M-Sport Ford WRC 2023

H M-Sport ξεκίνησε πέρυσι την υβριδική εποχή με τον καλύτερο τρόπο, επικρατώντας στον πρώτο αγώνα, το Ράλλυ Μόντε Κάρλο, με τον Sebastien Ogier. Ωστόσο, η συνέχεια στη σεζόν δεν ήταν αντίστοιχη. Αυτή παρέμεινε η μοναδική επιτυχία της ομάδας κατά τη διάρκεια της χρονιάς. 

Όταν έγινε γνωστή η δυσαρέσκεια του Ott Tanak, η M-Sport άρπαξε την ευκαιρία να επαναφέρει τον Πρωταθλητή του 2019 στους κόλπους της. Τώρα, με έναν πρωτοκλασάτο οδηγό στις τάξεις της, δεν έχει δικαιολογία να μην διεκδικεί νίκες σε σταθερή βάση, αποδεικνύοντας τις πραγματικές δυνατότητες του Ford Puma. 

H ομάδα έχει δηλώσει τις προθέσεις της να κάνει ό,τι μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο οδηγών o Tanak, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, καθώς δεν διαθέτει το ίδιο βάθος με τις εργοστασιακές ομάδες. 

H ομάδα δεν έμεινε ευχαριστημένη από τις περυσινές επιδόσεις των δύο βασικών οδηγών της Craig Breen και Gus Greensmith και αποφάσισε να μη συνεχίσει τη συνεργασία μαζί τους στην ανώτερη κατηγορία. 

Αντ’ αυτού, ο επικεφαλής της ομάδας, Malcolm Wilson, επέλεξε να επενδύσει στο ταλέντο του νεαρού Γάλλου Pierre-Louis Loubet, ο οποίος συμμετείχε σε επιλεγμένους αγώνες με την M-Sport το 2022. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ομάδα ευελπιστούσε, αλλά δεν είχε καταφέρει ακόμα να συνάψει συμφωνία με τον Sebastien Loeb που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Σε 4 από τους 13 αγώνες, η M-Sport θα παρατάξει και ένα Ford Puma για τον συμπατριώτη μας Ιορδάνη Σερδερίδη. 

Οδηγοί

Ott Tanak

Εσθονός

Ημ. γεν.: 15/10/1987

Πλοηγός: Martin Jarveoja

Η πορεία του Ott Tanak θα συμπληρώσει πλήρη κύκλο το 2023, καθώς ο Εσθονός επιστρέφει στην ομάδα με την οποία ξεκίνησε στην ανώτερη κατηγορία του WRC το 2012, έχοντας περάσει και από τις δύο εργοστασιακές ομάδες του θεσμού. Μετέβη στην Toyota το 2018 και κατέκτησε τον τίτλο την επόμενη χρονιά, για να ανακοινώσει μία μεταγραφή-σοκ στη Hyundai. Ωστόσο, δεν έμεινε ευχαριστημένος από τη μεταχείριση που δέχθηκε στη μάχη του με τον Neuville και τερμάτισε πρόωρα το συμβόλαιό του. Στην M-Sport είναι αδιαφιλονίκητος ηγέτης, με έναν νεαρό team-mate. Οι ικανότητές του είναι γνωστές, το ερώτημα είναι αν η M-Sport μπορεί να τον εφοδιάσει με ένα αυτοκίνητο ικανό να του επιτρέψει να διεκδικήσει τον δεύτερο τίτλο του. 

Pierre-Louis Loubet

Γάλλος

Ημ. γεν.: 18/02/1997

Ο νεαρός Κορσικανός είναι γιος του Yves Loubet, που κατέκτησε τον τίτλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ το 1989. Ο Pierre-Louis ξεκίνησε την καριέρα του στα καρτ και συμμετείχε σε ράλλυ για πρώτη φορά το 2015, και το 2019 κατέκτησε τον τίτλο στο WRC2, γεγονός που του εξασφάλισε τρεις αγώνες στην ανώτερη κατηγορία στην ασυνήθιστα μικρή λόγω της πανδημίας σεζόν του 2020, με το Hyundai της γαλλικής ομάδας 2C Competition. 

Το 2021 έκανε -σχεδόν- πλήρη σεζόν με την 2C Competition (δεν δήλωσε συμμετοχή σε 2 αγώνες), με πολλά ατυχήματα και προβλήματα αξιοπιστίας, ενώ έχασε και τους 2 τελευταίους αγώνες της σεζόν, καθώς τον χτύπησε αυτοκίνητο στο Παρίσι, ενώ ήταν πεζός. Πέρυσι μετέβη στην M-Sport, όπου έκανε επιλεγμένους αγώνες, αλλά εντυπωσίασε αρκετά την ομάδα για να τον καλέσει να κάνει την πρώτη του πραγματικά πλήρη σεζόν στο WRC, στην οποία θα τον πλαισιώσει νέος συνοδηγός, o Βέλγος Nicolas Gilsoul, πρώην πλοηγός του Neuville.

Ιορδάνης Σερδερίδης

Έλληνας

Ημ. γεν.: 29/01/1964

Πλοηγός: Frederic Miclotte

Με καταγωγή από την Καβάλα, ο 59χρονος ο επιτυχημένος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Βέλγιο, ξεκίνησε σε προχωρημένη ηλικία την ενασχόλησή του με τους αγώνες, το 2012, όταν σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο και έψαχνε ένα καινούργιο χόμπι. Ήταν ήδη σπόνσορας ενός φίλου του που συμμετείχε σε αγώνες ράλλυ και σκέφτηκε πως θα ήταν καλή ιδέα να το δοκιμάσει και ο ίδιος.  Το ακολούθησε μεγάλο μέρος της σεζόν του WRC 2017 κατέκτησε τον τίτλο του WRC Trophy, ακολουθώντας. 

Ακόμα και τώρα κάνει μαθήματα με τον πρώην εργοστασιακό οδηγό Eric Camilli, ο οποίος τον βοηθάει να βελτιώσει την τεχνική του και τις επιδόσεις του. Πέρυσι, συμμετείχε σε 4 αγώνες του WRC ως ιδιώτης με την τεχνική υποστήριξη της M-Sport και το ίδιο θα κάνει φέτος, καθώς θα λάβει εκκίνηση στα Ράλλυ Μόντε Κάρλο, Μεξικού, Ιταλίας και Κένυα. 

Sebastien Loeb

Γάλλος 

Ημ. γεν.: 26/02/1974

Πλοηγός: Isabelle Galmiche

 

Όπως αναφέραμε, τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο 9 φορές Πρωταθλητής του WRC δεν είχε συνάψει συμφωνία με την M-Sport. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα συμμετάσχει στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, όπου επικράτησε πέρυσι, χαρίζοντας τη μοναδική μέχρι στιγμής νίκη της ομάδας στην υβριδική εποχή του θεσμού, αλλά ούτε και στη Σουηδία. Εμείς ευχόμαστε να δούμε τον Γάλλο έστω σε κάποιους αγώνες φέτος, καθώς όπως απέδειξε με τη νίκη του στο Μόντε Κάρλο και τα αρχικά στάδια του περυσινού Ακρόπολις, εξακολουθεί να είναι άκρως ανταγωνιστικός. 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Αρχισυντάκτης: Γιάννης Καλογερόπουλος
Κείμενα & Design: Φαμπρίτσιο Λαζάκις
Επιμέλεια: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Ιανουαρίου 2023