WRC2 2023

Κάθε γύρος της σεζόν του WRC περιλαμβάνει αγώνα WRC2, αλλά τα πληρώματα μπορούν να δηλώσουν μόνο 7 αγώνες στους οποίους θα βαθμολογηθούν, και μετράνε τα 6 καλύτερα αποτελέσματά τους. 

Οδηγοί και πλοηγοί κάτω των 30 ετών μπορούν να λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα WRC2 Junior, ενώ οι αγωνιζόμενοι άνω των 50 ετών, μπορούν να συμμετάσχουν στο Κύπελλο WRC Masters. Οι ομάδες μπορούν να ορίσουν δύο πληρώματα ανά αγώνα για τη συγκομιδή βαθμών για το Πρωτάθλημα Ομάδων. 

Έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε έως και 6 ράλλυ στην Ευρώπη και ένα εκτός της Γηραιάς ηπείρου. Τα 5 καλύτερα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκούς αγώνες, συν το αποτέλεσμα εκτός αυτής θα προσμετρούν στην τελική βαθμολογία. Επιπλέον βαθμοί για τους τρεις πρώτους αποδίδονται στην Power Stage, την τελευταία ειδική του αγώνα, με το σύστημα 3-2-1.

Τα αυτοκίνητα Rally2 (πρώην R5) χρησιμοποιούν 4κύλινδροους turbo κινητήρες 1,6 λίτρων που αποδίδουν 290 ίππους. Διαθέτουν μόνιμη τετρακίνηση και σειριακό ημιαυτόματο κιβώτιο 5 σχέσεων με μοχλούς πίσω από το τιμόνι και μηχανικά διαφορικά σε αμφότερους τους άξονες. 

Το ελάχιστο βάρος τους -χωρίς το πλήρωμα- είναι 1.230 κιλά, γεγονός που τους προσδίδει αναλογία βάρους/ισχύος 4,2 κιλά ανά ίππο. Το μπλοκ και οι κυλινδροκεφαλές του κινητήρα πρέπει να είναι αυτές του κανονικού αυτοκινήτου παραγωγής, από το οποίο θα πρέπει να έχουν παραχθεί τουλάχιστον 2.500 μονάδες τους προηγούμενους 12 μήνες. Επιτρέπονται τροποποιήσεις στο στροφαλοφόρο, τους ωστήρες, τα έμβολα, τα χιτώνια κυλίνδρων, τις βαλβίδες και τους εκκεντροφόρους. 

Ομάδες, αυτοκίνητα, πληρώματα

Μ-Sport 

Ford Fiesta

Η M-Sport διαθέτει ομάδα και στη 2η κατηγορία του WRC και αγωνίζεται με Ford Fiesta Rally2. Βασικό της πλήρωμα θα είναι αυτό του 28χρονου Adrien Fourmaux, που εγκατέλειψε σπουδές ιατρικής για να γίνει επαγγελματίας οδηγός ράλλυ, με πλοηγό τον Alexandre Coria. Οι Γάλλοι πραγματοποίησαν πρόγραμμα επιλεγμένων αγώνων με την M-Sport στην ανώτερη κατηγορία, αλλά φέτος επιστρέφουν στο WRC2. 

Μαζί τους θα αγωνιστούν οι Gregoire Munster (από το Λουξεμβούργο), με πλοηγό τον Louis Louka. 

Hyundai Motorsport

Hyundai i20 N

H κορεατική ομάδα θα διατηρήσει την ίδια οδηγική σύνθεση με πέρυσι, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του 29χρονου Φινλανδού Teemu Suninen, που ολοκλήρωσε την περυσινή σεζόν του WRC2 στην 6η θέση της τελικής βαθμολογίας, κατακτώντας μία νίκη και ανεβαίνοντας στο βάθρο δύο φορές με τον πλοηγό του Mikko Markkula. 

Το άλλο αυτοκίνητο της ομάδας θα οδηγεί ο Fabrizio Zaldivar (από την Παραγουάη) με συνοδηγό τον Ιταλό Marcelo Der Ohannesian. To πλήρωμα ολοκλήρωσε την περυσινή σεζόν στη 17η θέση της βαθμολογίας. 

Toksport WRT 

Skoda Fabia RS 

Η γερμανική Toksport θα παρατάξει δύο ομάδες, εκάστη με δύο πληρώματα που θα έχουν το δικαίωμα να σημειώνουν βαθμούς Skoda Fabia RS Rally2, όπως είχε συμβεί και πέρυσι. Στην μία ομάδα, η Toksport θα παρατάξει τον 27χρονο Φινλανδό περυσινό Πρωταθλητή της κατηγορίας Emil Lindholm (πλοηγό την Reeta Hamalainen). 
Δίπλα του θα βρεθεί o 22χρονος συμπατριώτης του, Sami Pajari (με συνοδηγό τον Enni Malkonen), που κατετάγη 2ος στη βαθμολογία του WRC3 πέρυσι με την Toksport. Για τη δεύτερη ομάδα θα αγωνίζεται ο Βολιβιανός Marco Bulacia, 4ος στο Πρωτάθλημα WRC2 του 2021, με πλοηγό τον Ισπανό Axel Coronado, καθώς και ο Ρώσος Nikolay Gryazin, 5ος πέρυσι στην τελική βαθμολογία του WRC2, με συνοδηγό τον Konstantin Aleksandrov.

PH Sport 

Citroen C3

H γαλλική PH Sport αγωνίζεται με Citroen C3 Rally2 και διαθέτει τo γαλλικό πλήρωμα του 28χρονου Πρωταθλητή στο WRC3 το 2021, Yohan Rossel, με νέο πλοηγό φέτος τον Benjamin Boulloud.

Motorsport Ireland Rally Academy

Hyundai i20 N

H ακαδημία της αγωνιστικής αρχής της Ιρλανδίας θα παρατάξει δύο Hyundai i20 N Rally2 για ιρλανδικά πληρώματα, με πράσινο χρωματισμό, εμπνευσμένο από το μονοθέσιο Formula 1 της Jordan στη το 1991. Ο 24χρονος Joshua McErlean, μαζί με τον πληγό του John Rowan θα κάνουν το βήμα από το WRC3 στο WRC2 και εστιάζουν στην κατηγορία Junior. 

Δίπλα τους, ο 25χρονος William Creighton, με πλοηγό τον Liam Regan, που στοχεύουν και στον τίτλο του Junior WRC. 

Volkswagen Polo GTI

Τους κανονισμούς της κατηγορίας WRC2 πληροί και το Volkswagen Polo GTI, το οποίο επιλέγουν ορισμένοι ιδιώτες. 

 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Αρχισυντάκτης: Γιάννης Καλογερόπουλος
Κείμενα & Design: Φαμπρίτσιο Λαζάκις
Επιμέλεια: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Ιανουαρίου 2023