Τι είναι το Isofix και πως χρησιμοποιείται;

Τι είναι το Isofix, ποιά είναι η χρησιμότητά και τα οφέλη του και ποιά η σύγκρισή του με τη ζώνη ασφαλείας.

Τι είναι το Isofix και πως χρησιμοποιείται;

Τι είναι το Isofix, ποιά είναι η χρησιμότητά και τα οφέλη του και ποιά η σύγκρισή του με τη ζώνη ασφαλείας.

Το ISOFIX είναι ένας εύκολος και ασφαλής τρόπος ασφάλισης του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο. Γλιτώνει τους γονείς από το να χρειάζεται να παλεύουν με μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το κάθισμα του αυτοκινήτου κάθε φορά που θέλουν να βγουν έξω και τους δίνει τη σιγουριά ότι τα παιδιά θα είναι προστατευμένα σε περίπτωση ατυχήματος.

Το σύστημα ISOFIX βασίζεται σε δύο μεταλλικές θηλιές μεταξύ της πλάτης του καθίσματος και της βάσης του καθίσματος. Σε ορισμένα αυτοκίνητα, αυτοί είναι σαφώς ορατοί. Οι μεταλλικοί βρόχοι αποτελούν μέρος της δομής του αυτοκινήτου, οπότε είναι απίστευτα ισχυροί. Μια βάση ISOFIX χρησιμοποιεί πινέζες για να στερεωθεί σε αυτούς τους βρόχους. Για να ασφαλίσετε το κάθισμα, θα υπάρχει είτε ένα πόδι που κάθεται στο πάτωμα στο χώρο των ποδιών είτε θα κουμπώσετε έναν ιμάντα στο πάνω λουρί – το γάντζο στο πίσω μέρος του καθίσματος που είναι ορατό αν κοιτάξετε στο πορτμπαγκάζ.

Ανάλογα με τον τύπο και τη μάρκα του καθίσματος αυτοκινήτου, μπορεί να μπορείτε να αφαιρέσετε το κάθισμα και να αφήσετε τη βάση ISOFIX στη θέση της. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα καθίσματα που έχουν σχεδιαστεί για μικρότερα παιδιά, όπου το κάθισμα αυτοκινήτου μπορεί να αλλάξει από το αυτοκίνητο στο καροτσάκι.

Πώς μοιάζει το ISOFIX;

Στο πίσω μέρος πολλών νέων αυτοκινήτων, τα σημεία ISOFIX θα είναι επισημασμένα και ευδιάκριτα. Είναι συνήθως τετράγωνα κουτάκια που βρίσκονται στις γωνίες κάθε πίσω καθίσματος και συχνά έχουν καλύμματα από πάνω τους. Αφαιρέστε τα καλύμματα και θα δείτε τις μεταλλικές θηλιές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Τα καθίσματα με σημεία ISOFIX τείνουν επίσης να έχουν ετικέτες πάνω τους.

Εάν τα σημεία ISOFIX δεν είναι άμεσα ορατά, τραβήξτε την πλάτη του καθίσματος ελαφρώς προς τα εμπρός σαν να την αναδιπλώνετε. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τις μεταλλικές θηλιές στο κενό μεταξύ της βάσης και της πλάτης του καθίσματος. Αν είναι κρυμμένα έτσι, θα χρειαστείτε αντάπτορες (συνήθως παρέχονται με το παιδικό κάθισμα) που κουμπώνουν στις θηλιές και διασφαλίζουν ότι στερεώνετε το κάθισμα στα σωστά σημεία. Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα έχει κουμπώσει στη θέση του.

Μόλις τα σημεία ISOFIX του αυτοκινήτου σας είναι προσβάσιμα, είστε έτοιμοι να τοποθετήσετε το κάθισμά σας. Για αυτοκίνητα με περιορισμένο πίσω χώρο ή αν έχετε ένα ογκώδες κάθισμα αυτοκινήτου, θα σας φανεί χρήσιμο να μετακινήσετε το μπροστινό κάθισμα προς τα εμπρός για να έχετε περισσότερο χώρο. Ευθυγραμμίστε τις προεξοχές του καθίσματος αυτοκινήτου με τα σημεία ISOFIX και αν έχουν τοποθετηθεί σωστά, θα κουμπώσουν και δεν θα μπορείτε να τις τραβήξετε πίσω. Τα περισσότερα καθίσματα αυτοκινήτου έχουν επίσης μια καρτέλα που γίνεται πράσινη για να σας ενημερώσει ότι το κάθισμα έχει τοποθετηθεί σωστά.

Το παιδικό σας κάθισμα μπορεί να διαθέτει ένα επεκτεινόμενο στήριγμα το οποίο τοποθετείται στο χώρο των ποδιών για να διατηρεί το κάθισμα ασφαλές. Και πάλι, αυτό θα πρέπει να έχει μια πράσινη γλωττίδα για να δείχνει πότε έχει κλειδώσει στη θέση του. Εναλλακτικά, εάν το κάθισμά σας δεν διαθέτει στήριγμα, αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με το επάνω λουρί (που βρίσκεται στο πίσω μέρος του καθίσματος) και να τραβηχτεί σφιχτά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις οδηγίες εγκατάστασης στο κάθισμα του αυτοκινήτου για σαφήνεια.

Για να αφαιρέσετε ένα κάθισμα αυτοκινήτου ISOFIX, θα πρέπει απλώς να βγάλετε τις ακίδες και να σηκώσετε το πόδι προς τα πάνω (ή να το αποσυνδέσετε από το πάνω λουρί). Ο τρόπος εξαγωγής των ακίδων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα του καθίσματος αυτοκινήτου που διαθέτετε, αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι θα πρέπει να πατήσετε ένα κουμπί και στις δύο ακίδες για να απελευθερώσετε τη συγκράτησή τους στις μεταλλικές θηλιές.

ISOFIX έναντι ζώνης ασφαλείας:

Το να έχετε ένα αυτοκίνητο με ISOFIX έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους γονείς. Είναι ένα πολύ πιο ασφαλές σύστημα, επειδή έχετε συνδέσει το κάθισμα με τη δομή του αυτοκινήτου. Τα καθίσματα ISOFIX θα μετακινηθούν πολύ λιγότερο από ένα κάθισμα που είναι στερεωμένο με ζώνη ασφαλείας σε περίπτωση σύγκρουσης ή απότομου φρεναρίσματος.

Αυτό το σύστημα καθιστά επίσης γρήγορη και εύκολη την τοποθέτηση ή την αφαίρεση του παιδικού σας καθίσματος, κάτι που είναι χρήσιμο εάν το τοποθετείτε τακτικά σε διαφορετικά αυτοκίνητα ή εάν πρέπει να αναποδογυρίσετε τα καθίσματα για επιπλέον χώρο αποσκευών. Σας γλιτώνει επίσης από το να παλεύετε με τη ζώνη ασφαλείας πριν από κάθε ταξίδι, κάτι που θα εκτιμήσετε αν έχετε να μεταφέρετε ένα κουρασμένο νήπιο.

Το γεγονός ότι εγκαθίσταται εύκολα βελτιώνει επίσης την ασφάλεια. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδικά καθίσματα που ασφαλίζονται με τις ζώνες ασφαλείας εγκαθίστανται συχνά λανθασμένα, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει το παιδί σας σε κίνδυνο. Ένα γερμανικό ασφαλιστικό ινστιτούτο διαπίστωσε ότι μόνο τρία στα 10 καθίσματα είχαν τοποθετηθεί σωστά, ενώ το 95% των καθισμάτων ISOFIX είχαν τοποθετηθεί σωστά.

Τι είναι το ISOFIT και ποιά η διαφορά του με το ISOFIX;

Το ISOFIX και το ISOFIT αν και έχουν παρόμοιο όνομα, διαφέρουν ελάχιστα σε ορισμένα σημεία. Το ISOFIT είναι ένας τύπος καθίσματος αυτοκινήτου που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα σημεία ISOFIX του αυτοκινήτου, αλλά το παιδί χρησιμοποιεί τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου αντί να είναι δεμένο με ιμάντα. Τα καθίσματα ISOFIX είναι για ηλικίες 0-4 ετών, ενώ τα καθίσματα ISOFIT είναι σχεδιασμένα για ηλικίες 4-12 ετών.

Διαθέτει το αυτοκίνητό μου ISOFIX;

Τα σημεία ISOFIX έγιναν υποχρεωτικά στα αυτοκίνητα με τέσσερα ή περισσότερα καθίσματα τον Νοέμβριο του 2012, οπότε κάθε αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε μετά από αυτό το διάστημα θα το διαθέτει σίγουρα. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες τοποθετούν σημεία ISOFIX για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- πολυάριθμα αυτοκίνητα της δεκαετίας του 2000 διαθέτουν ISOFIX. Αυτό περιλαμβάνει ένα Renault Megane του 2003, ένα Honda Civic του 2006 και ένα Ford Fiesta του 2009. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι το Ford Focus 2004-2011 (και το σχετικό Ford C-MAX).

Αποκλειστική συνεργασία: Carbuyer

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!