τα 120 χλμ./ώρα σταθερά (όσο μας επιτρεπόταν).

Συνεπώς, δεν ταξιδέψαμε με 90 ή 100 χλμ./ώρα και… πίσω από ένα μεγάλο φορτηγό, αλλά όπως θα οδηγούσαμε στην εθνική οδό με οποιοδήποτε αυτοκίνητο που εφοδιάζεται με θερμικό κινητήρα. Φυσικά και με τον κλιματισμό ανοιχτό.

Η φόρτιση

Κατευθυνθήκαμε από την Αθήνα έως το ΣΕΑ Σχηματαρίου, μια απόσταση περίπου 50 χιλιόμετρα, όπου κάναμε μία ολιγόλεπτη στάση και φορτίσαμε στον ταχυφορτιστή των 50 kW. Η πραγματική ταχύτητα φόρτισης ήταν περίπου 43-44 kW και σε σχεδόν 18 λεπτά η BMW iX3 “φορτώθηκε” με 13,3 kWh. Το συνολικό κόστος που πληρώσαμε ήταν 8,63 ευρώ, μιας και η kWh στον συγκεκριμένο ταχυφορτιστή είναι 0,65 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το κόστος του οικιακού ρεύματος είναι κάτω από 3 ευρώ ανά kWh, σύμφωνα με τις τελευταίες τιμές ενέργειας. Εάν τώρα ο ταχυφορτιστής ήταν 150 kW, τότε η BMW μπορεί να “γεμίσει” με αυτονομία 100 χιλιομέτρων ανά 10 λεπτά.

Κατά την άφιξη μας στο ΣΕΑ Σχηματαρίου η μέση κατανάλωση ρεύματος που μας ανέφερε το αυτοκίνητο ήταν 19,3 kWh/100 χλμ., αλλά για να έχει βάση μια τέτοια μέτρηση, θα έπρεπε να επιστρέψουμε και στο σημείο αρχικής εκκίνησης.

Η “δική” μας BMW iX3 εφοδιάζεται με τις νέες αεροδυναμικές ζάντες 20 ιντσών σε σχέδιο Μ και φέρει πλούσιο εξοπλισμό. Το εσωτερικό αποτελείται από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών, απ’όπου μπορούσαμε να προγραμματίσουμε και να έχουμε άμεση επαφή με τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού.

Τελικά;

Μετά από την ξεκούραστη επιστροφή, τα στοιχεία που συλλέξαμε από τη δοκιμή ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Πιο συγκεκριμένα, η μέση κατανάλωση ενέργειας που σημειώθηκε ήταν 21 kWh/100 χλμ. για μία απόσταση 105 χιλιομέτρων, κάτι που -προσωπικά- δεν περίμενα. Πίστευα ότι η κατανάλωση θα εκτοξευόταν και το άγχος μου… μαζί με αυτή.

Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι σε μεγάλη ανάπτυξη, γεγονός που διευκολύνει τους κατόχους EVs οχημάτων για να μπορούν να μετακινούνται άνετα τόσο εκτός αστικού φόντου, χωρίς το άγχος της αυτονομίας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!