Ημιαγωγοί: Όλοι μιλούν για αυτούς, αλλά τι κάνουν στο αυτοκίνητο;

Η έλλειψή τους σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην παράδοση νέων αυτοκινήτων

Ημιαγωγοί: Όλοι μιλούν για αυτούς, αλλά τι κάνουν στο αυτοκίνητο;

Η έλλειψή τους σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην παράδοση νέων αυτοκινήτων

Η σημαντικότητα των ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία καταδεικνύεται από το γεγονός ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Τα chip υπάρχουν κυριολεκτικά παντού πάνω στο αυτοκίνητο και μερικές φορές εκτελούν πολύ σημαντικές λειτουργίες. Αλλά μπορεί να μας εκπλήξει η λίστα με τις βασικές λειτουργίες για τις οποίες είναι υπεύθυνοι οι ημιαγωγοί. «Τα chip παίρνουν πολλές μορφές και αυτό ισχύει και για όσα χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα. Μπορεί να είναι από πολύ απλά εξαρτήματα έως ολόκληρα κυκλώματα που ελέγχουν περίπλοκα συστήματα», εξηγεί ο Marek Jancák, επικεφαλής της παραγωγής αυτοκινήτων στη Skoda.

Σχεδόν όλα τα είδη ημιαγωγών υπάρχουν σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, εκτός ίσως από τους πολύ ισχυρούς. «Λόγω της αποκεντρωμένης σχεδίασης των αυτοκινήτων, τα chip των μονάδων ελέγχου, για παράδειγμα, δεν έχουν το ίδιο επίπεδο απόδοσης όπως στους υπολογιστές ή στα κινητά τηλέφωνα υψηλής τεχνολογίας. Δεν χρειάζεται», λέει ο Jancák.

Στα αυτοκίνητα της Skoda, οι ημιαγωγοί αναλαμβάνουν πολλές λειτουργίες. Για παράδειγμα, τα φώτα LED είναι ημιαγωγοί: κάθε στοιχείο είναι ένα chip που εκπέμπει φως. Μόνο οι προβολείς LED αντιπροσωπεύουν εκατοντάδες chip στα σύγχρονα αυτοκίνητα. Οι πιο περίπλοκοι και εξελιγμένοι ημιαγωγοί αριθμούν αρκετές δεκάδες σε κάθε ένα αυτοκίνητο. Οι προβολείς που μόλις αναφέραμε, για παράδειγμα, χρειάζονται και μονάδες ελέγχου για να λειτουργήσουν.

Σύμφωνα με τον Jancák, οι ημιαγωγοί που διαχειρίζονται τις εκπομπές ρύπων του κινητήρα ή την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τη μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι  από τα πιο βασικά στοιχεία στα σημερινά αυτοκίνητα. «Στην πραγματικότητα, χωρίς chip τα σημερινά αυτοκίνητα δεν θα έφταναν ποτέ πουθενά», εξηγεί.

Τα chip επιτρέπουν στα αυτοκίνητα να πληρούν τις ολοένα και πιο αυστηρές απαιτήσεις ασφάλειας. Αερόσακοι, προεντατήρες ζωνών ασφαλείας, ABS και συστήματα ευστάθειας, διάφορα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης, ακόμη και το σύστημα ειδοποίησης e-Call , δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ημιαγωγούς. «Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διασφάλιση της λειτουργίας αυτών των συστημάτων. Ενώ ορισμένες βλάβες σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές είναι απλά ενοχλητικές, στα αυτοκίνητα δεν επιτρέπεται να συμβούν», τονίζει ο Marek Jancák.

Ημιαγωγοί χρησιμοποιούνται επίσης από εξαρτήματα άνεσης, όπως το ραδιόφωνο, η οθόνη αφής, ο κλιματισμός καθώς και άλλα εξαρτήματα των σύγχρονων αυτοκινήτων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!