Δοκιμάζουμε το Audi RS e-tron GT

Εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, διαπρέπει τεχνολογικά και υλοποιεί έτσι απλά την υπόθεση ταχύτητα και αποτέλεσμα. Το Audi RS e-tron GT φέρει δικαίως τον τίτλο του ταχύτερου Audi παραγωγής.

Δοκιμάζουμε το Audi RS e-tron GT

Εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, διαπρέπει τεχνολογικά και υλοποιεί έτσι απλά την υπόθεση ταχύτητα και αποτέλεσμα. Το Audi RS e-tron GT φέρει δικαίως τον τίτλο του ταχύτερου Audi παραγωγής.

Δύσκολα θα περάσεις απαρατήρητος με ένα Audi RS etron GT. Δεν είναι μόνο το έντονο κόκκινο σε αυτό το αυτοκίνητο δοκιμής που βγάζει μάτι, είναι και αυτό το πληθωρικό στιλ που δικαιολογεί το κεφαλογύρισμα.

Εμπνευσμένο από την κορυφαία αεροδυναμική του απόδοση (Cd:0,24), προσφέρει την ανάγλυφη ρευστότητα της coupe σιλουέτας στη θέα των παρατηρητών του και δηλώνει ένα εντυπωσιακό σπορ αποτέλεσμα που δύσκολα κρύβεται.

Πατάει σε θηριώδεις τροχούς 21” και γεμίζει κυριολεκτικά το δρόμο. Ένα φαρδύ -σχεδόν δίμετρο σε πλάτος- χαμηλό αμάξωμα, που απλώνει τις χυτές 5μετρες γραμμές του στο δρόμο και αφήνει προσδοκίες για πολλά άλογα.

Με τον παγκόσμιο τίτλο World Performance Car στο τσεπάκι του, αλλά και με την «εξ αίματος» Taycan σύνδεση, το Audi RS e-tron GT γεμίζει το δρόμο με υποσχέσεις, επιδόσεις και δυναμισμό.

Όχι όμως με ήχο ανάλογο του στιλ που αντικρίζεις. Αν περιμένεις κάτι ηχηρό, μπάσο και θηριώδες, έρχεσαι μάλλον αδιάβαστος. Αν πάλι αναγνωρίζεις το διακριτικό etron θα οδηγηθείς σε πιο ασφαλή συμπεράσματα, γιατί τότε ξέρεις ότι έχεις να κάνεις με ηλεκτροκίνηση, και μάλιστα στα καλύτερά της.

Μπορεί λοιπόν αυτή η διεγερτική σχεδιαστική εξωστρέφεια να ταιριάζει με V6, V8, ή V10 ήχο από γνωστούς κινητήρες που υπάρχουν στα κιτάπια της Audi, όμως τώρα όλα συμβαίνουν ήσυχα, καθαρά, αλλά εξίσου συναρπαστικά. Και αυτό θα το διαπιστώσεις όταν ξεπεράσεις τη θέαση και αναλάβεις δράση.

Audi, συνεπές στην εντύπωση

Μέχρι τότε, μια ξενάγηση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι απαραίτητη για να διαχωρίσει η θέση του RS από το απλό etron GT, αν και εισβάλλοντας στα ενδότερα διαπιστώνεις ότι το περιβάλλον είναι γνώριμο. Το πέρασμα στο εσωτερικό αποδεικνύει χωρίς μεγάλη προσπάθεια την αξία του. Τα υλικά πείθουν, η εργονομία διαπρέπει, ο σχεδιασμός είναι καθαρός και καλά εκτελεσμένος και το σαλόνι μοιάζει και είναι ακριβό, ως οφείλει ένα πολυτελές ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Από την άλλη βέβαια, η εξωτερική μεγαλοπρέπεια δεν ακολουθεί και στο εσωτερικό, που είναι μεν ένα Audi συνεπές στην εντύπωση, αλλά όχι σχεδιαστικά προχωρημένο. Οι digital παροχές στη λογική Virtual Cockpit Plus σαφώς και είναι δεδομένες μέσω του ψηφιακού πίνακα οργάνων (12,3 ιντσών), με τη γνωστή παραμετροποίηση. Φυσικά και είναι διαθέσιμες top υπηρεσίες διασύνδεσης, ενημέρωσης, πλοήγησης και ψυχαγωγίας, όμως η 10,1 ιντσών οθόνη του infotainment είναι γνωστή εικόνα και όχι κάτι αποκλειστικό για την αφρόκρεμα της ηλεκτροκίνησης στην γκάμα της Audi.

Περισσότερο σταθερό στις αξίες του, κάτι που υποστηρίζει ο διάκοσμος και δείχνει η προσοχή -στον υπερθετικό βαθμό- στη λεπτομέρεια, όποια θέση και αν κρίνεις. Γιατί μπορεί η coupe σχεδίαση να δηλώνει σπορ, όμως υπάρχουν 4 πόρτες, για τουλάχιστον αντίστοιχους επιβάτες, που θα καθίσουν αρκετά άνετα για να παραμείνουν εκεί για ώρες.

Ακόμα και οι πίσω επιβάτες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το χαμήλωμα της οροφής, διαπιστώνουν ότι δεν είναι αποτελεί πρόβλημα, αν έχεις φυσιολογικές διαστάσεις (1,75 μ. – 1,80 μ). Μάλιστα, για να αποσπάσει θετικές κριτικές από τους επιβάτες, η Audi φρόντισε να δημιουργήσει εσοχές στο δάπεδο, εκεί που φωλιάζουν οι μπαταρίες, ώστε να εξασφαλίσει χώρο για τα πόδια. Συν τοις άλλοις, υπαρκτός χώρος αποσκευών υπάρχει πίσω (350 λίτρα), αλλά και εμπρός (81 λίτρα), όπου και φιλοξενεί τις πρίζες που συνοδεύουν το αυτοκίνητο.

Οι προβολείς matrix LED με Audi laser light, είναι η αποθέωση του πολιτισμού σε έναν σκοτεινό δρόμο, που παραμένει πάντα φωτεινός για εσένα, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στο διερχόμενο. Τα λες και φώτα με νοημοσύνη, τα οποία, βάσει αισθητήρων, διαπιστώνουν προς τα πού πρέπει να επικεντρωθεί η δέσμη φωτός, και με ποια ένταση, υλοποιώντας αυτόματα το έργο τους. Μαζί με την κινούμενη φωτεινή λωρίδα που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του πίσω μέρους, είναι μια μικρή -αλλά ορατή- ένδειξη τεχνολογικής υπεροχής, που εντυπωσιάζει τον παρατηρητή. Φυσικά, το επίπεδο εξοπλισμού είναι εξ ορισμού κορυφαίο, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να βάλεις χέρι, με το αζημίωτο φυσικά, στις κρεμ ντε λα κρεμ παροχές της προαιρετικής λίστας.

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο Audi RS

Aυτό που δεν επιχειρεί το etron GT, και ίσως είναι το κλειδί της γοητεία του, είναι να πείσει ότι είναι το απόλυτα σπορ της κλάσης του. Δεν είναι αυτοσκοπός του να αποδείξει ως αφρόκρεμα την αξία, την ταχύτητα, τη δύναμη και τις προθέσεις του. Για αυτό άλλωστε υπάρχει ο ρόλος του RS.

Εδώ λοιπόν, που το διακριτικό e-tron συνοδεύεται από την ταυτότητα RS, έχεις να κάνεις με ένα σπορ αυτοκίνητο που δεν εξιτάρει μόνο την φαντασία, αλλά υλοποιεί τις φαντασιώσεις. Απαρτίζεται από ηλεκτροκινητήρες και μια μπαταρία “Γολιάθ”, ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ενέργειας που αναζητά η καταιγιστική του δράση.

Ο κοινός παρονομαστής με την Porsche Taycan ξεκινάει από την πλατφόρμα J1, πάνω στην οποία πρωταγωνιστεί ως πάτωμα η υγρόψυκτη μπαταρία των 93,4 kWh, με το ωφέλιμό της να προσφέρει δέκα κιλοβατώρες λιγότερες. Οι δυο ηλεκτροκινητήρες αναλαμβάνουν θέση ανά άξονα, ενώ για τη μετάδοση φροντίζει το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων δύο σχέσεων, με έδρα πέριξ του πίσω ηλεκτροκινητήρα, αλλά και ένα μηχανικό μπλοκέ διαφορικό για το σπορ έργο που οφείλει ένα RS.

Η συνδυαστική απόδοση των δυο ηλεκτροκινητήρων είναι μεν 598 ίπποι, όμως με λειτουργεία overboost εμφανίζονται 48 ακόμα ίπποι στην εξίσωση για 2,5 δλ. Οι 646 ίπποι στο σύνολο και τα 830 Nm ροπής είναι νούμερα που δεν αφήνουν μόνο υποσχέσεις, αλλά και πρόσβαση στον συναρπαστικό κόσμο της καταιγιστικής και αδιάκοπης επιτάχυνσης. Δεν χρειάζεται παρά να βυθίσεις το δεξί πόδι και να απογειώσεις την ταχύτητα σου. Τα 250 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας περιορίζονται μεν ηλεκτρονικά, και καλά κάνουν, αλλά δεν θα δυσκολευτείς να τα δεις στον ανοιχτό δρόμο. Σε συνδυασμό με τα 3,3 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα, είναι καταιγιστικό στον τρόπο που καλπάζουν τα χιλιόμετρα στο ψηφιακό ταχύμετρο, παρά το γεγονός ότι προσεγγίζει τους 2,5 τόνους σε βάρος. Πατάς και εξαφανίζεσαι, έτσι απλά.

Επανερμηνεύοντας το quattro, η Audi προσαρμόζει το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης σε ένα πλήρως ηλεκτρονικά μεταβλητό σύστημα μετάδοσης, ανάμεσα στα δύο ηλεκτρομοτέρ και στους δύο άξονες, αναλόγως των αναγκών. Όταν υπάρχει επαρκής πρόσφυση, η ισχύς εκφράζεται κατά βάση μέσω του μπροστινού άξονα, ενώ όταν οι αισθητήρες στείλουν στο λογισμικό τις απαραίτητες πληροφορίες, η επιστράτευση των ίππων παρουσιάζεται και πίσω. Αναλογικά, η τελευταία περίπτωση αφορά -υπό προϋποθέσεις- το πρόγραμμα οδήγησης Dynamic, σε αντίθεση με τα Comfort και Efficiency.

Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση quattro διασφαλίζει ότι η ισχύς κατανέμεται τάχιστα και έξυπνα στους επιμέρους τροχούς. Βέβαια, με ελαστικά 265/35 R21 εμπρός και 305/30R21 πίσω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το παιχνίδι της πρόσφυσης είναι υπέρ του θηριώδους RS e-tron GT. Συν τοις άλλοις, το τεχνολογικό του ρεπερτόριο προσφέρει διπλά αλουμινένια ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και αερόσουστες, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και πλήρως μεταβλητή κατανομή ροπής κίνησης στον πίσω άξονα με μηχανικό μπλοκέ διαφορικό, και ενεργή τετραδιεύθυνση. Ο ψηφιακός ήχος προσομοιώνει το στιλ έκφρασης των θερμικών κινητήρων αναλογικά με την επιτάχυνση, δεν παύει όμως να είναι τεχνητός, όμως δεν νοιώθεις εντελώς αποκομμένος από το βουητό επιτάχυνσης. Το προφίλ ήχου δε, μπορεί να ρυθμιστεί μέσω του Audi drive select.

Το βάρος σημαίνει θεωρητικά ότι η δυναμική υποφέρει, ωστόσο, τα σχεδόν 2.500 κιλά είναι χαμηλά κατανεμημένα, η αερανάρτηση ακόμα και στις μαλακότερες ρυθμίσεις διατηρεί την σπορ συνέπεια, και γενικά νιώθεις ότι αυτό που οδηγείς δεν είναι τόσο μεγάλο, δεν είναι τόσο βαρύ. Η πρόσφυση ναι μεν είναι ακαταμάχητη ώστε να την υπερνικήσεις και η συμπεριφορά της ουράς είναι βιδωμένη στην άσφαλτο, όμως αν επιλέξεις τις επιθετικότερες ρυθμίσεις και απενεργοποιήσεις τα ηλεκτρονικά, δεν αργεί το πανηγύρι της πλαγιολίσθησης.

Σε αντίθεση με το απλό e-tron, που μουλάρωνε σε οποιαδήποτε τεχνική αποσταθεροποίησης, το RS ανταποκρίνεται. Δείχνει και είναι ευέλικτο, μπορείς να εκμεταλλευτείς την αδράνεια και με στιγμιαίο σήκωμα του γκαζιού να εισπράξεις το ελάφρωμα της ουράς. Αν μάλιστα βάλεις το πόδι ξανά στο δεξί πεντάλ έπειτα από την είσοδο της στροφής, και μείνεις στο γκάζι χωρίς ηττοπάθεια, η πλαγιολίσθηση διαρκείας είναι δική σου. Οποιοσδήποτε δισταγμός στο πάτημα θα δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στους μπροστινούς τροχούς, που είναι οι πρώτοι που θα αλλάξουν τη ρότα τους με αζιμούθιο προς το εξωτερικό της στροφής.

Από την άλλη, αν δεν είσαι ψαγμένος οδηγικά, περιορίσου στην επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα και ουσία που σου προσφέρει και άσε τα γλιστρήματα για άλλους. Ακόμα και στην υπερβολή, τα ηλεκτρονικά θα αποδειχτούν σωτήρια χωρίς να περιορίσουν την ταχύτητα. Μαζεύουν τις συνέπειες ενός ορμητικού δεξιού ποδιού που πέφτει βαρύ στο πεντάλ της ενέργειας, προλαμβάνουν το έντονο στρίγκλισμα των ελαστικών με αντίστοιχο άνοιγμα της τροχιάς, και όλα βαίνουν καλώς ώστε να μην διακοπεί ο ρυθμός. Σημαντική είναι η αίσθηση που λαμβάνεις από το τιμόνι, για να έχεις εικόνα θέσης και πρόθεσης των κατευθυντήριων τροχών σου, και η αναλογικότητα των φρένων που αποδίδουν αντίστοιχα με την πίεση στο πεντάλ.

Αν θέλεις αυτονομία, επιλέγεις τη λειτουργία Eco, ώστε να προσεγγίσεις τα 400 km αυτονομίας, αν όμως σε γοητεύσει η απόδοση και οι καταιγιστικές επιταχύνσεις, σύντομα θα περιορίσεις στα μισά τα χιλιόμετρα που θα διανύσεις.

Αυτό που κρατάς ως αποτέλεσμα είναι ότι διαπρέπει σε ευθυβολία στον ανοιχτό δρόμο, σε συνδυασμό με την αριστοκρατική άνεση που προσφέρει στους τυχερούς τις καμπίνας. Η αίσθηση ότι ταξιδεύουν στον αφρό, χωρίς αισθητή κύλιση και αεροδυναμικούς θορύβους είναι εμφανής, και ο ρόλος του ταξιδευτή απλά εγκλωβίζεται από την ακτίνα δράσης, με την παρούσα κατάσταση των υποδομών. Μπορεί μεν να κερδίζει εκατό χιλιόμετρα αυτονομίας με 5λεπτη φόρτιση, αν βρεθεί σε ταχυφορτιστή (DC) 270 kW, αλλά πιο εύκολα θα βρεθεί σε ταχυφορτιστές των 180 kW, που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα.

Το RS e-tron GT εμφανίζεται με μια υπέρμετρα σπορ εμφάνιση, κάτι που υποστηρίζει και σε τρόπους, αρκεί να έχεις τα οδηγικά φόντα όταν το ζητήσεις. Αν πάλι δεν είσαι εραστής της θεαματικής οδήγησης, και απλά απολαμβάνεις δυναμισμό, ουσία και αποτελεσματικότητα, το ταχύτερο Audi παραγωγής αυτή τη στιγμή θα σε γοητεύσει ποικιλοτρόπως. Στο πρώτο RS που εφαρμόζεται η ηλεκτροκίνηση, οι επιδόσεις είναι δεδομένες, η αυτονομία υπαρκτή, οι τεχνολογίες γενναιόδωρες και ο χαρακτήρας εμφανής. Και για κερασάκι, οι αδυναμίες της ηλεκτρικής φύσης δείχνουν εξαφανισμένες.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!