Jeep Renegade e-Hybrid: Αυθεντικό Jeep και υβριδικό. Γίνεται;

Το Renegade εφοδιάζεται με ένα νέο, προηγμένο υβριδικό σύστημα που μας κάνει να αναρωτηθούμε κατά πόσο αυτό μπορεί να του αφαιρέσει τον αυθεντικό χαρακτήρα Jeep.

Jeep Renegade e-Hybrid: Αυθεντικό Jeep και υβριδικό. Γίνεται;

Το Renegade εφοδιάζεται με ένα νέο, προηγμένο υβριδικό σύστημα που μας κάνει να αναρωτηθούμε κατά πόσο αυτό μπορεί να του αφαιρέσει τον αυθεντικό χαρακτήρα Jeep.

Κατά πόσο ένα υβριδικό σύστημα μπορεί να μεταβάλει τον αυθεντικό και άμεσα αναγνωρίσιμο χαρακτήρα ενός αυθεντικού Jeep; Η Αμερικανική μάρκα δημιούργησε την κατηγορία των SUV οπότε το ερώτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για να δοθεί απάντηση σε αυτό αρχικά ας ορίσουμε (και ξεχωρίσουμε) τι σημαίνει Jeep και όχι «τζιπ». Ας ξεκινήσουμε με τα προφανή για όλους:

Αυθεντική και παράλληλα επιβλητική εμφάνιση. Στιβαρή κατασκευή και δυνατότητα κίνησης σε δύσβατα εδάφη. Αγάπη για την περιπέτεια και την ελευθερία. Υψηλός κυβισμός και κατανάλωση. Σωστά; Η αλήθεια είναι ότι, σε αντίθεση με τα πρώτα χαρακτηριστικά, τα δύο τελευταία δεν ακούγονται και τόσο ελκυστικά. Κάπου εδώ οι μηχανικοί της Jeep αποφασίζουν να ανατρέψουν τα δεδομένα εφοδιάζοντας το δημοφιλές Renegade με ένα έξυπνο υβριδικό σύστημα, στόχος του οποίου, είναι διακριτικά μεν αποτελεσματικά δε, να εξαλείψει τα λιγότερο ελκυστικά στοιχεία που κανείς θα περίμενε από ένα Jeep.

Χρησιμοποιώντας ένα νέο Turbo βενζινοκινητήρα 1.500 κ.εκ. με απόδοση 130 ίππων και συνδυάζοντάς τον με αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων και έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης επιπλέον 20 ίππων, το Renegade περνά στην εποχή της εξηλεκτρισμένης κίνησης. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Κατ’ αρχάς, ότι στο Renegade e-Hybrid κίνηση παίρνουν αποκλειστικά οι εμπρός τροχοί, αφήνοντας το εξαιρετικά προηγμένο, αλλά πιο ακριβό και βαρύ σύστημα 4xe της μάρκας για τις τετρακίνητες εκδόσεις.

Την ίδια στιγμή όμως σταθερή μένει η απόσταση από το έδαφος που, εκτός από την εξαιρετική ορατότητα, δίνει την ευκαιρία να κινηθεί ο οδηγός σε δύσβατα εδάφη χωρίς να προβληματιστεί ότι θα πληγώσει το αυτοκίνητο ή τον εγωισμό του. Άλλωστε για πιο extreme καταστάσεις μια τετράδα κατάλληλων ελαστικών θα οδηγήσουν το δικίνητο Renegade e-Hybrid σε δύσβατες παραλίες που θα δυσκολέψουν ακόμα και τετρακίνητα «τζιπ».

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι για το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού η χρήση ενός SUV εξαντλείται σε μεγάλο βαθμό στις καθημερινές μετακινήσεις και στις όποιες αποδράσεις που σπάνια περιλαμβάνουν δύσκολες εκτός δρόμου διαδρομές. Εδώ το Renegade e-Hybrid παίζει στην έδρα του. Το υβριδικό σύστημα όχι απλά μειώνει την κατανάλωση, αλλά προσφέρει, παράλληλα, εξαιρετική άνεση χάρη στη συνεργασία των κινητήρων με το αυτόματο κιβώτιο.

Για πρώτη φορά επίσης σε ένα τέτοιο σύστημα ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί να κινήσει μόνος του το αυτοκίνητο χωρίς να λειτουργεί ο βενζινοκινητήρας, όπως για παράδειγμα στο συνεχές σταμάτα-ξεκίνα ενός μποτιλιαρίσματος, ή στους ελιγμούς κατά το παρκάρισμα. Αποτέλεσμα; Σε καθημερινές συνθήκες κατά το 50% του χρόνου που βρίσκεται σε κίνηση το Renegade e-Hybrid ο βενζινοκινητήρας του παραμένει σιωπηλός μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου και αντίστοιχα το κόστος χρήσης.

Το υβριδικό σύστημα του Renegade e-Hybrid μειώνει την κατανάλωση και παράλληλα προσφέρει εξαιρετική άνεση χάρη στη συνεργασία των κινητήρων με το αυτόματο κιβώτιο “

Πρακτικά οι μηχανικοί της Jeep δεν θα πρέπει να επαινεθούν για το αποτέλεσμα που κατάφεραν, αλλά για τον τρόπο, αφού το e-Hybrid δεν μειώνει στο ελάχιστο τον εσωτερικό χώρο του Renegade, επιφέρει μια αμελητέα αύξηση του βάρους της τάξης των 30 κιλών, είναι αυτοφορτιζόμενο εκμεταλλευόμενο την ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση και όλα αυτά με πολύ μικρότερο κόστος από τα υβριδικά συστήματα με αντίστοιχες δυνατότητες.

Η απλότητα του συστήματος συμβάλει και στην αξιοπιστία του συνόλου, με την Jeep να δείχνει εξαιρετική εμπιστοσύνη στα προϊόντα της, προσφέροντας τα με 4ετη εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 160.000χλμ.

Συμπερασματικά, το Renegade e-Hybrid χωρίς να μειώνει στο ελάχιστο τα αυθεντικά στοιχεία που περιμένει να βρει κανείς σε ένα Jeep, τονίζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν πιο εύκολη και οικονομική την καθημερινότητα με ένα αυτοκίνητο που σε προκαλεί να το οδηγήσεις. Άλλωστε αξίζει με μια δοκιμή του στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο της Jeep Σφακιανάκης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή τη Λάρισα να δώσετε τη δική σας απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν, την τεχνολογία που υιοθετείται, τη λειτουργία και τη χρησιμότητα του υβριδικού συστήματος.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!