Οι επιστημονικοί λόγοι «νεότητας» του 40άρη Fernando Alonso

O προπονητής του Fernando Alonso, Fabrizio Borra, αποκάλυψε ορισμένους από τους επιστημονικούς λόγους για τους οποίους ο Ισπανός 2 φορές Πρωταθλητής της Formula 1 εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστικός σε ένα πολύ απαιτητικό σπορ, ακόμα και στα 41 του χρόνια.

Οι επιστημονικοί λόγοι «νεότητας» του 40άρη Fernando Alonso

O προπονητής του Fernando Alonso, Fabrizio Borra, αποκάλυψε ορισμένους από τους επιστημονικούς λόγους για τους οποίους ο Ισπανός 2 φορές Πρωταθλητής της Formula 1 εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστικός σε ένα πολύ απαιτητικό σπορ, ακόμα και στα 41 του χρόνια.

Σε ηλικία 41 ετών, ο Fernando Alonso έχει ανέβει στο βάθρο και στα τρία Grand Prix που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν της Formula 1, αποδεικνύοντας ότι παραμένει πολύ ανταγωνιστικός, όταν έχει στη διάθεσή του ένα μονοθέσιο ικανό να παλέψει για τις πρώτες θέσεις. Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Alonso είναι ένας από τους καλύτερους οδηγούς που έχουν περάσει από τη Formula 1 τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, ενδέχεται να μην είναι ο κορυφαίος οδηγός σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα, αλλά βρίσκεται σε επίπεδο 9/10 σε όλους τους τομείς, κάνοντας το… μέσο όρο του εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Η αυξημένη αντίληψή του για τη γενική εικόνα του αγώνα και οι βαθμολογικές συνέπειες στο Πρωτάθλημα, η μνήμη του για κανονισμούς, το ένστικτο που έχει στην τοποθέτηση του μονοθεσίου στις κρίσιμες πρώτες στροφές του αγώνα, το μαχητικό του πνεύμα και το αστείρευτο κίνητρό του τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Ο 60χρονος Fabrizio Borra, είναι προπονητής του Fernando Alonso από την πρώτη σεζόν του Ισπανού οδηγού στη Formula 1, το 2001, με την ομάδα της Minardi. O Borra, που μαζί με τον φυσιοθεραπευτή Edoardo Bendinelli, φροντίζει τη σωματική προετοιμασία του Fernando Alonso, πιστεύει ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Ισπανού είναι «το ταλέντο και η επιστημονική προσέγγιση στην προετοιμασία του, η θαυμάσια μνήμη του, η ικανότητα να την επεξεργάζεται γρήγορα, το κίνητρο. Αλλά το πιο βασικό είναι ότι το απολαμβάνει».

«Είναι ένας πιλότος με αυστηρά επιστημονική προσέγγιση από τότε που τον ξέρω, και ήταν 17 χρονών, στη Minardi. Υπάρχει ένα μεγάλο ταλέντο ως βάση, όπως με τους μεγάλους Πρωταθλητές: Schumacher, Hamilton, Verstappen. Αλλά το DNA μετράει έως ένα σημείο, διότι εφαρμόζεται σε ένα περιβάλλον συνεχούς επιστημονικής προόδου».

«Ξεκινάει από το παλιό, αλλά πάντα έγκυρο, βασικό τρίγωνο της υγείας: δομικό, συναισθηματικό και χημικό-διατροφικό. Ξεκινάμε από την καλή πρωτύτερη ζωή αθλητή, την οποία πάντα ακολουθούσε. Αυτή είναι η βάση. Επιπλέον, η επιστήμη κάνει γιγαντιαία βήματα και μας σπρώχνει, χρόνο με το χρόνο, να συμπεριλάβουμε κάτι καινούργιο στο πρόγραμμα προετοιμασίας».

 «Διευκρινίζω ότι εγώ και ο Edoardo δεν κάνουμε τους παντογνώστες, αλλά συμβουλευόμαστε τους καλύτερους ειδικούς σε κάθε τομέα. Στη συνέχεια, εξηγούμε τα πράγματα στον Fernando που πρέπει πρώτα να δεχθεί να τα κάνει, ειδάλλως δεν κάνουμε τίποτα. Όταν εκείνος δώσει την έγκριση, ξεκινάμε εισάγοντας νέες πτυχές στην προετοιμασία του».

Αψηφώντας το γήρας

Αυτό που τον κάνει όμως φαινόμενο πλέον, είναι το γεγονός ότι έχει καταφέρει να αψηφήσει το… γήρας. Μάλιστα, έχει σκοπό να αγωνίζεται έως την ηλικία των 44 ετών, δηλαδή έως το τέλος της επόμενης χρονιάς. Για να το καταφέρει αυτό, ακολουθεί μία επιστημονική προσέγγιση στην προετοιμασία του.

Όπως εξηγεί ο Borra, «το νέο σύνορο είναι η γνωστική πτυχή. Πανεπιστημιακές έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου μπορεί να εκπαιδευτεί και μπορεί να βελτιωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και 80 ετών. Μιλάμε για πολλούς τομείς: μνήμη, συγκέντρωση, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, ικανότητα επεξεργασίας και επιλογής σε διλήμματα αποφάσεων, και αντανακλαστικά».

«Αν τα εκπαιδεύσεις όλα αυτά, μπορείς να εκμεταλλευτείς τη νευροπλαστικότητα, για να
καταπολεμήσεις τη γήρανση και να διατηρήσεις τις ικανότητες που είχες 20 ετών. Αλλά θα πρέπει να έχεις ξεκινήσει από όταν ήσουν μικρό παιδί. Είναι πολύ εύκολο να ανακαλύψεις πόσο το έχεις ανάγκη στα 40 σου. Ο Fernando, σε προχωρημένους τομείς όπως αυτός, πειραματίζεται με τον εαυτό του».

«Αυτόνομο νευρικό σύστημα, κιρκάδιος ρυθμός, συμπαθητικό/παρασυμπαθητικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πρώτο πρέπει να είναι ενεργό, ενώ τη νύχτα το δεύτερο. Κάθε πρωί, μόλις ξυπνήσει, κάνει ένα τεστ μεταβολής του καρδιακού ρυθμού του με μια ειδική συσκευή. Έτσι, διαπιστώνει αν τη νύχτα παρασυμπαθητικό σύστημα, που επιτρέπει στον οργανισμό να ανακάμψει, ήταν ενεργό. Εάν έχει συμβεί το αντίθετο και το συμπαθητικό σύστημα ήταν ενεργό, τότε είχε παραχθεί κορτιζόλη, η ορμόνης του στρες, όταν λέμε ότι κοιμηθήκαμε άσχημα».

«Είναι σαν να έχει αφήσεις αναμμένο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που δεν λειτουργούσε, αλλά κατανάλωνε ενέργεια. Σε αυτή την περίπτωση, προσαρμόζουμε την προπόνηση. Για να δώσω ένα άλλο παράδειγμα, προπονεί τα αντανακλαστικά του με ένα σύστημα φώτων (πίνακα Batak) που πολλοί ανακάλυψαν πρόσφατα, αλλά εκείνος το χρησιμοποιεί από το 2006. Παίζουμε προνοητικά, προβλέποντας τα προβλήματα».

Όσον αφορά το συναισθηματικό τομέα, ο Borra αναφέρει ότι «είναι ένας γενικός όρος, επειδή συγκεντρώνει τη μελέτη του αυτόνομου νευρικού συστήματος, της νευρομυϊκής διαχείρισης και του κινήτρου. Τρία πράγματα που αλληλοσυμπληρώνονται και εξακολουθούμε να μελετάμε».

Ο Borra αποκάλυψε επίσης σε αυτή τη συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere dello Sport, με ποιο τρόπο ο Alonso έχει τόσο καλή επίγνωση των τεκταινόμενων του αγώνα, ενόσω βρίσκεται στο cockpit του μονοθεσίου του: «Ελέγχει τι συμβαίνει στον αγώνα ρίχνοντας ματιές στις γιγαντοοθόνες που βρίσκονται στην πίστα για τους θεατές, και ζητάει συνεχώς πληροφορίες μέσω του ασύρματου».

F1 - Fernando Alonso (Aston Martin), GP Αυστραλίας 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!